Koreansk råbiff – yukhoe

Yuk betyder kött och hoe betyder rå, så det här är den koreanska varianten på råbiff. I Korea anger man gärna vilken sorts kött det är som ingår i rätten. Den här, som är gjord på lamm, skulle heta yangyuk-hoe. Stöter du på rätten gaphoe på matsedeln, är det en liknande rätt, men gjord på innanmat, som mage, lever eller hjärta.

Krispigt päron till är ett vanligt tillbehör till yukhoe. Vanligt päron går bra, men helst ska det vara nashipäron. Hittar du inte koreansk chilipasta, ersätt med sambal oelek. 

Ingredienser

4 portioner

400g lamminnanlår, grovmalet eller finhackat
1 ½ msk risvinäger
2 msk ljus soja
2 msk sesamolja
1 msk rostade sesamfrön
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk färsk ingefära, finhackad
2 msk salladslök, gröna delen i tunna skivor
1 msk koreansk kochujang-pasta
salt och malen vitpeppar

Till servering:
4 äggulor
sesamfrön
1 päron, skalat och strimlat
40g rättika, skalad och strimlad
2 msk pressad limesaft

Gör så här

Förbered toppingen genom att strimla päron och rättika, blanda med limesaften så att de marinerar samtidigt som de inte oxiderar.

Lägg köttet i en bunke och häll på risvinäger, soja, sesamolja och rostade sesamfrön. Vänd ner vitlök, ingefära, salladslök, kochujang-pasta, salt och peppar.

Servering: Fördela den blandade färsen i fyra lika stora bitar och gör först en boll som du sedan lätt plattar till, gör en fördjupning på ovansidan med baksidan av en sked och lägg äggulan i fördjupningen. Strössla över päron och rättika, avsluta med sesamfrön. Servera genast.

Kock: Erik Videgård 

Här kan du se videon när Erik Videgård lagar Koreansk råbiff – yukhoe och glöm inte att följa Svenskt Kött på Youtube.

Erik Videgård

Receptet är skapat av Erik Videgård

Erik Videgård är kokboksförfattare och en av Sveriges främsta krögare. Han har öppnat och drivit legendariska krogar som Akvarium, Diana, East, Fjäderholmarnas krog, Halv trappa plus gård och Videgård. Han har också bidragit till att introducera det kinesiska Sichuanköket i Sverige.

Värt att tänka på när man ska äta rått kött
Till råbiff ska man inte använda färdigförpackad färs utan bör utgå från en hel bit kött. Bakterier kan finnas på ytan av köttbiten, därför krävs extra noggrann hygien och kylförvaring. Man kan även skära bort ytan på köttet för att minska antalet bakterier eller värmebehandla ytan för att döda bakterier. Hos Livsmedelsverket finns ytterligare information.

FLER RECEPT

Rulla till toppen