Filéspett med rostad paprikasallad, grillad bakpotatis och grillad lime

Filé passar alldeles utmärkt att grilla för hemmakocken. Alla tre djurslagen gris, nöt och lamm lämpar sig för att grilla på spett. Det enda du behöver tänka på är att använda samma köttslag på hela spettet, annars blir köttet ojämnt stekt på grund av olika tillagningstider. När det gäller lamm kan det vara svårt att få tag på äkta filé. Då går det alldeles utmärkt att ersätta med ytterfilé, som egentligen är putsad kotlettrad.

Ingredienser

4 portioner

500 g fläskfilé, oxfilé eller lammytterfilé tärnad 2 x 2 cm
salt och malen vitpeppar

Rostad paprikasallad:
1 gul paprika
1 röd paprika
1 grön paprika
4 vitlöksklyftor, hackade
1 msk olivolja
2 dl gröna oliver, skivade
4 jalapeños, strimlade
½ dl persilja, hackad
salt och vitpeppar

Till servering:
2 bakpotatisar
1 msk rapsolja
flingsalt
2 lime, halverade

Du behöver också:

grillspett av trä, blötlagda

Gör så här

Börja med rostad paprikasallad: 
Värm ugnen till 225°. Dela paprikorna och ta bort kärnhus och vita hinnor. Rosta paprikorna i ugn ca 20 minuter. Låt svalna något och dra av skalet. Fräs vitlöken i olja. Strimla paprikorna grovt och blanda med vitlök, oliver, jalapeños och persilja. Krydda med salt och peppar. Ställ kallt att dra några timmar, gärna över natten.

Värm ugnen till 200°. Tvätta och stick några hål i varje potatis, för att undvika ”explosion” under bakningen. Baka potatisarna tills de är nätt och jämnt färdiga. Låt svalna och skär ½ cm tjocka skivor på längden.

Tänd grillen i god tid, 20−30 min innan köttet ska grillas. När kolen är grå med synlig glöd är det dags att börja grilla. Hetta upp grillgallret över glöden och lägg sedan på köttet. 

Trä filébitarna på spetten. Krydda köttet med salt och peppar, och grilla det. Fläskfilé: ca 3 minuter per sida. Oxfilé: ca 3 minuter per sida. Lammfilé: ca 2 minuter per sida, lammytterfilé ca 3 minuter per sida.

Lägg limen på grillen med snittytan neråt och låt den bli varm. Pensla potatisen med olja och grilla snabbt. Strö över salt.

Servera spetten omedelbart med paprikasallad, potatis och lime.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top