En lyxig tartar på lamm med sotad och picklad lök som toppas med mandelcrust, svamp och ostmajonnäs. Den här tartaren är i princip till hälften gjord på svenskt lamm och till hälften gjord på lök vilket gör att den är snällare mot plånboken.
Tartar på lamm med sotad och picklad lök, mandelcrust och ostmajonnäs
Desirée Jaks, vinnare av Årets Kock 2023, har skapat den här rätten som en del av en nyårsmeny med fyra rätter; Kroketter på slarvsylta med pepparmajonnäs, Tartar på lamminnanlår med lök och svamp, Kotlett med sauterad kål och gröna ärtor samt Mandelkaka med blåbärskompott, gräddparfait och oxalis.
“Vi är jätteduktiga på att laga tartar på nöt, men den här är gjord på lamm för att öka variationen. Jag har använt hälften lök och hälften lamm i den här rätten. Lök i olika varianter och texturer, lammköttet och så en ostkräm som binder ihop rätten.” – Desirée Jaks
Ingredienser
6 portioner
Tartar på lamm:
300 g svenskt lamminnanlår alt ytterlår eller filé
½ knippe gräslök
1 st schalottenlök
pepperoncino flakes
salt & svart peppar
olivolja från löken
Sotad lök:
1 st gul lök
1/2 dl olivolja
2 st rosmarinkvistar
salt & sherryvinäger
Snabbpicklad schalottenlök:
1st schalottenlök
salt & sherryvinäger
Mandelcrust:
1 dl marcona mandel
½ dl rostad lök
svart peppar
Ostmajonnäs:
100 g grädde
100 g Västerbottenost eller Prästost
2 st äggulor
1,5dl rapsolja
Salt & sherryvinäger
Du behöver också:
spritspåse
mandolin
tesil
Servering:
5 st fasta champinjoner
1 msk lökpulver
Gör så här
Sotad lök: Värm ugnen till 150C
Skala och skiva gul lök i ca 1,5cm tjocka skivor, sota ordentligt på båda sidorna direkt på spishäll eller i en varm gjutjärnspanna. Baka täckt med olivolja och rosmarin. Salta väl. Baka mjuk i ca 10 min. Ta ut och låt svalna. Plocka ut från oljan och plocka ner i ringar, dressa med vinäger och smaka upp med salt. Spara oljan till tartaren. Låt löken stå i rumstemperatur fram till servering.
Ostmajonnäs: Riv osten och koka upp grädden, lägg i osten. Blanda om och låt svalna
Mixa äggula med grädden i en bunk, tillsätt oljan försiktigt under ständig mixning. Smaka upp med salt och sherryvinäger. Lägg ostmajonnäsen i en spritspåse eller nappflaska
Picklad lök: Skala och skiva löken tunt, gärna på mandolin. Spola i kallt vatten. Salta väl och täck med sherryvinäger, låt dra fram till servering.
Mandelcrust: Grovhacka mandel och den rostade löken. Blanda ihop och smaka upp med nymalen svart peppar.
Tartar: Putsa köttet, pensla med olja och sota sedan direkt på spishäll eller i en varm gjutjärnspanna. Kyl ner.
Finhacka gräslöken och schalottenlöken. Hacka köttet och blanda med hackade löken. Smaka upp med olivoljan, salt, nymalen svart peppar och pepperoncino.
Servering: Arrangera tartaren i botten på en tallrik. Toppa med resterande delar i lager. Först crust på marconamandel och rostad lök. Sedan majonnäs, picklad silverlök och den sotade löken. Skiva champinjon i tunna ringar och toppa tartaren med. Pudra avslutningsvis lökpulver över tartaren med hjälp av en tesil.
Visste du att lamm är bra naturvårdare?
Får och lamm är duktiga naturvårdare. Där de betar ser de till att landskapen hålls öppna och vackra. Och det gör i sin tur att blommor, fåglar och insekter kan leva gott. Får betar gärna också löv från olika slags träd och buskar, även taggiga, vilket gör att de är suveräna på att öppna upp igenväxta marker. Det bidrar till att höga natur- och kulturvärden kan bevaras i betesmarkerna.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Hamburgare femtio-femtio med picklad lök, koriandermajonnäs och rostade rotfrukter
Tartar på oxfilé med dragonmajonnäs och jordärtskocka
Sotad fläskkarré med rostade morötter och blåmögelost
Tartar på kalvinnanlår med semitorkade oliver, koriander och päron
Ginflamberad tartar på fjällko
Bräserad oxkind med citronpotatispuré och picklad fänkål med rålakrits