Glöggmingel med svenskt kött
Äntligen är årets kanske mysigaste säsong här – julen. Med den kommer adventshelgerna, julstöket och de trevliga sammankomsterna som sätter igång redan innan den stora finalen på julafton. Nu är det dags att unna sig lite julmys med de nära och kära som kan ge både glädje och öka på julstämningen.
Varför inte anordna ett glöggmingel eller glöggfika och bjuda på goda julsnittar och värmande glögg? Storleken på kalaset väljer du själv; antingen ett stort galej med alla vänner där du bjuder på juliga smårätter, olika sorters dryck och aktiviteter. Eller så ordnar du en lite mindre sammankomst med bara de närmaste. Bjud på festliga skinkmackor, hemkokt glögg, ta det lugnt och ha det mysigt.
Festliga aptitretare med julsmaker
Självklart måste man inte bjuda in till fest bara för att få njuta av goda snittar. Juliga aptitretare och smårätter passar precis lika bra att lyxa till sig med när man vill ha det lite festligare. En god julmacka passar dessutom minst lika bra till kvällsmat som en lagad middag. Missa inte våra goda recept på skinkmackor nedan.
Ordna ett billigare glöggmingel
Vill du hålla lite extra i plånboken till jul? Du kan fortfarande ställa till med glöggmingel utan att bli ruinerad. Vi har också tagit fram några budgetvänliga recept och tips på hur man ordnar ett adventsfirande som inte kostar skjortan. Man behöver inte heller göra det så avancerat. Ett glöggmys kan hållas enkelt och billigt utan att man behöver tulla på julstämningen.
Vad ska man servera på glöggminglet?
Till glögg passar det bra att servera kryddiga och salta tilltugg som balanserar upp sötman i glöggen. Gärna med smaker som för tankarna till julen. Russin, olika dessertostar, senap, pastej, korv och skinka passar bra, såväl som pomerans, fänkål och anis vilket ger en fin julsmak åt snittarna och återfinns i både kavring och vörtbröd.
Glöggsnittar
Aptitretare med kalvsylta, rödbeta och stekt potatis
Visste du att resterna från julbordet gör sig utmärkt som festliga snittar? Varför inte prova dessa aptitretare med kalvsylta, rödbeta och stekt potatis?
Frasig fläsklägg med rotselleripuré, picklade senapsfrön och pepparrot
Frasig fläsklägg med rotselleripuré, picklade senapsfrön och pepparrot är en modern rätt som passar att bjuda på när det är fest.
Grönkålssnurror med rökt skinka och senapskräm
Dessa lättlagade grönkålssnurror med rökt skinka och senapskräm är en utmärkt aptitretare till jul som låter dig ta tillvara av julens bästa råvaror.
Kavring med julkorv, brysselkål och brynt smör
Har du fått rester över från julafton? Dessa goda snittar bestående av kavring med julkorv, brysselkål och brynt smör är festliga att servera på nyårsafton.
Mini-sliders med skinkröra
Släng inte resterna! Dessa mini-sliders med skinkröra passar fint att servera till nyårsfesten och låter dig ta till vara på både julskinka och grönkål.
Smörstekt vörtbröd med leverpastej, romrussin och cornichons
Bjud på goda snittar till julminglet. Detta recept på smörstekt vörtbröd med leverpastej, romrussin och cornichons är framtaget av Catarina König.
Smarriga julmackor
Håll glöggminglet enkelt och billigt i år. Köp en normalstor julskinka som går att använda till flera saker både innan och efter jul, exempelvis olika naggande goda skinkmackor till glöggminglet. Servera med glögg.
Skinkmacka med rödbetsmarmelad
När du vill göra dig en riktigt god skinkmacka på vörtbröd kan du förgylla den med mustig rödbetsmarmelad.
Skinkmacka med coleslaw på grönkål
När det är säsong för grönkål kan du göra den här goda salladen. Den passar extra bra ihop med julskinka. Servera den här goda mackan till lunch eller kväll.
Julens skinkmacka med oströra
Julskinka, ost, senap och ruccola lägg till några knäckebröd och smör. Vips så har du rört i hop Julens skinkmacka med oströra!
Julsmörrebröd julkorv, äpple, rödkål och senapscreme
Dessa julsmörrebröd julkorv, äpple, rödkål och senapscreme är perfekta att bjuda på till glöggfikat eller glöggminglet.
Macka med fläskstek, rödkål och äpple
För dig som tar dina mackor på största allvar kommer här ett recept på en riktig gourmet-macka med fläskstek, rödkål och äpple som är fullproppad av smak!
Varma rätter
Porchetta med apelsin- och fänkålssallad och rostad potatis
Testa det här receptet på Porchetta till julbordet som Sigrid Bárány har skapat. servera med apelsin- och fänkålssallad.
Glöggkokta revbensspjäll med juldoftande glaze
Glöggkokta revbensspjäll med juldoftande glaze på ingefära, sambal oelek och sirap skapat av Emilia Nilsson.
Julköttbullar med karamelliserad lök och rödbetssallad med äpple och pepparrot
Emilia Nilsson har tagit fram ett juvligt recept på julköttbullar med karamelliserad lök och rödbetssallad med äpple och pepparrot.
Smarta spartips till glöggminglet:
Sätt igång och planera med god framförhållning så är det mindre risk att oväntade kostnader dyker upp.
Mycket går att frysa. Jansson, köttbullar och olika lådor passar precis lika bra på julafton som till glöggminglet – gör dem gärna redan innan.
Välj svenska råvaror i säsong – olika sorters kål så som brysselkål, vitkål och rödkål, lök och rotsaker är billig mat.
Välj annorlunda, lite billigare styckningsdetaljer och anamma hur man gjorde förr när allt togs tillvara. Exempelvis är både grisknorrar och grisfötter riktiga juldelikatesser såväl som revben och bringa.
Jämför man med annat kött är julskinka relativt billigt om man ser till kilopriset. Köp en stor julskinka och använd under hela julen i både glöggsnittar, på mackan, i gryta och gratäng. Alternativt kan du köpa färdigskivad skinka.
Gör inköpen i olika butiker så kan du jämföra priser. Och du, välj alltid svenskt så bidrar du till låg antibiotikaanvändning, god djuromsorg, friska djur, en högre självförsörjningsgrad och fler jobb inom jordbruks- och livsmedelssektorn.
Gör egen glögg av ett billigare vin som smaksätts med en påse glöggkryddor. Ska du göra glögg till många, välj vin på bag in box. För alkoholbefriad glögg, låt vinet koka kraftigt i 10 minuter. Alternativt kan man ta svartvinbärs- eller fläderblomssaft.
Varför är självförsörjning av kött så viktigt?
Djuren är vårt beredskapslager
På våra breddgrader förekommer inte så mycket matproduktion ute på åkrarna under vinterhalvåret. I stallarna pågår däremot matproduktionen för fullt. Hela dagarna, året runt. Svenskt kött är därmed alltid i säsong och ett beredskapslager som vi behöver vara rädda om och värna.
Men produktion av kött tar lång tid, flera år. Och när omvärlden plötsligt förändras, när kostnader slår i taket, tvingas producenterna dra i handbromsen och i stället minska sin produktion vilket har varit verkligheten för många svenska bönder de senaste åren. Detta kommer att leda till en lägre självförsörjningsgrad som också kommer att bestå under många år framöver.
Djuruppfödningen är viktig för Sverige
Djuruppfödningen är viktig för Sverige då det inte går att producera grödor som spannmål, raps, eller baljväxter i hela landet och året runt. Kött och mjölk är inte beroende av säsong utan kan produceras året om. Oavsett om du enbart väljer vegetarisk mat har djuren en viktig roll i vårt jordbruk, både i kretsloppet på gårdarna och i ett ekonomiskt perspektiv.
Tänk på att välja svenska livsmedel idag när du handlar mat. Kolla efter märket Från Sverige så kan du vara säker på att maten är producerad här. När omvärlden är instabil är det bästa vi kan göra att välja svensk mat för att säkerställa en stark matproduktion i hela landet också i morgon.
Ökning av svensk mat är bättre för miljön
Säkrar vi den svenska maten minskar också vårt miljöfotavtryck på planeten. I Sverige producerar vi mat med liten användning av växtskyddsmedel, antibiotika och med en hög djurvälfärd. Vår egen mat har också lägre klimatpåverkan än det globala genomsnittet och gynnar den biologiska mångfalden här.
Mycket av maten som importeras har producerats med lägre krav på att djuren ska ha det bra och mer antibiotika. Grödorna har ofta också besprutats med kemiska bekämpningsmedel som inte är tillåta i Sverige. Det är alltså en vinst för klimatet och miljön att säkra den svenska maten.