Nötkött: Filé

Glaserad oxfilé med Waldorfsallad

En läcker liten förrätt, som gjord för en helgmiddag på vintern, eller varför inte som inledning på nyårsmiddagen? Tack vare att den glaseras håller oxfilén för att göras klar i förväg. till köttet serveras en välsmakande sallad på selleri, äpple och valnötter. Det var lyxhotellet Waldorf-Astoria i New York som började servera den här läckra salladen redan 1896. Än i dag serveras den på hotellet! I Sverige gör vi den på rotselleri, eftersom det blev fel när receptet skulle översättas till svenska. ’Celery’, alltså blekselleri, blev rotselleri. 

Läs mer

Sellerisoppa med grillspett

På hösten finns det fantastiskt fin rotselleri att tillgå i grönsaksdisken eller på torget. Så passa på att laga en len soppa och servera den med kött på spett. 

Läs mer

Chateaubriand med champinjonsmörsås

Ingen vet riktigt varför rätten heter chateaubriand, men den består av en knubbig bit oxfilé av mittbiten, som steks hel. Den här rätten är en riktig restaurangklassiker. Här serverar vi med en smörsås med champinjoner, men chateaubriand kan också serveras med pommes frites och kryddsmör.

Läs mer
Biff Rydberg

Biff Rydberg

Perfekt stekt kött, gyllenbrun lök och frasig potatis serverad med en len senapskräm och rå äggula. Enligt originalreceptet ska äggulorna serveras i en skalhalva från ägget, men du kan också servera dem i små skålar, som på bilden. Det sägs att den här rätten skapades av köksmästaren på anrika Hotell Rydberg, som låg i Gamla Stan i Stockholm 1857−1914. Syftet var att ta reda på det fina köttet från övre delen av oxfilén, eftersom man inte kunde få vackra skivor av det.

Läs mer

Stekt T-benstek med grillad zucchini

Det här receptet kan du använda som grundrecept för stekning av T-benstek. T-benstek är styckningsdel som innehåller en skiva från biffraden och en mindre skiva från filén, sammanhållna av ett t-format ben. Antalet skivor du ska köpa beror på hur stora skivor du hittar. Oftast väger de mellan 300 och 400 g styck, så två skivor är lagom till 4 personer. Är benen stora får du göra en uppskattning och räkna bort vikten för dem.

Läs mer

Coeur de filet Provençale

Det här är riktig 1970-talsretro. Coeur de filet syftar på oxfiléns mittbit och Provencale på att det är vitlök i rätten, vilket var något som var ovanligt på den tiden. Restaurang Cattelin i Gamla stan i Stockholm gjorde den här rätten populär under 1970-talet, men det var den legendariske köksmästaren Julius Carlsson som komponerade den en jäktig kväll under sin tid på Stockholmskrogen Cecil, där han arbetade 1929−1939.

Läs mer

Carpaccio på oxfilé

Carpaccio är tunna skivor av kött som serveras utan att tillagas. På italienskt vis serveras köttet med olivolja, parmesan och pinjenötter, men det här är en variant med hemlagad majonnäs. En perfekt inledning på en festmiddag.  

Läs mer

Filéspett med rostad paprikasallad, grillad bakpotatis och grillad lime

Filé passar alldeles utmärkt att grilla för hemmakocken. Alla tre djurslagen gris, nöt och lamm lämpar sig för att grilla på spett. Det enda du behöver tänka på är att använda samma köttslag på hela spettet, annars blir köttet ojämnt stekt på grund av olika tillagningstider. När det gäller lamm kan det vara svårt att få tag på äkta filé. Då går det alldeles utmärkt att ersätta med ytterfilé, som egentligen är putsad kotlettrad.

Läs mer

Helstekt oxfilé

Det här receptet kan du använda som grundrecept när du vill steka en hel bit oxfilé i ugnen. För 4 personer blir resultatet bäst med en jämntjock bit ur mittbiten. Om du vill dubblera receptet och laga till många är alternativet att köpa en hel filé. Skär den då i tre bitar och stek varje del för sig.

Läs mer
Scroll to Top