#GrillaSvenskt

Vad lägger du på grillen i sommar?

Tillhör du dem som älskar att grilla eller är du lite mer av en novis som precis vågat dig fram till grillen? Oavsett hur dina grill-skills ser ut är grillning något alla kan ägna sig åt – det är trevligt, socialt och ett trivsamt sätt att tillaga maten på. Allt man behöver är bra råvaror, en fin köttbit – så klart från Sverige – samt några verktyg så som en termometer och en grilltång. Sedan är det bara att sätta igång.

Bästa köttet för grillen

Generellt när det gäller att välja kött till grillen så passar bitar med mycket insprängt fett eller fettrand bäst som exempelvis karré, entrecote eller kotlett med kappa. Fettet bidrar med smak och saftighet så att köttet inte torkar ut lika fort.

Givetvis går det bra att grilla även magrare och redan möra detaljer som exempelvis filé, men olika detaljer behöver hanteras lite olika på grillen. Filé, oavsett från vilket djur, blir bäst om du ger det en yta med direkt grillning över glöden och sen låta det tillagas klart på indirekt värme. Skivor av fläskkarré ska gärna grillas snabbt på en riktigt varm grill så att de får en krispig yta och inte hinner bli för sega. Färskkorv som är en annan riktig grillfavorit behöver grillas lite försiktigare än många tror så att vätskan behålls i korven.

» Längre ner på sidan hittar du alla våra härliga grillrecept

Kött från Sverige logga

Välj svenskt kött

Visste du att när svenskarna väljer vad som ska hamna på grillen är det viktigaste att det är svenskproducerat, följt av smak och kvalitet? Den som väljer svenskt kött får faktiskt alla tre då det svenska köttet kommer från en hållbar produktion, håller hög kvalitet och har god smak. Håll utkik efter märkningen Kött från Sverige så vet du att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige samt att varan är både förädlad och förpackad i Sverige. Det finns många anledningar att välja svenskt kött.

Grillvideos

Nya grillfilmer med grillbloggen

Hur tänder man en kolgrill på bästa sätt och vad är det för skillnad på kol och kol? De frågorna får du svar på i Svenskt Kötts nya grillfilmer där Peter Watz från grillbloggen visar och berättar om allt möjligt som kan vara bra att tänka på när du grillar. Du kommer också få lära dig hur man gör för att lyckas grilla den perfekta hamburgaren och hur man grillar fläskkarré. Alla videos hittar du här.

Ser du skillnad på kol och kol?

Hur tänder man en kolgrill?

Vilket kött passar att grilla?

Vilket kött som passar bäst att grilla beror på. Det finns nämligen två olika sätt att grilla; direkt och indirekt grillning. Direkt grillning är när man lägger bitar och skivor av kött rakt över den heta glöden på ett grillgaller. Indirekt grillning tar längre tid och är när man lägger hela köttbitar på gallret vid sidan av glöden istället för rakt över. Detta gör man för att ytan inte ska bli bränd innan mitten är klar samt att köttet ska bli riktigt saftigt. Vid indirekt grillning ska locket på grillen vara stängd.

Kött som passar till direkt grillning:

Gris: filé, kotlett, karré, skinka (skivor), revbensspjäll
Nöt: filé, biff, entrecôte (skivor)
Lamm: filé, kotlett, entrecôte, tunnbringa, bog (skivor)

Kött som passar till indirekt grillning:

Gris: hel filé, kotlettrad, karré, flintastek (tjock skiva färsk skinka)
Nöt: hel filé, hel entrecôte
Lamm: hel entrecôte, kotlettrad/ytterfilé

Ungefärliga grilltider

KöttslagSkivtjocklek   Tid
Nötkött  
Biff/Entrecote1½ cm2–3 min/sida
Skiva av rostbiff3 cm6–7 min/sida
Griskött   
Karré/Kotlett2 cm3–4 min/sida
Skinka1½ cm3–4 min/sida
Revbensspjäll3–4 cm6–7 cm/sida
Tunna spjäll1–2 cm20–25 min totalt
Lamm  
Kotlett1½ cm2–3 min/sida
Stek1½ cm2–3 min/sida
Tunnbringa4–5 min/sida
Bog/rygg1½ cm3–4 cm/sida

Tiderna ovan är ungefärliga och varierar beroende på hur varm grillen är. För att vara säker på när köttet är klart, använd gärna en stektermometer.

Innertemperaturer på kött

Rare (blodigt): 55˚C  nöt, lamm (omalet kött)  |  Medium rare: 58–60˚C  nöt, lamm (omalet kött)
Medium: 60–65˚C  nöt, lamm (omalet kött)  |  Well done (genomstekt): 70˚C  nöt, lamm, gris, färs

Mer om grillning

9 tips som gör att du lyckas med grillningen

  • Se till att köttet är rumstempererat när du lägger det på grillen. Då kommer det snabbare upp i rätt temperatur i hela köttbiten samt att mindre vätska pressas ut ur köttet vid den hastiga temperaturhöjningen.
  • Om du ska grilla med träspett – blötlägg spetten en stund innan du trär på kött och grönsaker så börjar de inte brinna. Ett tips är att trä grönsaker och kött på olika grillspett då de ofta har olika tillagningstid.
  • Tänd grillen i god tid, cirka 20–30 minuter innan det är dags att grilla. Kolen ska vara grå med synlig glöd.
  • Om du marinerar köttet, se till att göra det i god tid så att köttet hinner ligga i marinaden några timmar. Torka av köttet innan du lägger det på grillen så att marinaden inte droppar ner på glöden och bildar eldslågor, vilket kan göra att köttet bränns.
  • Låt köttet vila innan du skär upp det så behålls mer av vätskan. 10 minuter brukar räcka.
  • Grilla inte över öppen låga. Då kan köttet brännas och få dålig smak. Ha gärna en sprayflaska med vatten redo om köttet skulle fatta eld.
  • Salta köttet innan det läggs på grillen. Salt hjälper till att binda vätskan i köttet och tar fram köttets smak. Kryddorna kan du vänta med till slutet så de inte bränns under grillningen.
  • Använd en termometer för att kontrollera om köttet är klart. Tänk på att köttet stiger några grader efter tillagning. Ju större köttbiten är desto mer stiger den i temperatur. Alltså bör man avsluta grillandet några grader innan köttet nått den slutliga temperaturen man vill ha det i.
  • Var noga med att diska fatet som använts till det råa köttet så att det är rent när det tillagade köttet ska läggas upp. Det kan finnas skadliga bakterier på ytan på det råa köttet. Dessa förstörs i grillen men kan finnas kvar på fatet och förorena det grillade köttet.

Grilla klimatsmart – grilla svenskt!

Matens miljöpåverkan är en komplex fråga. Det handlar om så mycket mer än bara utsläpp av klimatgaser. Det handlar också om biologisk mångfald, användningen av kemiska bekämpningsmedel, skövling av regnskog och vatten- och markanvändning.

Sverige har bland världens duktigaste bönder när det kommer till låg klimatpåverkan och bra djuruppfödning. Vår klimatsmarta köttproduktion är både det bästa klimatvalet jämfört med andra länder, och bidrar till fler miljömål. Till exempel så bidrar betande djur till att den biologiska mångfalden bevaras och stärks.

Omställningen till förnybar energi pågår hela tiden; idag har många ladugårdar solceller på taket medan stallar värms upp av biogas från gödsel. Svenskt kött ger betydligt mindre utsläpp av växthusgaser än kött som produceras i andra delar av världen. Välmående friska djur som får bra foder är några av förklaringarna.

Visste du att…

…djurens gödsel rötas till biogas som exempelvis kan värma upp det egna stallet. Resterna efter rötningen blir ett naturgödsel som ger mindre utsläpp när det används inom odlingen.

Kol, briketter eller gasol?

Ska man välja kol, briketter, gasol eller pellets när man grillar? Eller borde man kanske passa på att BBQ:a med ved? Valen är många och vilket man väljer beror naturligtvis på vilka förutsättningar man har, vad ekonomin tillåter och hur mycket tid man har. Är man ute med båten eller husvagnen kanske en mindre kolgrill passar bättre.

Har man gott om tid är low and slow något man bör testa – alltså BBQ där man grillar längre på lägre temperatur. Med hjälp av en rök, en offset smoker eller en ask som man lägger på glöden med flis i kan man få till god smak på köttet. Den allra enklaste metoden är förstås att bara lägga fliset direkt på kolen och stänga locket. Tänk också på att använda kol som är certifierad av FSC samt att tända grillen med en elektriskt tändare. Det är miljövänligare än tändvätska.

» Här hittar du smarta och goda BBQ-Tips från Johan Åkerberg på Holy Smoke.

Eldningsförbud och grillförbud

Respektera alltid om det råder eldningsförbud. Eldningsförbud innebär att man får grilla på den egna tomten eller på en iordningställd grillplats byggd av betong eller sten. Tillfälliga grillplatser som är gjorda av stenar eller stockar uppfyller inte kraven. Råder ”grillförbud” gäller hårdare regler. Då är alla former av öppna lågor förbjudna såvida man inte har specifikt tillstånd från kommunen. Med andra ord är det förbjudet att grilla med kol och gasol medan elgrillar normalt är tillåtna. Dock kan det förekomma lokala restriktioner så dubbelkolla gärna med din kommun. Tänk på att många av våra recept likaväl kan lagas i ugn eller stekpanna.

Lilla grill-parlören

BBQ: som är en förkortning av barbeque, är ett sätt att tillaga maten långsamt på vid indirekt värme. Marinad, rub och flis används ofta när man BBQ:ar.

Kamadogrill: En speciell typ av grill som passar extra bra till rökning och indirekt grillning under en längre tid.

Offset Smoker: är en typ av kombinerad grill och rök som består av en mindre liggande tunna med dörr samt en större liggande tunna med skorsten. I den mindre tunnan eldar man medan röken och värmen som bildas leds in i den större tunnan där maten ligger.

Ägg: Benämns om en kamadogrill som är av märket Big Green Egg

Well done: Benämning på stekgraden när köttet är helt genomstekt och har en innertempertur på cirka 70 grader.

Medium: Benämning på stekgraden när köttet är tillagat men fortfarande är rosa i mitten. Innertemperaturen vid medium varierar beroende på vilket köttslag och vilken detalj man tillagar men brukar generellt ligga runt 60 grader.

Rare: är när köttet fortfarande är rått i mitten men har stekyta. Innertemperatur brukar ligga på cirka 50 grader men varierar beroende på köttslag och detalj.

Marinad: är en sås som köttet får ligga och marinera i innan grillningen för att få god smak och bli mörare. Det är vanligt att marinader är oljebaserade, men man kan även marinera i mejeriprodukter. Ofta används också något syrligt i marinaden för att göra köttet mört.

Grillolja: Används som marinad och att pensla på köttet under grillningen. Det bidrar med fin yta, men oljan fattar lätt eld.

Mop: ibland också kallad sop, är en tunnflytande och vattnigare typ av BBQ-så som man penslar på köttet för att det inte ska bli torrt när man BBQ:ar. Till penslingen används oftast en pensel som ser ut som en liten städmopp.

Rub: En grovmalen kryddblandning som masseras in i köttet strax före grillning.

Rubba: Att gnida in köttet med en rub för att på så vis smaksätta köttet innan grillning.

Glaze: Sås som penslas på köttet när det ligger på grillen, strax innan det är klart. En glaze innehåller oftas något sött och är lite simmigare i konsistensen. Eftersom sockret lätt bränns penslas just glazen på slutet.

Glazea: Att pensla på köttet en viss typ av sås som kallas glaze, under tillagning.Barbecuesås: Kryddig sås som serveras till det grillade köttet. Kan också penslas på köttet strax innan det är klart som en glaze.

Reverse sear: Innebär att man bryner köttet på slutet istället för i början. Vid reverse sear, eller omvänd bryning, tillagas köttet först på lägre temperatur, exempelvis i ugnen eller genom kokning. Sedan ger man det stekytapå slutet, exempelvis på grillen.

Tändrör: är en cylinder i metall med handtag som används för att tända och värma kol och bricketter utan tändvätska.

Grilltång: Tång i metall, med relativt långt skaft. Vissa grilltänger har lite för långt skaft som då blir svårmanövrerat.

Foliepaket: används för att bädda in olika råvaror i folie till ett ”paket” som sedan läggs på grillen. Vid tillagning i folie blir råvarorna mer kokta än om de låg rakt på grillgallret.

 

Läckra grillrecept

Psst! När du grillar svenskt – tagga gärna dina fina grillbilder med #grillasvenskt i sociala medier så hittar vi dem.

Scroll to Top