Recept
  • Griskött

  • Nötkött

  • Lammkött

  • Kalvkött

  • Chark

  • Typ av måltid

  • Säsong / Tema

  • Tillagning

  • Kriterier

  • Världens kök

souvas provençale

Lammsouvas provençale

Lammsouvas provencale är en fransk klassiker med smak av svensk vildmark. Souvas brukar vanligtvis vara saltat och lätt rökt renkött.

Gözleme med två fyllningar

Gözleme med två olika fyllningar

Fyll dessa Gözleme med två olika fyllningar, en med köttfärs och en med spenat och fetaost. Gözleme är turkiska flatbröd, här tillagade på stekhäll.

Rosmarinmarinerade lammspett med gräddfilstzatziki

Rosmarinmarinerade lammspett med gräddfilstzatziki

Rosmarinmarinerade lammspett med gräddfilstzatziki på svensk honung signerad Sofia Henriksson. Servera matvete-tabbouleh med massa härliga örter till!

Grillad lammentrecote med sparris och romesco

Grillad lammentrecôte med sparris och romesco

Det här receptet på grillad lammentrecôte med sparris och romesco-sås är verkligen ljuvligt och för tankarna till medelhavet.

Glömt lamm med pasta, gremolata och riven ost

Glömt lamm med pasta, gremolata och riven ost

Glömt lamm med pasta är en utsökt lammrätt. Lammköttet står i ugnen ganska länge, därav kan man nästa tänka att köttet glömdes bort i ugnen.

Grillad lammrostbiff med svart vitlöksglaze och grillad knipplök

Grillad lammrostbiff med svart vitlöksglaze och grillad knipplök

Detta läckra recept på grillad lammrostbiff med svart vitlöksglaze och grillad knipplök bara måste provas till sommarens grill.

Grillrökt lammkorv med getostkräm, grillad broccoli och endive

Grillrökt lammkorv med getostkräm, grillad broccoli och endive

Grillrökt hemlagad lammkorv som serveras med getostkräm, grillad och råmarinerad broccoli, samt endive

Pinchos med lammrostas, kräm på getost och julpicklad rödlök

Pinchos med lammrostbiff, kräm på getost och julpicklad rödlök

Bjud på något annorlunda till glöggminglet. Dessa pinchos med lammrostbiff kräm på getost och julpicklad rödlök är festligt och gott till glöggen.

Snabbstekt lamm på mongoliskt vis

Att snabbsteka är ett sätt att tillaga mat extremt energisnålt, vilket passar bra på den mongoliska slätten där det är ont om bränsle. Köttet och grönsakerna ska bara svängas runt i det heta kokkärlet, så därför är det bäst att välja en mör styckningsdetalj och skära tunt. När köttet är genomstekt lägger man det på wokens kanter för att tillaga sås och grönsaker i bottnen. 

Den fermenterade chilibönpastan Toban-djan finns i asiatiska butiker. Om du inte hittar pastan, ersätt med sambal oelek för liknande smak.

Ssäm på lammlägg

Ssäm är koreanska och betyder ’vira in’. I Korea gör man oftast inte större paket än små munsbitar. Här är det läckert kött från lammlägg som viras in i små paket tillsammans med krispiga grönsaker. Köttet är ett riktigt långkok på lammlägg som blir snabbmat dagen därpå. Läggarna ska sakta sjuda i ugn i hela 3 timmar, så här krävs lite planering. När det är dags för servering behöver du dock bara lägga upp grönsakerna och värma på köttet och mandarinpannkakorna som köttet ska svepas in i. Därför passar det fint att tillaga köttet dagen innan det ska serveras. 

Koreansk råbiff - yukhoe

Yuk betyder kött och hoe betyder rå, så det här är den koreanska varianten på råbiff. I Korea anger man gärna vilken sorts kött det är som ingår i rätten. Den här, som är gjord på lamm, skulle heta yangyuk-hoe. Stöter du på rätten gaphoe på matsedeln, är det en liknande rätt, men gjord på innanmat, som mage, lever eller hjärta.

Krispigt päron till är ett vanligt tillbehör till yukhoe. Vanligt päron går bra, men helst ska det vara nashipäron. Hittar du inte koreansk chilipasta, ersätt med sambal oelek. 

Japansk katsu sando på lamm

Katsu sando är en japansk macka som du antingen kan äta som enklaste gatumat eller som lyxmacka på den finaste av krogar i Japan. Katsu betyder köttskiva och sando är en japansk förkortning för sandwich. Du kan göra mackan på vilket kött som helst, men den mest exklusiva mackan görs naturligtvis på wagyukött. Här har vi valt lammentrecôte, som är något av det möraste du kan hitta. I Japan används mjölkbaserat vitt bröd, inte helt olikt svensk formfranska, till katsu sando. Tonkatsusås kan du köpa färdig, eller göra hemgjord enligt receptet nedan.

Laga något gott med…

NYA RECEPT

Pepparbiff och potatisterrin med Västerbottensost

Pepparbiff med potatisterrin på Västerbottensost

Pepparbiff med potatisterrin är en klassisk fransk bistrorätt där man ursprungligen bara vispade ur stekpannan och gjorde en sky men som sen utvecklats till en ljuvlig gräddsås med konjak. I många recept klappar man in pepparn på själva stekytan men jag tycker att det är synd på så fint kött

Paté en croute med protvinsfikon

Paté en croute med portvinsfikon

Paté en croute med portvinsfikon är en lyxigt god och vacker högtidsrätt som gör sig bra på julbordet. Det här receptet är förenklat och görs med färdig smördeg och färs istället för att man ska mala färsen själv och göra en pajdeg med ägg, en s.k. pate brisée. Den fordrar

Ingefärsbräserad fläskkarré

Ingefärsbräserad fläskkarré med äpplen, brysselkål och rödbetor

Det här receptet på ingefärsbräserad fläskkarré med äpplen, brysselkål och rödbetor är en härligt generös rätt med sötsyrlig ingefärssmak, massor av färgglada grönsaker och salt, knaprigt sidfläsk. Enkel att laga och sköter sig själv i ugnen. Den färska ingefäran och szecuanpepparn ger sting, den torkade ingefäran en smak av traditionell

Revbensspjäll carnitas style

Revbensspjäll carnitas style till julbordet med mexikansk coleslaw

Tjocka, saftiga revbensspjäll carnitas style till julbordet med massor av kryddig apelsinsmak inspirerad av den mexikanska street food-rätten carnitas. Köttet får en mild men kännbar hetta från jalapenon och en knäckig glaze med apelsinmarmelad. Vill du ha extra mycket smak i revbensspjällen kan du skiva upp dem innan kokningen så

Pannbiff med löksky

Pannbiff med löksky

Pannbiff med löksky är en klassiker i det svenska köket. En riktig husmansrätt. Servera med kokt potatis, lingon och pressgurka på klassiskt vis. 

Köttbullar med gräddsås och lingon

Köttbullar med gräddsås och lingon

I södra Sverige innehåller köttbullarna ofta fläskfärs. Ju längre norr ut man kommer, desto mer nötfärs är det i köttbullarna. De här gör du på hälften fläskfärs, hälften nötfärs. Det här receptet är helt glutenfritt. 

Våra bästa julrecept

Pressylta på fläsk, kryddpeppar och senapsfrön

Förr var sylta på julbordet ett måste, eftersom man tog vara på varenda del av varje slaktad gris. Det hållbara tänket kommer nu tillbaka och restaurangerna presenterar stolt sin egen sylta på julbordet. Det är inte svårt att göra sylta, så nu kan du också bjuda på en hemgjord variant.

Julens förkokta revbensspjäll med ingefärsglaze

Revbensspjäll vill vi gärna ha på julbordet. Koka spjällen i förväg, så behöver de bara glaseras och värmas på själva julafton. De kan också serveras som varmrätt med potatismos och gräddsås. Receptet går utmärkt att dubblera.

Fläskkorv med ingefära, soja och nejlika

Att göra egen, hemgjord korv är verkligen en konst, men det är riktigt trevligt pyssel till jul. Servera korven i sitt goda spad på julbordet eller som en egen måltid med potatismos eller rotmos. Glöm inte senapen! 

Leverpastej

Grov leverpastej

Det här är en underbar pastej, bakad i ugn, som du kan använda som smörgåspålägg eller ställa fram på julbordet. 

våra mest populära recept

Pannbiff med löksky

Pannbiff med löksky

Pannbiff med löksky är en klassiker i det svenska köket. En riktig husmansrätt. Servera med kokt potatis, lingon och pressgurka på klassiskt vis. 

UTVALDA RECEPT

Kålpudding med pressgurka

Kålpudding

Kålpudding är en härlig husmansrätt som du kan passa på att laga under hösten när vitkålen är som finast.

Glödgrillad entrecotekappa med rostad spetskål

Entrecotekappan är den ganska tunna muskeln som ligger ovanpå entrecoten. Den är ytterst mör och passar perfekt för grillning i het glöd. Här får den sällskap av helgrillad spetskål och ett härligt brynt vitlökssmör.

Scroll to Top