Förvara kött

Vad är skillnaden mellan bäst-före-dag och sista förbrukningsdag och hur länge kan man förvara kött i kyl och frys?

Hållbarhet

Kött är en färskvara och ska hanteras varsamt. Kylvaror ska förvaras vid angiven förvaringstemperatur. Täta förpackningar förhindrar att bakterier från omvärlden får fäste i köttet. Trasiga förpackningar ska inte säljas.

Kött och andra animaliska livsmedel innehåller näringsämnen som är nyttiga för oss människor men som också lockar bakterier. För att bakterierna inte ska växa till är det viktigt att kött och köttfärs alltid förvaras kallt.

Håll kallt

Hur ska man förvara kött? Se till att kött och charkuterier snabbt kommer från butikens kyldisk till kylskåpet hemma. Bra kylskåpstemperatur är +4 grader. Sommartid är det smart att ta med en kylväska till affären för att lägga kött och andra kylvaror i. Köttfärs är en extra känslig råvara. Helt kött har några få större ytor där bakterierna kan få fäste men i köttfärs är det många fler. Köttfärs består ju av många mycket små köttbitar.

Bäst före-dag

Med bäst före-dag menas att varan behåller sin kvalité till ett visst datum, men varan kan hålla ytterligare en tid efter den dagen om den förvaras på rätt sätt och i obruten förpackning. Färskt kött som inte är datummärkt håller i några dagar i kylen. Förvara det i den kallaste delen av kylskåpet.

Sista förbrukningsdag

Sista förbrukningsdag anger vilken dag som produkten senast ska ätas. Den dagen går det fortfarande bra att äta produkten om den har förvarats i obruten kylkedja i obruten förpackning. Om du vet att du inte hinner äta upp produkten innan sista förbrukningsdag kan du frysa in den för att förlänga hållbarheten. Köttfärs och råkorv är exempel på produkter som ofta märks med sista förbrukningsdag.

Förvaring av kött i kylskåp

Snabbt in med köttet i kylen. Lägg köttet i kylens kallaste del och kolla att kylen håller +4 grader. Öppna inte förpackningen förrän köttet ska användas.

Köttfärs är en extra känslig råvara. Helt kött har några få större ytor där bakterierna kan slå sig ner men i köttfärs är det många fler. Om färsen är förpackad i vakuum eller med modifierad atmosfär i tät förpackning har den längre hållbarhet förutsatt att förpackningen är hel. Butikspackad köttfärs ska användas senast på den sista förbrukningsdag som står stämplad på förpackningen, annars bör den frysas in.

Förvaring av kött i frysen

Kött håller sig upp till ett år i frysen, beroende på vilket djurslag och styckningsdel det är. Om du vill frysa in kött eller köttfärs från en förpackning med skyddande atmosfär ska det läggas över i en plastpåse. Den höga syrehalten i förpackningen med atmosfär gör att köttet får kortare hållbarhet i frysen.

Hur långe håller köttet i frysen?

Lagringstid i frys -18˚C:

Vid förvaring i frys är det framförallt fettet som förändras, det härsknar. Om köttet ligger längre än vad som rekommenderas ovan så kan det börja lukta lite härsket men det är inte farligt att äta och smakar bra om man skär bort de fetare delarna.

Frys in och tina snabbt

När man fryser in och tinar kött och andra råvaror är det en fördel om det bildas så små iskristaller som möjligt i råvarorna. En långsam infrysning ger större iskristaller och det innebär att mer av köttsaften förloras när köttet tinas och att det blir torrare vid tillagningen. Ju kortare tid det tar för råvarorna att komma ner i samma temperatur som det är i frysen (-18˚C) desto bättre. Den snabba infrysningen åstadkommer man genom att förpacka köttet i mindre paket eller påsar som sprids ut i frysen. Gör gärna platta paket av köttfärsen.

Skriv datum och innehåll på förpackningarna. I frysen förändras utseendet på maten och det kan vara svårt att identifiera innehållet bakom plasten.

Det bästa sättet att tina fryst köttfärs eller en styckningsdetalj är att lägga förpackningen i kallt vatten i diskhon eller i en stor skål. Vattnet leder värme mycket bättre än luft och tinar maten snabbt. Tina inte köttet i rumstemperatur för då blir det rumsvarmt på ytan innan kärnan är tinad. I det rumstempererade ytskiktet får bakterierna chans att föröka sig.

Om man tinar köttet i kylen hämmas bakterietillväxten men det bildas stora iskristaller som trasar sönder cellerna i råvaran. Det får till följd att köttet tappar vätska och riskerar att bli torrt vid tillagning.

Rulla till toppen