Snabbstekt lamm på mongoliskt vis

Att snabbsteka är ett sätt att tillaga mat extremt energisnålt, vilket passar bra på den mongoliska slätten där det är ont om bränsle. Köttet och grönsakerna ska bara svängas runt i det heta kokkärlet, så därför är det bäst att välja en mör styckningsdetalj och skära tunt. När köttet är genomstekt lägger man det på wokens kanter för att tillaga sås och grönsaker i bottnen. 

Den fermenterade chilibönpastan Toban-djan finns i asiatiska butiker. Om du inte hittar pastan, ersätt med sambal oelek för liknande smak.

Ingredienser

4 portioner

500g lammrostbiff

Marinad:
1 ½ msk rapsolja
1 ½ msk usukushi soja eller ljus japansk soja
2 ½ msk + 2 ½ msk majsstärkelse
rapsolja till stekning
10g färsk ingefära, finhackad
20g chilibönpasta Toban-djan
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk ljus japansk soja
2 ½ msk kycklingbuljong eller vatten
2 msk brun farin
40g purjolök, skuren på diagonalen i 3 cm bitar

Redning:
2 msk majsstärkelse
2 msk kallt vatten

Till servering:
ris och grönsallad

Du behöver också:
plastfolie
wok
wokspade eller stekspade av metall

Gör så här

Lägg köttet i frysen ca 30 minuter innan du ska laga till den. Skär det halvfrusna köttet i tunna skivor, ca 2 mm tjocklek.

Marinad: Blanda samman rapsolja, soja och 2 ½ msk majsstärkelse i en bunke stor nog att rymma köttet. Tillsätt köttet, blanda väl och täck med plastfolie. Låt köttet marinera 1 timme i kyl.

Tillsätt ytterligare 2 ½ msk majsstärkelse till det färdigmarinerade köttet och vänd runt så att stärkelsen täcker köttet.

Hetta upp en wok på spisen och tillsätt rapsoljan. Vicka på woken så att oljan täcker wokens yta. När oljan precis börjar ryka, tillsätt köttet i omgångar. Lägg ner köttet försiktigt, det kan stänka upp varm olja. Snabbstek köttet i ca 1 ½ minut, håll hela tiden köttet i rörelse. Sänk sedan värmen något.

Luta woken och ta ur det stekta köttet men låt vätskan vara kvar i woken. Tillsätt ingefära och chilibönpasta, fräs i 15 sekunder och rör hela tiden. Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare 10 sekunder. Tillsätt soja och buljong eller vatten.

När vätskan börjar koka, tillsätt farinsockret och rör tills sockret har lösts upp. Sjud vätskan i ca 2 minuter, red av genom att tillsätta redningen lite i taget tills den får en sirapsliknande konsistens.

Tillsätt köttet och purjolöken och sjud på medelhög värme tills såsen bara fäster på köttet och inte längre är flytande (ca 30 sekunder).

Servering: Servera med japanskt ris eller jasminris, och en grönsallad.

Kock: Erik Videgård 

Här kan du se videon när Erik Videgård lagar Snabbstekt lamm på mongoliskt vis och glöm inte att följa Svenskt Kött på Youtube.

Erik Videgård

Receptet är skapat av Erik Videgård

Erik Videgård är kokboksförfattare och en av Sveriges främsta krögare. Han har öppnat och drivit legendariska krogar som Akvarium, Diana, East, Fjäderholmarnas krog, Halv trappa plus gård och Videgård. Han har också bidragit till att introducera det kinesiska Sichuanköket i Sverige.

Visste du att lamm är bra naturvårdare?

Får och lamm är duktiga naturvårdare. Där de betar ser de till att landskapen hålls öppna och vackra. Och det gör i sin tur att blommor, fåglar och insekter kan leva gott. Får betar gärna också löv från olika slags träd och buskar, även taggiga, vilket gör att de är suveräna på att öppna upp igenväxta marker. Det bidrar till att höga natur- och kulturvärden kan bevaras i betesmarkerna.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt lammkött här.

FLER RECEPT

Rulla till toppen