Stekt oxfilé i skivor

Så steker man skivad oxfilé

Oxfilé är synonymt med exklusivt och lyxigt. Säg den styckningsdetalj som inte passar bättre när man vill laga något extra flott, exempelvis till fest och nyår. Oxfilé kan du tillaga hel eller skivad. Det här receptet på stekt oxfilé i skivor kan du använda som grund när du ska steka skivad oxfilé. Vill du ha en hög skiva, en tournedos, kan du binda ett snöre runt köttskivan för att hålla den hög under hela stekningen.

Hur steker man kött på bästa sätt?

För att lyckas med oxfilén finns det några knep. Oavsett vilket kött du ska steka, ta fram köttet i god tid så det hinner komma upp i rumstemperatur. 30–60 minuter innan brukar vara lagom, beroende på köttbitens storlek. Om köttet är kallt kyler det pannan vilket gör att köttet snarare kokas än steks på ytan. Det är den brynta ytan på köttet som ger den goda smaken, också kallad maillardreaktion. Skiva köttet tvärs över muskelfibrerna, annars kan köttet upplevas som segt när det tuggas.

En skiva på 3 cm ska stekas cirka 2–3 minuter per sida. Stek först på lite under spisens varmaste läge och dra sedan ner temperaturen när köttet fått yta. Använd allra helst en blandning av smör och olja – oljan gör att det inte bränner fast lika lätt i pannan medan smöret ger en fin smak. När smöret har tystnat är det dags att lägga i köttet. Tryck absolut inte på köttet under stekningen – då pressas köttsaft ut ur köttet som behöver vara kvar för att oxfilén inte ska kännas torr.

Salta först och peppra sist

Peppar och vissa kryddor kan lätt brännas och då ge en bitter smak. Peppra därför alltid köttet på slutet. Salta kan man göra innan eller under stekningen. Använd en stektermometer för att kontrollera när köttet är klart genom att sticka in termometern i den tjockaste delen av köttet. För oxfilé, stek till en innertemperatur på 48–50°C för rare, 56–58°C för medium eller till 68–70°C för well done.

Om du ska steka skivat kött från en hel oxfilé, tänk på att de mindre ändbitarna behöver kortare tillagning. Börja med de stora bitarna och lägg i mindre senare så de får kortare tid i stekpannan. Här kan du lära dig mer om hur du tillagar oxfilé på olika vis och få tips på tillbehör. Och du, glöm inte att alltid välja svensk oxfilé när du handlar i matbutiken.

Ingredienser

4 portioner

4 skivor oxfilé från mittbiten, à 125 g
salt och malen vitpeppar
malen svartpeppar
smör och olja

Till servering:
pommes frites, klyftpotatis eller potatisgratäng
bearnaisesås eller rödvinssås
lättkokta grönsaker eller grönsallad

Gör så här

Ta fram köttet så det hinner bli rumstempererat. Förbered också det du tänkt servera till köttet, eftersom det är godast nystekt.

Torka av köttet. En torr yta ger jämn, fin stekyta. Salta köttet.

Hetta upp pannan och lägg i smör och olja. Vid för låg värme uppstår ingen maillardreaktion och köttet blir mer kokt än stekt. Lägg i köttet då stekfettet tystnat. Täck inte mer än ⅔ av pannans yta. Bryn köttet på båda sidor.

Sänk värmen och stek köttet färdigt. Det ska stekas 2−3 minuter per sida. Vänd när köttsaften tränger upp på köttets yta och stek andra sidan. Krydda med vit- och svartpeppar.

När köttsaften tränger upp ordentligt är det lätt rött/rosa ca 60°, när det har en klar rosa färg är köttet lätt genomstekt ca 65° och när köttsaften är helt genomskinlig är köttet genomstekt/välstekt ca 70°. Låt köttet vila 5 minuter före servering.

Servera den stekta oxfilén med tillbehör, se förslag i ingredienslistan.

Varför ska man välja svensk oxfilé?

Oxfilén, som enligt många anses vara den bästa styckningsdetaljen från nötdjuret, är också en av de dyraste bitarna i köttdisken. Kanske är det då inte så konstigt att man gärna sneglar en extra gång på den importerade oxfilén som ligger bredvid, och som kostar lite mindre. Men har man verkligen råd att köpa importerad oxfilé?

Det är vanligt med importerad oxfilén från Brasilien där markerna djuren betar på marker ofta tidigare varit regnskog vilket är dåligt för den biologiska mångfalden. I Sverige är läget annorlunda då de betande djuren går på marker som är lika artrika som regnskogen och behövs för att stärka den biologiska mångfalden.
Nötkött från Brasilien ger dessutom extra höga klimatutsläpp och har i genomsnitt en klimatpåverkan som är drygt 70 procent mer jämfört med svenskt nötkött.

Läs mer här om varför man ska välja svensk oxfilé

FLER RECEPT

Rulla till toppen