Frikassé på svenskt vis. Såsen reds med vetemjöl och äggulor, och kryddas med ättikssprit, socker och dill. En riktig husmansklassiker.
Dillkött på klassiskt vis
Ingredienser
8 portioner
1 kg kalvbog, benfri
vatten
2 tsk salt per liter vatten
1 gul lök, i klyftor
5 svartpepparkorn
1 lagerblad
dillkvistar
Sås:
8 dl buljong
4 msk vetemjöl
2 äggulor
1 dl grädde
2 tsk ättikssprit
2 tsk strösocker
salt och malen vitpeppar
1 dl dill, finhackad
Till servering:
potatis
broccoli
sockerärter
Gör så här
Lägg köttet i en kastrull med vatten så det täcker. Koka upp, skumma och tillsätt salt, lök och kryddor. Sänk sedan värmen och sjud köttet under lock cirka 1 timme. Låt köttet vila 15 minuter i buljongen. Sila buljongen.
Sås:
Häll buljongen i en kastrull. Red med mjöl utrört i lite vatten. Koka upp, sänk värmen och sjud 3 minuter. Ta kastrullen från värmen och vispa ner äggula och grädde. Tillsätt ättikssprit och socker. Krydda med salt och peppar.
Lägg i dill strax före servering. Skär köttet i skivor eller bitar och lägg ner i såsen. Servera med kokt potatis och grönsaker.