Tillagning
Djupa skysåser, smaksatta med portvin, rött eller vitt vin, rosmarin, vitlök och/eller tomat förgyller ytterfilén. Ugnsbakade vitlökar och kokta grönsaker passar också fint.
Gratänger av zucchini, aubergine, potatis eller rotfrukter blir utmärkta tillbehör liksom otaliga potatisrätter, bland annat klyftpotatis.
Köttet benas ofta ur, skärs till noisetter och pannsteks i smör eller olja. Men det kan även helstekas. Då med fördel inte helt genomstekt, kanske till innertemperaturer 60° och 65° så att köttet förblir ljusrött eller rosa. Låt köttet vila i 10 minuter innan det skärs upp.
För skivor som steks i panna tar det mellan 2 och 5 minuter per sida, beroende på tjockleken.
I butiken
En urbenad putsad kotlettrad väger ca 700 gram. Beräkna cirka 125 g per person. Om man vill ha en riktigt smakrik benfri kotlettrad bör du välja den som säljs med kappa.
Kom ihåg att skära köttet mot fibrerna
Skivar man kött längs med fibrerna, alltså i samma riktning, blir det lätt segt. Därför ska man skära köttet tvärs över fibrerna så att de skärs av. Att skära över fibrerna är naturligtvis viktigt för allt kött, men framför när man ska skära riktigt möra detaljer så som biff, rostas, fläskfilé, kotlettrad och oxfilé.