Varför ska man välja svenskt nötkött?
I Sverige har vi naturligt goda förutsättningar att föda upp nötkreatur. Här berättar vi mer om varför man ska man välja svenskt nötkött.
I Sverige har vi naturligt goda förutsättningar att föda upp nötkreatur. Här berättar vi mer om varför man ska man välja svenskt nötkött.
Svenska grisar är resurssmarta och hjälper till att minska matsvinnet. Här berättar vi mer om varför man ska man välja svenskt griskött
Svenska får och lamm gör en stor insats för att berika den biologiska mångfalden. Läs mer om varför man ska man välja svenskt lammkött.
Protein förser oss med energi och är viktiga byggstenar i kroppen. Det finns i nästan all mat, men i olika mängd. Proteinet i olika livsmedel är dessutom av olika kvalité.
Resurseffektivitet är viktigt för ett hållbart lantbruk. Det handlar om att få ut så mycket som möjligt av våra resurser och skapa en cirkulär matproduktion.
ingress
Talg och njurtalg används som fett i matlagning och bakning. Nöttalg har en mild smak och kan med fördel användas som stekfett.
Rullen är en doldis. Här i landet möter vi den mestadels i form av saltrulle (också kallat saltkött), som den blir när den rimmas och långkokas och säljs som smörgåsmat, på bufféer och till sallader.
En bra stekt biff är fantastisk. Biffraden kombinerar det bästa egenskaperna som nötkött kan ha, eftersom det både är mört och smakrikt. Den ger så mycket på en gång och det är nog denna kombination som har gjort biffen till en av de allra vanligaste råvarorna i matlagning världen över, inte minst på restauranger.
Kalvsadel är kalvens ryggrad och består av filé och kotlettrad.
Skomakarbit är den bakre delen av ryggbiffen. Skomakarbiten är inte lika tjock som den främre delen av biffraden, men den har samma fina konsistens och smak.
Tomahawk är namnet på en utstyckad skiva entrecôte med ett extra långt ben. Denna styckningsdetalj är mör och har mycket insprängt fett.