Köttskolan
Välkommen hit till Köttskolan – för alla som vill lära sig mer om kött. Med hjälp av Köttskolan kan du lära dig mer om hur man väljer, förvarar, lagar och hanterar kött. Du får också koll på olika typer av kött, styckningsdetaljer och näring i kött. Köttskolan är helt gratis och passar allt ifrån intresserade konsumenter till dig som jobbar i butik. När du läst en lektion kan du klarmarkera den i övre hörnet.
Cirkularitet
Fotosyntesen och djuren
Eftersom vi människor själva inte kan ta vara på solens energi – så som växterna – kan man säga att produktionen av mat, såväl på åkrar som i stallar drivs av solkraft. Fotosyntesen är en förutsättning för allt liv på jorden.
Växtföljd
För att odla grödor så som spannmål, oljeväxter och baljväxter krävs det att bonden planerar långsiktigt.
Gödsel
En förutsättning för att år efter år kunna odla mat är att marken tillförs näring och strukturförbättring, vilket djurens gödsel hjälper till med.
Biogas och biogödsel
En viktig del inom den cirkulära matproduktionen är rötning av restavfall till biogas och biogödsel. Restavfallen består främst av biprodukter från slakt, gödsel och matavfall från människor.
Slakt ger mer än kött
Slakt bidrar faktiskt till det cirkulära kretsloppet! Eftersom alla delar på djuret inte kan bli mat, har man i alla tider hittat andra användningsområden för det som blir över för att allt ska komma till användning.
Slakt
Gården
Produktionen av livsmedel på ett lantbruk styrs genomgående av årstider och väder – det är en tydlig cykel att följa. Tillgången på foder till djuren är avgörande för hur året kommer att se ut. Det gäller såväl nöt och lamm som gris.
Transport
När djur transporteras till slakt och när de slaktas, ska de enligt svensk djurskyddslag inte utsättas för obehag och lidande.
Slakt
På slakteriet är miljön anpassad så långt det går till djurens behov och den är utformad på ett sätt att de ska skyddas från smärta, lidande och stress.
Kontroll
Det är två kontrollmyndigheter – länsstyrelserna och Livsmedelsverket – som ser till att djurskyddet och livsmedelssäkerheten på slakterierna efterlevs.
Köttbranschen
Den svenska köttbranschen är med internationella mått mätt liten, men skapar sysselsättning över hela landet.
Säsonger och måltider
Måltider
Ena dagen ska middag vara klar på en kvart och nästa finns tid för långkok som puttrar i timmar. Men vilket kött ska du välja och vad gör man med resterna?
Säsonger
En del kött hänger verkligen ihop med säsonger. Vet du också mer om andra råvarors säsonger är du hemma i detta resurskloka sätt att laga mat.
Högtider
Kött har verkligen en given plats på bordet under årets olika högtider. Här kan du lära mer om de olika kötträtterna under jul, nyår, påsk och midsommar.
Laga kött
Steka kött i panna
När vi tänker på tillagning av kött tänker vi ofta på att steka kött. Men hur gör man det enligt konstens alla regler och vilka styckningsdetaljer passar bäst i stekpannan? Här lär du dig precis det!
Koka kött
Att koka kött är en gammal klassisk metod väl värd att kunna. Lär dig stegen till gott kokat kött här och vilket kött som kan kokas.
Sous vide med kött
Tillagningsmetoden sous vide har länge använts av professionella kockar. Nu börjar den spridas allt mer bland hemmakockar. Med några enkla redskap till hjälp är det enkelt och blir gott.
Steka kött i ugn
Lär dig att steka kött i ugn – något som låter svårt men som är busenkelt. Här är knepen för att lyckas när du vill ugnssteka kött.
Grilla kött
Är du inte redan grillnörd är det enkelt att bli en. Skaffa dig en ny hobby med denna kurs som innehåller grunderna i hur man grillar kött.
Laga kött i gryta
Varje kultur har sina klassiska grytor med olika köttslag och styckningsdetaljer och en fantastisk variation i smaksättningar. Prova dig gärna fram, men lär dig först grunderna i att laga kött i gryta.
Hantering av kött
Välja kött
Lär mer om skillnad på framdelskött och bakdelskött, mörhet, marmorering och att välja kött på ett resursklokt sätt.
Förvaring och hållbarhet
Kött är en färskvara och ska hanteras varsamt. Men hur och varför? Det får du svar på i lektioner som Förvaring i kyl och frys, Olika förpackningar – olika egenskaper och Att frysa och tina kött.
Servera kött
Kursen Servera kött lär dig skära kött rätt, och ger svar på frågorna varför man ska låta steken vila och varför man inte ska blanda rått kött och grönsaker.
Temperaturer
Använd termometer
Temperaturer är viktigt i all matlagning och särskilt när man lagar kött. Här lär du dig mer om att använda termometer och om ugnstemperaturer. Och hur ”lågtempar” man egentligen?
Temperatur i ugn
En grundkurs om ugnstemperaturer för att ha koll på hur du lyckas bäst med kötträtter som lagas i ugn. Olika temperaturer ger olika resultat på köttet.
Kött och hälsa
Kött och järn
Järn är ett livsviktigt näringsämne som bland annat deltar i transporten av syre i blodet och i musklerna. Kött innehåller mer järn än många andra livsmedel.
Tallriksmodellen
Kött innehåller mycket protein och järn. Lär dig mer om det här och varför det är bra att äta lagom mycket av allt.
Proteiner
Hur skiljer sig proteinet i kött från baljväxter och andra vegetabilier? I denna kurs får du lära dig mer.
Varför ska man välja svenskt kött?
Svensk djuromsorg
Svensk djurhållning skiljer sig från många andra länders sätt att föda upp djur på flera sätt. Köper vi svenskt kött så vet vi därför att det kommer från djur som har fötts upp i ett land som är världsledande i djuromsorgsfrågor.
Kött och klimat
Svenska produkter har generellt lägre utsläpp av växthusgaser och kortare transporter. Detta är särskilt viktigt för animaliska produkter, men även för frukt och grönt.
Kött och biologisk mångfald
Om du väljer svenskt kött gör du en viktig insats för naturen i Sverige. Våra naturbetesmarker är nämligen lika artrika som regnskogen.
Antibiotikaskolan
Antibiotika och resistens
Resistens betyder att bakterier utvecklar motståndskraft mot antibiotika. I den här lektionen får ni lära er mer om antibiotikaresistens och varför det är ett problem för samhället.
Antibiotika och människans hälsa
På rätt sätt och rätt plats är antibiotika livsnödvändigt. I den här lektionen får ni lära er om antibiotikas betydelse för människans hälsa och sjukvården.
Antibiotika och djuruppfödning
Globalt sett ger vi mest antibiotika till djuren. I den här lektionen får ni lära er om antibiotika inom djuruppfödning och vad man kan göra för att minska användningen av antibiotika.
Bakterier i maten
Det finns bakterier överallt, de flesta gör ingen skada men några är farliga. I den här lektionen får ni bland annat lära er hur man bör hantera mat i köket på ett säkert sätt.
Resistenta bakterier – ett hot på semestern?
Med en stor rörligheten av människor, djur och mat runt jorden sprids resistenta bakterier. I den här lektionen får ni lära er om vad man kan göra för att skydda sig från resistenta bakterier på resan.
Jakten på ny antibiotika
Att hitta ny antibiotika ses som helt nödvändigt när resistens hos bakterier blir allt vanligare. I den här lektionen får ni bland annat lära er om hur forskare gör för att hitta ny antibiotika.
Köttskolan för butikspersonal
Smak och val av kött
Ofta är köttet basen i ett recept, men vad gör man om butiken inte har rätt detalj hemma? För att kunna få till goda smakar är det också bra att ha koll på vilka kryddor och grönsaker som gifter sig extra bra med olika köttslag.
Att välja styckningsdetalj
I Sverige gillar vi att grilla och inspireras gärna av amerikansk barbecue. De senaste åren har det dykt upp många amerikanska benämningar på styckningsdetaljer i butiker och restaurang. Men hur används dom och var sitter de på djuret? Det ska vi reda ut här.
Hantering av kött i butik
Köttskolan för butikspersonal är en utbildning som handlar om köttet i butik – bra både för dig som handlar kött och för dig som jobbar i livsmedelsbutik.
Testa dina kunskaper
Hur mycket kan du om tillagning av kött?
Vilka styckningsdelar passar att långkoka och varför ska köttet vila? Testa hur mycket du kan om tillagning av kött.
Varför ska man välja svenskt kött?
Spelar det någon roll vilket kött man köper? Gör det skillnad för klimatet? Testa dina kunskaper för att se om du vet varför man ska välja svensk kött.
Vad kan du om säsonger och måltider med kött?
Vad kan du om säsonger och måltider med kött? Testa dina kunskaper i denna quiz.
Vad vet du om temperaturer och kött?
Vad kan du om temperaturer och kött? Testa dina kunskaper i denna quiz.
Om köttskolan
Vad är köttskolan?
Köttskolan.se är en digital köttskola som drivs av Svenskt Kött. Den ger på ett enkelt sätt mer kunskap om kött som råvara, mat och näring.
Köttskolan är en fri och gratis grundutbildning i kött för butiksmedarbetare och intresserade konsumenter. Den innehåller lektioner med filmer, texter och bilder som ger grundkunskaper om till exempel köttkvalitet, hantering av kött, tillagning av kött, köttet som näring, samt fakta om det svenska köttets mervärden.
Alla kursdeltagare kan följa en utbildningsplan och skaffa sig kunskap i egen takt och efter eget intresse.
Hur gör jag för att gå Köttskolan?
Köttskolan är öppen för alla som vill lära sig mer om kött – vare sig du är en intresserad konsument eller arbetar med livsmedel till exempel i butik eller med tillverkning. Ingen registrering behövs.
Så här fungerar det:
- Titta runt i köttskolan för att bilda dig en uppfattning om innehållet.
- Du kan när som helst påbörja en utbildning och komma tillbaka till den när du vill. Det är gratis och du väljer själv omfattning och vilken tid du vill lägga ner.
- När du läst hela kursen kan du testa dina kunskaper i tillhörande quiz.
Finansiellt stöd
Köttskolan finansieras med stöd av Europeiska Unionen i Interreg Öresund-Kattegat-Skagerak European Regional Development Fund inom projektet Efterfrågedriven innovation för högre kvalitet på nöt- och lammkött.