Stek

Lammstek är förstklassig, omtyckt och lättlagad styckdetalj som kan serveras varm eller kall, med ben eller urbenad, med fina såser eller till sallader eller klyftpotatis. Det är en av påskens höjdpunkter i många hem, här och i andra länder. Den blir ofta saftig eftersom köttet är tämligen finmarmorerat.

Tillagning

Lammsteken lämpar sig för helstekning i ugn. Bind gärna upp kött som ska stekas som hel stek. Om du tillagar steken med benet kvar ger benet extra smak åt köttet. Urbenad stek kan fyllas i utrymmet från benet med rotfrukter, kryddor, svamp eller grönsaker och sedan bindas ihop. Späcka gärna steken med hela vitlöksklyftor för att smaksätta köttet inifrån.

Att ugnssteka lamm tar ca 1 timme per kilo i 175°. Man kan också bryna den i panna och låta den gå klar i lägre temperaturer (70-125 grader) för jämnare stekeffekt och saftigare kött. Steken är genomstekt när innertemperaturen är 68-70°. Om du föredrar ett mer rosafärgat kött, ta ut det vid 60-65°. Oavsett stekgrad bör köttet vila i 10 minuter innan det skärs upp. 

Rosmarin och vitlök är klassisk smaksättning av lamm, men nästan alla lite mer intensiva örter passar fint, till exempel salvia, timjan, mejram och oregano. Pressad citron eller citronzest friskar upp lammköttssmaken. Också komplexa kryddbladningar, som arabisk ras-el-hanout eller berberri-krydda. Saffran, spiskummin, kanel och kardemumma passar också fint. Även tomat i olika former är en god smakkamrat.

Råa skivor av lammstek, med eller utan ben, kan stekas i panna eller grillas. Beräkna en stektid på 3-4 minuter per sida, beroende på tjockleken på skivorna. Ugnstekta lammstek kan skivas och ristas i smör eller olja.

Fårfiol är numera vanligen tillrett av lamm och borde egentligen alltid allas lammfiol. Den består av lammkyl som saltats eller torkats och som sedan har rökts.

Lammfiol äts vanligen som kallskuret, smörgåspålägg eller på buffé, inte minst till jul. Den är utmärkt god som huvudrätt tillsammans med potatisgratäng, som också passar till varm lammstek. Sommartid säljs ibland grillskiva av låret som lammets flintastek. 

I butiken

Urbenade lammstekar brukar väga mellan 1 och 2 kilo. Beräkna 125-175 gram kött per person. De säljs också torrmarinerade och färdigstekta.