#höstlamm
#höstlamm
#höstlamm
#höstlamm
#höstlamm
#höstlamm

Lär dig mer om svensk lammuppfödning och varför du ska välja svenskt lammkött just på hösten. Här får du också tips på recept och de bästa knepen när du ska tillaga lamm. 

På hösten är lamm som bäst

Hösten är högsäsong för det färska svenska lammköttet. Traditionellt lammar tackorna på våren och lammen slaktas på hösten efter avslutad betessäsong. Då har fåren och lammen betat gräs och örter i hagen hela sommaren, vilket ger en härlig smak på köttet.  

Svensk får- och lammproduktion fyller en viktig roll i ett hållbart jordbruk. Det mesta som fåren och lammen äter kommer från gräs och grödor i närområdet. Gräset som djuren betar hjälper till att binda koldioxid från atmosfären när det växer och gör att jordens mullhalt och bördighet ökar. Det ger sedan bra förutsättningar för odling av grödor vi kan äta, som exempelvis raps, bönor eller havre.

För att producera foder till får- och lamm används mellan 8 och 10 procent av den svenska åkermarken till vall och spannmålsodling. En del av åkermarken används för att producera vinterfoder medan resten används för sommarbete.

Bra på att vårda naturen

Får och lamm är naturvårdare. De äter gärna sly och buskar så att landskapen hålls öppna och vackra. Och det gör i sin tur att blommor, fåglar och insekter kan leva gott. Svenska får gör en stor insats för att berika den biologiska mångfalden när det betar.

Friska djur och korta transporter

Sverige har en lång tradition av hållbart och förebyggande hälsoarbete för djur. Det ger friska djur och bidrar till en låg användning av antibiotika inom djurhållningen – den lägsta i hela EU. Svenska får och lamm omfattas av den svenska djurskyddslagen som är den mest omfattande i världen. De föds upp med respekt för deras naturligt beteende. Håll utkik efter märket Kött från Sverige.

Väljer du svenskt kött gynnar du en låg antibiotikaanvändning och korta transporter. Här hittar du 6 viktiga anledningar att välja svenskt kött.

Idag är det mindre än en tredjedel av lammköttet vi äter som är svenskt. Det mesta av lammköttet importeras från Nya Zeeland och Irland, där lammuppfödningen är mer omfattande och kraven på djurskydd är lägre. Det innebär också långa transporter av köttet och mer klimatutsläpp. I takt med att fler väljer svenskt kött har den svenska fårnäringen stadigt ökat i omfattning under de senaste tio åren. 

Att tillaga lamm

Lamm är lite av en lyxvara som kan varieras på en mängd spännande vis i köket. I Sverige äter vi oftast lamm till påsken, men det är på hösten som de svenska lammen egentligen borde få en högtid. Varför inte variera det hela genom att byta ut köttet i dina favoriträtter mot lamm? 

Lamm har flera smakkompisar som förhöjer köttets egna, fina smak ytterligare; vitlök, lök, olika typer av peppar och rött vin är några av de härliga smaker du kan matcha lammköttet med. Höstens svamp och diverse färska örter så som rosmarin, timjan och mynta är också underbara till lamm. Den som gillar utländska influenser kombinerar lammet med citron, kummin, yoghurt eller fetaost. Eller varför inte testa asiatiska varianter på lamm?  Här får du fler tips på smaksättningar och ingredienser som passar till lammkött. Nedan bjuder vi också på ett gäng härliga recept med lamm.

3 tips när du tillagar lammkött:

– Tänk på att köttet blir bäst om det är rumstempererat när du ska tillaga det. Då kyls inte stek och grill ner. Du får också en jämnare tillagning när köttets temperatur sedan höjs av tillagningen.

– Låt alltid köttet vila efter all tillagning. Annars rinner köttsaften ut när du skär i köttet. Genom att låta köttet vila får du också en jämnare temperatur på hela köttet. När köttet vilar stiger innertemperaturen 1-2 grader på mindre bitar och 3-4 på större stekar.

– Använd alltid stektermometer för att kontrollera att köttet är lagom tillagat.

Temperatur och kött

Innertemperaturer på lamm:

Medium-Rare / Rosarött: 55°C
Medium / Ljusrosa: 60-65°C
Well Done / Välstekt: 70°C

Vilka styckningsdetaljer till vad?

Till långkok och grytor passar lammlägg och lammbog

Låt långkoket få ta lite tid. Genom den längre tiden och låga temperaturen får köttet chans att bli som bäst eftersom inte lika mycket vätska avdunstar och fett och kollagen får smälta.

Ska du grilla eller steka passar det bra med kotletter, innerfilé och ytterfilé, lammentrecôte, skivad lammbog, skivad lammstek, skivad lammbringa och lammracks.

Börja att tillaga dessa detaljer på högre värme för att sedan sänka till medeltemperatur. På så vis får de först fin yta och god smak när maillardreaktionen uppstår. Sedan får de tillagas klart till önskad innertemperatur.

För tillagning i ugnen passar det fint med ett helt lammrack, kotlettrad, lammstek, lammbringa, lammsadel eller hel lammrostbiff. Dessa goda detaljer passar också fint att tillaga långsamt på grillen. Lamm består naturligtvis av fler fina delar som passar fint både på grill och i ugn. Genom att använda sig av annorlunda styckningsdetaljer från lamm minskar också svinnet eftersom hela djuret kommer till användning.

REKOMMENDERAT

ERIK VIDEGÅRD LAGAR

Snabbstekt lamm på mongoliskt vis

Koreansk råbiff ”yukhoe”

Ssäm på lammlägg

Japansk katsu sando på lamm

RECEPT

Scroll to Top