Ginflamberad tartar på fjällko

Ginflamberad tartar på fjällko är nästan så lyxigt som det kan bli en sommarkväll när du lagar mat på stekhällen. Till det serveras jordärtskockschips, kapris, äggula smetana och sallad.

Sara Hallonsten om inspirationen till recepten: Vi försöker laga mycket i säsong. Som förra sommaren när vi reste runt med stekhällen i bagageutrymmet, då letade vi upp ekogårdar för att köpa lokalt kött, fisk och grönsaker. Att se en råvara och tänka ”Vad kan man göra för gott med den här? Vi hittade en gård som sålde oxfilé av fjällko och då blev det de ginflamberad tartar och oxfilépasta av den. 

Ingredienser

4 portioner:
400 g oxfilé av fjällko
100 g smör
1 dl gin
2 msk dijonsenap
1 tsk worcestershiresås
5 enbär, fint krossade
3 schalottenlökar, tunt skivade
1 dl frysta lingon
2 msk lingonvinäger (eller äppelcidervinäger)
2 msk socker 

Till servering:
Chips på jordärtsskocka
4 äggulor
4 msk smetana
Salladsblad
Stora kapris
Krasse 

Gör så här

Blanda schalottenlöken med lingon, vinäger och socker i en skål. Ställ åt sidan. 

Hetta upp stekhällen och bryn oxfilén hastigt runt om i smör. Häll över gin och antänd spriten med en lång tändare. Håll ansikte och hår på behörigt avstånd – lågorna blir höga! Låt spriten brinna ut och lägg köttet åt sidan för att svalna. 

Torka av hällen, bryn resten av smöret och skeda över i en bunke. Hacka oxfilén i små tartarbitar och blanda med det brynta smöret. Smaka av med dijon, worcestershiresås, enbär, salt och svartpeppar. 

Torka av hällen på nytt och fritera jordärtskockschipsen. 

Forma fyra biffar av tartaren. Garnera med sallad, picklad schalottenlök (se till att få med några lingon), äggula, kapris och lite krasse. Servera med en klick smetana och dra lite nymald svartpeppar över. 

Sara Hallonsten och Oskar Ekman

Receptet är skapat av Sara Hallonsten och Oskar Ekman

Sara Hallonsten och Oskar Ekman har tillsammans skrivit kokboken Kokbok för stekhäll. Förutom att skriva kokbok så är Sara bland annat förläggare på det egna förlaget Systerkonspirationen, och Oskar driver hemsidan Stekman.se, är frilansjournalist och redaktör. Det är också Oskar som ligger bakom facebookgruppen Mat på stekhäll & muurikka med 40 000 medlemmar. Här hittar du alla recept för stekhäll av Sara och Oskar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top