Om kött

Det fortsätter att storma kring de nya näringsrekommendationerna

Protein i kött

Protein förser oss med energi och är viktiga byggstenar i kroppen. Det finns i nästan all mat, men i olika mängd. Proteinet i olika livsmedel är dessutom av olika kvalité.

Nöttalg av Nöt

Nöttalg

Talg och njurtalg används som fett i matlagning och bakning. Nöttalg har en mild smak och kan med fördel användas som stekfett.

Rulle av Nöt

Rulle av nöt

Rullen är en doldis. Här i landet möter vi den mestadels i form av saltrulle (också kallat saltkött), som den blir när den rimmas och långkokas och säljs som smörgåsmat, på bufféer och till sallader.

Skivad biff med kappa av Nöt

Ryggbiff

En bra stekt biff är fantastisk. Biffraden kombinerar det bästa egenskaperna som nötkött kan ha, eftersom det både är mört och smakrikt. Den ger så mycket på en gång och det är nog denna kombination som har gjort biffen till en av de allra vanligaste råvarorna i matlagning världen över, inte minst på restauranger.

Sadel av Lamm

Kalvsadel

Kalvsadel är kalvens ryggrad och består av filé och kotlettrad.

Skomakarbit av Nöt

Skomakarbit

Skomakarbit är den bakre delen av ryggbiffen. Skomakarbiten är inte lika tjock som den främre delen av biffraden, men den har samma fina konsistens och smak.

Tomahawk av Nöt

Tomahawk

Tomahawk är namnet på en utstyckad skiva entrecôte med ett extra långt ben. Denna styckningsdetalj är mör och har mycket insprängt fett.

Rulla till toppen