Shepherds Pie med selleri och bönor
Ingredienser
6 portioner
400g svensk lammfärs
2 gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
4 morötter, rivna
4 selleristjälkar, hackade
4 msk koncentrerad mörk oxfond
4 msk worcestershiresås
2 dl rött vin
4 msk tomatpuré
2 msk torkade örter (t ex persilja, rosmarin och timjan)
½ krm socker
salt och malen svartpeppar
olja och smör till stekning
2 dl kidneybönor, kokta
Selleripuré:
8 medelstora potatisar, skalade
30g rotselleri, skalad
2 dl mjölk
150g smör
2 dl stark ost, riven
salt
svartpeppar
Till gratinering:
1 dl stark ost, riven
Gör så här
Värm ugnen till 185°C. Fräs färsen i olja och smör och lägg över den i en gryta. Fräs lök, vitlök och morötter, lägg över tillsammans med färsen. Tillsätt fond, vin, worcestershiresås och tomatpuré. Krydda med örter, socker, salt och peppar och rör om. Koka upp och sänk värmen till låg. Låt färssåsen sjuda på minst 40 minuter. Smaka av och justera kryddningen.
Selleripuré:
Dela selleri och potatis i mindre delar. Koka upp saltat vatten, lägg ner rotfrukterna och koka dem mjuka tillsammans.
Pressa dem och vispa ihop till en puré. Koka upp smör och mjölk i en separat kastrull och häll på vätska i omgångar tills du har en fluffig puré. Vänd då ner den rivna osten. Krydda med salt och peppar och ställ åt sidan.
Smörj en ugnssäker form och lägg färssåsen i bottnen. Lägg på selleripurén och se noga till att det inte blir några mellanrum mellan formen och purén. Strö över osten och gör sedan ett fint mönster i moset med hjälp av en gaffel. Ställ in formen i ugnen och gratinera 15-20 minuter eller tills moset har fått gyllene toppar.
Servera gärna med en grönsallad med vinägrett.
Visste du att lamm är bra naturvårdare?
Får och lamm är duktiga naturvårdare. Där de betar ser de till att landskapen hålls öppna och vackra. Och det gör i sin tur att blommor, fåglar och insekter kan leva gott. Får betar gärna också löv från olika slags träd och buskar, även taggiga, vilket gör att de är suveräna på att öppna upp igenväxta marker. Det bidrar till att höga natur- och kulturvärden kan bevaras i betesmarkerna.