Så steker man skivad oxfilé
Oxfilé är synonymt med exklusivt och lyxigt. Säg den styckningsdetalj som inte passar bättre när man vill laga något extra flott, exempelvis till fest och nyår. Oxfilé kan du tillaga hel eller skivad. Det här receptet på stekt oxfilé i skivor kan du använda som grund när du ska steka skivad oxfilé. Vill du ha en hög skiva, en tournedos, kan du binda ett snöre runt köttskivan för att hålla den hög under hela stekningen.
Hur steker man kött på bästa sätt?
För att lyckas med oxfilén finns det några knep. Oavsett vilket kött du ska steka, ta fram köttet i god tid så det hinner komma upp i rumstemperatur. 30–60 minuter innan brukar vara lagom, beroende på köttbitens storlek. Om köttet är kallt kyler det pannan vilket gör att köttet snarare kokas än steks på ytan. Det är den brynta ytan på köttet som ger den goda smaken, också kallad maillardreaktion. Skiva köttet tvärs över muskelfibrerna, annars kan köttet upplevas som segt när det tuggas.
En skiva på 3 cm ska stekas cirka 2–3 minuter per sida. Stek först på lite under spisens varmaste läge och dra sedan ner temperaturen när köttet fått yta. Använd allra helst en blandning av smör och olja – oljan gör att det inte bränner fast lika lätt i pannan medan smöret ger en fin smak. När smöret har tystnat är det dags att lägga i köttet. Tryck absolut inte på köttet under stekningen – då pressas köttsaft ut ur köttet som behöver vara kvar för att oxfilén inte ska kännas torr.
Salta först och peppra sist
Peppar och vissa kryddor kan lätt brännas och då ge en bitter smak. Peppra därför alltid köttet på slutet. Salta kan man göra innan eller under stekningen. Använd en stektermometer för att kontrollera när köttet är klart genom att sticka in termometern i den tjockaste delen av köttet. För oxfilé, stek till en innertemperatur på 48–50°C för rare, 56–58°C för medium eller till 68–70°C för well done.
Om du ska steka skivat kött från en hel oxfilé, tänk på att de mindre ändbitarna behöver kortare tillagning. Börja med de stora bitarna och lägg i mindre senare så de får kortare tid i stekpannan. Här kan du lära dig mer om hur du tillagar oxfilé på olika vis och få tips på tillbehör. Och du, glöm inte att alltid välja svensk oxfilé när du handlar i matbutiken.