Filé passar alldeles utmärkt att grilla för hemmakocken. Alla tre djurslagen gris, nöt och lamm lämpar sig för att grilla på spett. Det enda du behöver tänka på är att använda samma köttslag på hela spettet, annars blir köttet ojämnt stekt på grund av olika tillagningstider. När det gäller lamm kan det vara svårt att få tag på äkta filé. Då går det alldeles utmärkt att ersätta med ytterfilé, som egentligen är putsad kotlettrad.
Filéspett med rostad paprikasallad, grillad bakpotatis och grillad lime
Ingredienser
4 portioner
500 g fläskfilé, oxfilé eller lammytterfilé tärnad 2 x 2 cm
salt och malen vitpeppar
Rostad paprikasallad:
1 gul paprika
1 röd paprika
1 grön paprika
4 vitlöksklyftor, hackade
1 msk olivolja
2 dl gröna oliver, skivade
4 jalapeños, strimlade
½ dl persilja, hackad
salt och vitpeppar
Till servering:
2 bakpotatisar
1 msk rapsolja
flingsalt
2 lime, halverade
Du behöver också:
grillspett av trä, blötlagda
Gör så här
Börja med rostad paprikasallad:
Värm ugnen till 225°. Dela paprikorna och ta bort kärnhus och vita hinnor. Rosta paprikorna i ugn ca 20 minuter. Låt svalna något och dra av skalet. Fräs vitlöken i olja. Strimla paprikorna grovt och blanda med vitlök, oliver, jalapeños och persilja. Krydda med salt och peppar. Ställ kallt att dra några timmar, gärna över natten.
Värm ugnen till 200°. Tvätta och stick några hål i varje potatis, för att undvika ”explosion” under bakningen. Baka potatisarna tills de är nätt och jämnt färdiga. Låt svalna och skär ½ cm tjocka skivor på längden.
Tänd grillen i god tid, 20−30 min innan köttet ska grillas. När kolen är grå med synlig glöd är det dags att börja grilla. Hetta upp grillgallret över glöden och lägg sedan på köttet.
Trä filébitarna på spetten. Krydda köttet med salt och peppar, och grilla det. Fläskfilé: ca 3 minuter per sida. Oxfilé: ca 3 minuter per sida. Lammfilé: ca 2 minuter per sida, lammytterfilé ca 3 minuter per sida.
Lägg limen på grillen med snittytan neråt och låt den bli varm. Pensla potatisen med olja och grilla snabbt. Strö över salt.
Servera spetten omedelbart med paprikasallad, potatis och lime.
Varför ska man välja svenskt griskött?
Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.
Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Grillad entrecote med tomatillosalsa, ugnsbakad vitlök, grillad bakpotatis och persiljecreme
Grillad pluma med ljummen potatis- och paprikasallad
Bäserad fläskrulad med cidersås, fylld bakpotatis och ugnsrostade rotfrukter
Chipotlemarinerad njurtapp med varm paprikasallad
Köttfärsfylld bakpotatis
Grillad fjäderbladsbog med gremolatasmör, rostad potatis och småtomater