Filé

Biff Rydberg på stekhäll

Biff Rydberg på stekhäll

Biff Rydberg på stekhäll är kanske världens godaste rätt och som gjord för att tillaga på en stekhäll. Allt-i-ett-lyx, helt enkelt.

Biff Rydberg

Biff Rydberg

Perfekt stekt kött, gyllenbrun lök och frasig potatis serverad med en len senapskräm och rå äggula. Enligt originalreceptet ska äggulorna serveras i en skalhalva från ägget, men du kan också servera dem i små skålar, som på bilden. Det sägs att den här rätten skapades av köksmästaren på anrika Hotell Rydberg, som låg i Gamla Stan i Stockholm 1857−1914. Syftet var att ta reda på det fina köttet från övre delen av oxfilén, eftersom man inte kunde få vackra skivor av det.

Stekt T-benstek med grillad zucchini

Det här receptet kan du använda som grundrecept för stekning av T-benstek. T-benstek är styckningsdel som innehåller en skiva från biffraden och en mindre skiva från filén, sammanhållna av ett t-format ben. Antalet skivor du ska köpa beror på hur stora skivor du hittar. Oftast väger de mellan 300 och 400 g styck, så två skivor är lagom till 4 personer. Är benen stora får du göra en uppskattning och räkna bort vikten för dem.

Coeur de filet Provençale

Coeur de filet Provençale

Det här är riktig 1970-talsretro. Coeur de filet syftar på oxfiléns mittbit och Provencale på att det är vitlök i rätten, vilket var något som var ovanligt på den tiden. Restaurang Cattelin i Gamla stan i Stockholm gjorde den här rätten populär under 1970-talet, men det var den legendariske köksmästaren Julius Carlsson som komponerade den en jäktig kväll under sin tid på Stockholmskrogen Cecil, där han arbetade 1929−1939.

Carpaccio på oxfilé

Carpaccio är tunna skivor av kött som serveras utan att tillagas. På italienskt vis serveras köttet med olivolja, parmesan och pinjenötter, men det här är en variant med hemlagad majonnäs. En perfekt inledning på en festmiddag.  

Scroll to Top