Lamm

Lammkött har en lätt och behaglig smak, och en välsignad mörhet som gör att många delar är färdiga för pannstekning. En klassisk svensk rätt är dillkött som med fördel kokas på lamm, till exempel lammbringa.

Om lammkött

Det envisa ryktet om att ”smaka kofta” är helt obefogat. Det måste härröra från tiden då man åt mycket gammalt fårkött. (Får är numera sällsynt men kan bli mycket gott för de som gillar tydliga smaker, i till exempel rätter som får i kål).

Den klassiska franska smaksättningen med vitlök och rosmarin (eller andra kryddörter) är mycket njutbar, men lamm kan kombineras med så mycket mer: spiskummin, svartpeppar, honung, citron, chili, rött eller vitt vin, tomat och paprika är bara några av goda smakkamrater.

Styckschema lamm 2017

Uppfödning

Det svenska lammköttet kommer vanligtvis från djur mellan ett halvt till ett år gamla. Förr slaktades de flesta lammen under höstmånaderna, men nu finns det svenskt lammkött under hela året. Den effektivare styrningen av produktionen har resulterat i minskad variation i slaktkropparnas storlek och fettansättning, så att de flesta slaktkroppar nu uppfyller marknadens krav. Det innebär även bättre möjligheter för en optimal styckning och därmed ett bättre utnyttjande av slaktkropparna.

Produktionen av lammkött i Sverige täcker ca 35% av den inhemska konsumtionen. Det skapar ett behov av import av i första hand lammstek, som i stor utsträckning kommer från Nya Zeeland. Det importeras även racks och kotletter.

Styckning av lamm

Styckning av lamm med ben

Scroll to Top