
Talg av lam
Lammtalg är ett utmärkt stekfett eftersom det tål
hög värme.
Lammtalg är ett utmärkt stekfett eftersom det tål
hög värme.
Lammtunnbringa är nedre, bakre delen av bröstkorgen. Den kallas också ibland för slaksida.
Den benfria trippelstek är en smart, lite nyare lammdetalj som består av delar av ytterlår, fransyska och rulle. Det är ett mört och smakrikt kött.
Tunga av lamm med sin rena köttig smak kan serveras med
exempelvis bulgur eller linser som smaksatts med citron och persilja.
Lammytterfilé tillhör den finare festmaten, både i hemmen och på restaurang. Det är mört men smakar ändå förhållandevis fylligt. Det serveras rosa eller rött med en knaprig stekyta. Ibland också saltinbakad, deginbakad och som sauté.
Lammstek är förstklassig, omtyckt och lättlagad styckdetalj som kan serveras varm eller kall, med ben eller urbenad, med fina såser eller till sallader eller klyftpotatis. Det är en av påskens höjdpunkter i många hem, här och i andra länder. Den blir ofta saftig eftersom köttet är tämligen finmarmorerat.
Lammets sadel är en lyxig styckdetalj som passar till extra högtidliga middagar. Det är förstås lammets ryggparti som lämnas hel och består av filé, ytterfilé och revben.
Lammrygg består av hals och nacke. Det är ett marmorerat och saftigt kött och urbenad mittbit av rygg är en mycket prisvärd och mör.
Lammracks är halva lammsadeln i bit eller skivad, alltså en kotlettrad med långa ben.
De bönformade små lammnjurarna är en delikatess.
Lammhjärta är en mör liten muskel med en mycket mineralisk och järnaktig karaktär. Lammhjärta finns i välsorterade livsmedelsbutiker och specialaffärer.
De mest delikata som smakrika grytor kan göras av grytbitar av lamm.