Hur kan vi minska matsvinnet?

Att mat slängs i onödan är inte hållbart i längden. Vi måste alla hjälpas åt för att minska på matsvinnet – bonde, konsument, i resturang och butik.

Matsvinnet är en stor miljöbov

Idag talas det mycket om all mat som slängs i onödan. Det finns det verkligen skäl för. Matsvinnet är en stor miljöbov och mycket mat kastas trots att den är fullt användbar. Produktionen av den mat som slängs ger klimatutsläpp på omkring två miljoner ton koldioxid, vilket motsvarar utsläpp på tre procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige årligen.

Enligt en rapport från Naturvårdsverket slängs det 1,3 miljoner ton matavfall per år i Sverige. Hushållen står för 75 procent av den mat som kastas. Det innebär 97 kilo mat per person och år. I en familj med fyra personer blir det ett kilo matavfall om dagen.

Svinn i livsmedelskedjan

Matsvinn uppstår även i butiker, restauranger, storkök och vid matproduktion. Från jordbruket i Sverige produceras stora mängder råvara för livsmedel som sedan inte äts av människor. En av orsakerna till matsvinn och förluster på gården är butikers och konsumenters höga krav på kvalitet och utseende.

Men det kan också bero på faktorer som är svåra att undvika, som väder, skadedjursangrepp eller sjukdomar hos djur. Att förbättra möjligheterna att använda det som produceras ger fördelar för både miljön och ekonomin.

Miljönyttan av att vi återanvänder eller återvinner mat kan inte uppväga den belastning på miljön som uppstod när maten producerades. Därför är det alltid bäst att arbeta för att svinnet inte uppstår – genom planering, rätt hantering och förvaring samt alternativ användning. Näst bäst är att återanvända produkten, exempelvis som djurfoder. Idag är det vanligt att restprodukter från livsmedelsindustrin används som foder. Ett annat alternativ är att återvinna energin, exempelvis rötning till biogas eller produktion av biodrivmedel.

Vad kan man som konsument göra för att minska matsvinnet?

För att äta hållbart är det viktigt att ta tillvara på all mat man köper hem. Planera därför gärna dina inköp. Av det som blir över går det att skapa nya rätter. Hos Livsmedelsverket hittar du tips om hur du kan minska ditt matsvinn.

Tänk också på att testa olika styckdetaljer när du köper kött. För varje filé som kommer från ett djur uppstår flera andra detaljer som man kan laga spännande rätter på. Kolla gärna in vår receptbank med svinnsmarta recept och tips.

Motverka matsvinnet – gör en buljong på resterna

För att vara riktigt klimatsmart ska man slänga så lite mat som möjligt. Slänger du bra råvaror? Gör istället en god buljong på sånt som i vanliga fall hamnar i soporna. I denna video kan du se att man faktiskt inte ens behöver slänga skalen till grönsakerna, stjälkar och kvistar från örter och puts från kött. Spara allt i en låda eller plastpåse i frysen och när lådan är full kokar du buljong på innehållet.

Se till att du inte får med några jordpartiklar från rotsaker och lök eftersom jord innehåller massa bakterier som vi inte vill ha i maten.Visste du förresten att skillnaden på en fond och en buljong är att i en fond är ingredienserna rostade eller brynta först?

Scroll to Top