Lammtartar på smörstekt bröd med smetana

Vill du servera en lyxig förrätt är denna lammtartar på smörstekt bröd ett säkert kort. Du får en perfekt balans av smaker och texturer i det här receptet med krispiga cornichons frasigt bröd och len smetana. Receptet är skapat av stjärnkocken Thomas Sjögren.

Som kock är jag alltid på jakt efter och är intresserad av riktigt bra råvaror. Jag tycker att svenskt lamm är det bästa i världen och det skulle aldrig falla mig in att välja importerat lamm. säger Thomas Sjögren om varför han väljer svenskt lamm när han lagar lamm hemma eller på någon av sina restauranger.

Jag hade önskat att det fanns en bättre tillgång på färskt kött från får i butiker. Får har ett oförtjänt dåligt rykte om att smaka kofta men jag tycker att det köttet är minst lika bra som köttet från yngre djur. På ett äldre djur får du mycket mer smak på fettet och köttet men inte på något negativt sätt. Nyckeln är tillagningen och när man lagar lamm och får måste fettet hinna få smälta. säger Thomas om vilket kött han tycker om att laga.

Thomas Sjögren är kock och krögare och är en av de yngsta personerna som vunnit Årets Kock, titeln han vann 2015. Han driver flera restauranger i Göteborgstrakten och på Västkusten.  Grano som är en finare kvarterskrog i Vasastan i Göteborg tillsammans med sin bror Christoffer. Tillsammans med Oscar Gyllström driver han Stora Hotellet Fjällbacka och Skäret samt Restaurang Signum som tilldelades en stjärna i Guide Michelin 2023.

Ingredienser

4 portioner

200 g svenskt lammkött, gärna fritt från fett och senor. Tex ytterlår, innanlår eller file
4  skivor surdegsbröd, tex levain
8 st chornichons
1/2 dl hackade torkade tomater
1 dl smetana
1 st citron
Salt
Svartpeppar
Timjan
Smör
Oliv-/ kallpressad rapsolja

 

Gör så här

Hacka lammköttet i små tärningar. Skiva cornichonsen tunt och blanda i tomaterna. Smaka av lammtartaren med salt, citronzest, olja och svartpeppar.

Smörstek brödet krispigt. Toppa brödskivorna med smetana och lammtartar. Garnera med timjan och avsluta med att dra ett varv med svartpepparkvarnen över.

Tips!

Kolla efter märket Kött från Sverige så vet du att lammköttet är svenskt. Märket betyder att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige och att köttet är styckat, förädlat och förpackat här.

Thomas Sjögren

Receptet är skapat av Thomas Sjögren

Thomas Sjögren vann Årets Kock 2015 och Kockarnas Kamp 2018. När han segrade i Årets Kock var han endast 1 månad ifrån att bli den yngsta vinnaren i tävlingens historia.

Varför är svenskt lamm bäst på hösten?

Det är på hösten som du ska passa på att unna dig svenskt lammkött. På hösten är det högsäsong för det färska, svenska lammköttet och då är det som bäst.
Traditionellt lammar tackorna på våren och lammen går till slakt på hösten efter avslutad betessäsong. Då har fåren och lammen betat gräs och örter i hagen hela sommaren, vilket ger en härlig smak på köttet.

» Läs mer om höstlamm

Visste du att lamm är bra naturvårdare?

Får och lamm är duktiga naturvårdare. Där de betar ser de till att landskapen hålls öppna och vackra. Och det gör i sin tur att blommor, fåglar och insekter kan leva gott. Får betar gärna också löv från olika slags träd och buskar, även taggiga, vilket gör att de är suveräna på att öppna upp igenväxta marker. Det bidrar till att höga natur- och kulturvärden kan bevaras i betesmarkerna.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt lammkött här.

FLER RECEPT

Rulla till toppen