#GrillaSvenskt

Vad lägger du på grillen i sommar?

Visste du att när svenskarna väljer vad som ska hamna på grillen är det viktigaste att det är svenskproducerat, följt av smak och kvalitet. Den som väljer svenskt kött får faktiskt alla tre då det svenska köttet kommer från en hållbar produktion, håller hög kvalitet och har god smak. Håll utkik efter märkningen Kött från Sverige så vet du att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige samt att varan är både förädlad och förpackad i Sverige. Det finns många anledningar att välja svenskt kött.

Tillhör du dem som älskar att grilla eller är du lite mer av en novis som precis vågat dig fram till grillen? Oavsett hur dina grill-skills ser ut är grillning något alla kan ägna sig åt – det är trevligt, socialt och ett trivsamt sätt att tillaga maten på. Allt man behöver är bra råvaror, en fin köttbit – så klart från Sverige – samt några verktyg så som en termometer och en grilltång. Sedan är det bara att sätta igång.

Grilla svenskt med Årets Kock

Denna sommar grillar vi svenskt med Martin Moses – vinnare 2019 i den prestigefulla tävlingen Årets Kock. När Martin grillar tänker han smart och planerar för fler måltider på en gång. Till hans goda recept, som du hittar nedan, har han bara valt sommarråvaror och i stort sett bara svenska råvaror som man får tag på under grillsäsongen. Det är kul att grilla lite ovanliga styckningsdetaljer som man får jobba lite med, tycker Martin. Han vill gärna grilla annat än bara en köttbit. Grilla grönsakerna också, tipsar han. Läs hela intervjun med Martin Moses och spana in hans smarta tips.

Men ska man välja kol, briketter, gasol eller pellets? Eller borde man kanske passa på att BBQ:a med ved? Valen är många och vilket man väljer beror naturligtvis på vilka förutsättningar man har, vad ekonomin tillåter och hur mycket tid man har. Är man ute med båten eller husvagnen kanske en mindre kolgrill passar bättre. Har man gott om tid är low and slow något man bör testa – alltså BBQ. Med hjälp av en rök, en offset smoker eller en ask som man lägger på glöden med flis i kan man få till god smak på köttet. Den allra enklaste metoden är förstås att bara lägga fliset direkt på kolen och stänga locket.

Eldningsförbud och grillförbud

Respektera alltid om det råder eldningsförbud. Eldningsförbud innebär att man får grilla på den egna tomten eller på en iordningställd grillplats byggd av betong eller sten. Tillfälliga grillplatser som är gjorda av stenar eller stockar uppfyller inte kraven. Råder ”grillförbud” gäller hårdare regler. Då är alla former av öppna lågor förbjudna såvida man inte har specifikt tillstånd från kommunen. Med andra ord är det förbjudet att grilla med kol och gasol medan elgrillar normalt är tillåtna. Dock kan det förekomma lokala restriktioner så dubbelkolla gärna med din kommun. Tänk på att många av våra recept likaväl kan lagas i ugn eller stekpanna.

Så lyckas du med grillningen

 • Se till att köttet är rumstempererat så kommer det snabbare upp i rätt temperatur i hela köttbiten.
 • Grilla inte över öppen låga. Då kan köttet brännas och få dålig smak.
 • Salta köttet innan det läggs på grillen. Salt hjälper till att binda vätskan i köttet och tar fram köttets smak. Kryddorna kan du vänta med till slutet så de inte bränns under grillningen.
 • Använd en termometer så du kan kolla om köttet är klart. Tänk på att köttet stiger några grader efter tillagning. Ju större köttbiten är desto mer stiger den i temperatur.
 • Låt köttet vila innan du skär upp det så behåller det mer av vätskan. 10 minuter brukar räcka.
Kött från Sverige logga

Här bjuder vi på tips och smarta knep till när du ska grilla. Nedan hittar du också Martin Moses goda grillrecept – inklusive ett på grillad efterrätt!

Grilla gott och hållbart i sommar – grilla svenskt!

Psst! När du grillar svenskt – tagga gärna dina fina grillbilder med #grillasvenskt i sociala medier så hittar vi dem.

Martin Moses

Martin tipsar:

 • Gillar du picklad rödlök till grillat? Passa på att göra en större mängd på en gång, så räcker det hela sommaren.
 • Kryddsmör är gott till grillat. Vispa smöret, smeta ut tunt på smörpapper och frys det. Sen bryter man det bara i mindre delar och låter det smälta ut på det grillade köttet. Gör du mycket på en gång, räcker det hela sommaren.
 • När det kommer till de lite “ädlare” detaljerna av kött, de lite mörare delarna; ge det först en yta på grillen och dra det sen till indirekt värme och använd stektermometer. Låt sedan köttet vila innan du skär upp det.
 • När du grillar färskkorv, gör det lite försiktigt så att vätskan behålls i korven.
 • Mitt tips när man grillar skivor av fläskkarré är att grilla dem på en väldigt varm grill, så man får en hård yta.
 • Använd rester och gör en grillad macka. Man kan använda tunt skivad korv, skivad fläskkarré, vad som helst egentligen. Det viktiga är att man har något krämigt element som smälter ut i grillen och gör det lite juicy!

REkomMenderade videos

Martin Moses grillar flankstek chimichurri med kryddsmör och läckra grönsaker

Jerkkryddad fläskkarré i romansalladsblad med grönsaker och ost – med Martin Moses

Tunna revbensspjäll på vanlig kolgrill – så får du dem möra och goda

Amerikansk styckning på svenska, Griskött: Revbenens olika detaljer

RECEPT

Scroll to Top