4–6 portioner
Kryddblandning:
2 msk hel spiskummin
2 tsk sichuanpeppar
1 tsk hel korianderfrö
1 tsk fänkålsfrö
1 tsk hel vitpeppar
Smaksättning:
1,5 dl shaoxing (kinesiskt risvin) eller torr Amontillado sherry
2 tsk maizena
2 msk chinkiangvinäger (svart risvinäger, kan ersättas med balsamvinäger)
4 tsk ljus soja
4 tsk ketjap manis (eller 3 tsk mörk soja och 2 tsk socker)
2-3 msk chiliolja (köpt går bra)
1 tsk sesamolja
Lammfärswok:
500 g svensk lammfärs
Rapsolja till stekning
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk färsk riven ingefära
0,5 tsk malen spiskummin
2 tsk kryddblandning, se ovan
1 röd lök, skivad
1 grön chili, strimlad
2 selleristjälkar, skivade
4-5 blad spetskål/vitkål skurna i 2 cm-bitar
Till servering:
kokta breda nudlar, t ex hemgjorda biang biang-nudlar, eller pappardelle
tunt skivad salladslök
färsk koriander
chiliolja
En syrlig, uppfriskande sallad med gurka och krispiga grönsaker är gott till.
Chiliolja (La jiao you)
Chiliblandning:
1 dl milda, knallröda chiliflakes, t ex gochugaro eller espelettepeppar
En näve torkade chilifrukter, gärna heaven facing chilli eller stark ungersk paprika ELLER 0,5 dl chiliflakes, helst kinesiska
1 msk rostad, mald sichuanpeppar
2 msk rostat sesamfrö
Ej nödvändiga ingredienser men som ger en extra god olja:
1 msk vitlökspulver
1 msk lökpulver
1 tsk salt
1 tsk ”kycklingpulver” (en buljongaktig smaksättning från thailändska RosDee)
1 tsk torkad ingefära
2 tsk chinkiangvinäger eller balsamvinäger
1 msk sesamolja
Aromatisk kryddolja:
5 dl rapsolja
1 msk hel, orostad sichuanpeppar
3 lagerblad
3 stjärnanis
1 kanelstång
Ej nödvändiga kryddor men som ger en extra god olja:
4 kryddnejlikor
1 msk hel spiskummin
2 svarta kardemummakapslar (finns på asiatiska livs och har en väldigt egen smak eftersom de är rökta – men det går också bra med vanliga kardemummakapslar eller hel kardemumma)
1 msk fänkålsfrö
1 msk hel torkad koriander
Några skivor färsk ingefära