Mat på restaurang
Vi äter allt mer ute, oavsett om det är till frukost, lunch, middag eller fika. Vi äter på restaurangen, på macken eller mat beställd hem till dörren. När vi äter ute eller beställer hem mat är det någon annan som har lagat maten åt oss. Då har vi inte samma möjlighet att välja råvaror med de mervärden som är viktiga för oss. I stället är det andras val som styr.
På den här sidan fördjupar vi oss i hur serveringen av mat på restauranger och försäljningsställen ser ut i Sverige och i vilken omfattning som man använder svenskt kött.
Visste du att 8 av 10 svenskar vill se ursprungsmärkning av kött även på restaurang?
Svenskt kött på restaurang
Hur vet man var köttet kommer från?
9 av 10 äter kött och 3 av 4 kan tänka sig att betala mer för svenskt kött. Men utan märkning är det ofta svårt för gästen att veta var maten kommer från.
I matbutiken finns det tydliga regler för hur ursprung på kött ska anges och i butiken köper de flesta kött från Sverige, men på restaurangen har det inte funnits samma krav.
Men en ändring är på gång. Livsmedelsverket har nu tagit fram föreskrifter om ursprungsmärkning av kött på restaurang som börjar gälla i mars 2025. Snart är det alltså obligatoriskt att informera om var köttet kommer från även på restaurang. Informationen om ursprung kommer behöva finnas direkt i menyerna eller ges muntligt, direkt eller på förfrågan. Många restauranger är i framkant och informerar redan idag om köttets ursprung i menyn.
Många anger köttets ursprung
För att göra det enklare för matgäster att hitta den svenska maten är det många restauranger som redan idag anger var köttet kommer från, kanske med flaggor i menyn eller med en beskrivning om vilken gård köttet kommer från.
Den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige finns också. På en restaurang som är märkt Kött från Sverige är allt kött fött, uppvuxet, slaktat och packat i Sverige. Exempelvis är Texas Longhorns restauranger, Mando steakhouse och MAX burgers certifierade.
Svenska mervärden
Det svenska köttet kommer med många fina mervärden, till exempel god djuromsorg och friska djur. Djuren i Sverige är viktiga för ökad biologisk mångfald, öppna landskap, en levande landsbygd, arbetstillfällen och svenskt kött har dessutom lägre klimatpåverkan än köttet globalt. Sverige är ett avlångt land med bra förutsättningar för djurhållning i hela landet, där det inte alltid går att odla andra grödor.
Allt fler gäster gör medvetna val och väljer idag att fråga efter svenskt kött på restaurang!
Informera dina gäster om svenska mervärden
Serverar ni svenskt kött i ditt kök?
Många ätande vill gärna veta var köttet kommer från och 3 av 4 kan tänka sig att betala mer för svenskt kött. Om ni redan serverar svenskt vinner ni på att informera om det.
Hur mycket svenskt kött serveras egentligen på restaurang?
Enligt en undersökning gjord av Naturskyddsföreningen från 2017 var andelen svenskt kött som grossisterna sålde till restauranger i snitt 24 procent. Resten, 76 procent, var importerat. Mycket har dock hänt sedan 2017 och konsumtionen av svenskt kött har generellt ökat på bekostnad av importerat kött.
Det är svårt att hitta data kring hur volymerna av andelen svenskt kött ser ut inom restaurang idag.
Inom offentliga restauranger, alltså måltider som serveras inom skola, vård och omsorg så pågår det ett arbete inom MATtankens projekt SILO. Där samlar man in statistik över livsmedelsinköp till offentlig sektor. För år 2023 visar den att 89 procent av köttet (oberett) som kommunerna köpt in hade svenskt ursprung. För köttprodukter som korv och färdiga köttbullar hade 84 procent svenskt ursprung.
Arbetar du på restaurang? Här är några tips till dig!
Välj andra styckdetaljer när du köper in kött – prisvärt och hållbart!
Köp inte enbart ädla detaljer, som biff, filé och entrecote. Testa andra mer ovanliga köttdetaljer, exempelvis nötfärs, rostas, fransyska, grytbitar, bog, bringa och skinka. Det är prisvärt och ger en spännande meny. Även chark som lufttorkad skinka, korv och hamburgare, finns såklart som svenska alternativ.
Svenskt kött – all världens mat
Oavsett om din restaurang serverar hamburgare, vietnamesisk mat, husmanskost eller fransk bistromat – välj svenskt kött till din meny.
Skriv ut ursprung på menyn
Informera på menyn om att restaurangen serverar svenskt kött. 3 av 4 kan tänka sig att betala med för svenskt kött. Främsta argumentet är att man vill stödja de svenska bönderna och att det är bra ur klimat- och miljösynpunkt.