Bookmaker toast-snittar med confiterade vakteläggulor
Bookmaker toast-snittar med confiterade vakteläggulor passar som god plockmat till högtider som nyår eller påsk. En klassiker i miniformat!
Bookmaker toast-snittar med confiterade vakteläggulor passar som god plockmat till högtider som nyår eller påsk. En klassiker i miniformat!
Sugen på en riktigt lyxig klassiker till nyår? Testa Sigird Báránys recept på Biff Wellington med madeirasås, rostad potatis och jordärstkocka.
På nyårsafton passar en riktigt lyxig förrätt som tartar på oxfilé med dragonmajonnäs och jordärtskocka.
Detta recept på pepparbiff med potatisterrin på Västerbottensost är framtaget av Sigrid Bárány.
Biff Rydberg på stekhäll är kanske världens godaste rätt och som gjord för att tillaga på en stekhäll. Allt-i-ett-lyx, helt enkelt.
Ginflamberad tartar på fjällko är nästan så lyxigt som det kan bli en sommarkväll när du lagar mat på stekhällen.
Det här är ett grundrecept på grillad T-benstek med förslag på ett gott aromsmör som passar till.
Pepparstek av filé mignon, den smala biten på oxfilén är ett av de klassiska recepten från det franska köket. Den serveras traditionellt med en mustig sås kryddad med konjak och grönpeppar. Hittar du inte grönpeppar, laga rätten på svartpeppar.
Perfekt stekt kött, gyllenbrun lök och frasig potatis serverad med en len senapskräm och rå äggula – det är en klassisk Biff Rydberg.
Det här är ett riktigt festrecept för 10 personer. Oxfilén är olika tjock i ändarna, men när man är många runt bordet det passar det bra att få köttskivor med olika stekningsgrad. Det är också praktiskt att tillaga köttet och gratängen samtidigt i ugnen. Bon appetit!
Det här receptet kan du använda som grundrecept för stekning av T-benstek. T-benstek är styckningsdel som innehåller en skiva från biffraden och en mindre skiva från filén, sammanhållna av ett t-format ben. Antalet skivor du ska köpa beror på hur stora skivor du hittar. Oftast väger de mellan 300 och 400 g styck, så två skivor är lagom till 4 personer. Är benen stora får du göra en uppskattning och räkna bort vikten för dem.
Det här är riktig 1970-talsretro. Coeur de filet syftar på oxfiléns mittbit och Provencale på att det är vitlök i rätten, vilket var något som var ovanligt på den tiden. Restaurang Cattelin i Gamla stan i Stockholm gjorde den här rätten populär under 1970-talet, men det var den legendariske köksmästaren Julius Carlsson som komponerade den en jäktig kväll under sin tid på Stockholmskrogen Cecil, där han arbetade 1929−1939.