Laga kött
Grilla kött
Grillning är inte bara en tillagningsmetod, det är ett sätt att umgås kring matlagningen under sommaren. Här hittar du tips när du ska grilla kött.
Bräsera eller grytsteka kött
Bräsera innebär att man först bryner råvaran i fett och lägger över den i en gryta, späder med vätska och låter det sjuda klart under lock på spisen eller i ugnen.
Steka kött i panna
Skivor av kött, till exempel ryggbiff, fläskkarré och lammkotletter är utmärkta att steka i panna.
Steka kött i ugn
Vad vore livet utan en riktigt god söndagsstek? Enligt vissa är det veckans höjdpunkt. Lär dig att steka kött i ugn, något som låter svårt men är busenkelt.
Woka
I en stekpanna med högre kanter wokar man fina strimlor av kött och grönsaker på hög värme. En wok kan varieras på många sätt, den kan även innehålla nudlar, ris och smakrika såser. Själva tillagningen går blixtsnabbt men förberedelserna tar lite längre tid för både grönsaker och kött ska ligga färdiga i fina strimlor när man ställer wok- eller stekpannan på spisen.
Marinera kött
Att låta köttet vila i en marinad innan man lägger det på grillen eller skjutsar in det i ugnen ger smak och saftighet. Det finns en myt om att salt i marinaden skulle torka ut köttet, men istället binder det vätskan i köttet och gör det saftigare efter tillagningen.
Så kan du krydda och salta kött
Smaksättning av kött med olika typer av kryddor är en aldrig sinande källa till nya smakupplevelser. Här får du tips på hur du kan krydda och salta kött.
Temperaturer, tider och tips när du ska tillaga kött
Läs om vilka temperaturer och tider som passar för att uppnå bästa resultat vid tillagning av olika köttdetaljer.
Hygien vid hantering av kött
Bra hygien är viktigt vid hantering av kött. Använd rena fat, separata skärbrädor och kyl köttet snabbt. Se också till att genomsteka färsen.
Så väljer du rätt kött
En stor del av kunskapen om att tillaga kött handlar om att veta vilka delar som passar till olika maträtter. Här berättar vi hur du väljer rätt kött.