Tartar på oxfilé med dragonmajonnäs och jordärtskocka | Svenskt Kött

Tartar på oxfilé med dragonmajonnäs och jordärtskocka

En riktigt lyxig förrätt är tartar på oxfilé, lika god som vacker och oändligt föränderlig. Orkar du inte fritera jordärtskocka och pickla rödbeta går det förstås bra med inlagda rödbetor och rotfruktschips. Magin uppstår när det mjuka, möra köttets milda fyllighet möter sältan, krispigheten, syran och krämigheten i tillbehören.

Ingredienser

4 portioner

260g svensk oxfilé
4 skivor vitt surdegsbröd
Smör till stekning
1-2 tsk god fruktig olivolja, salt och svartpeppar efter smak
1 msk mellanstor kapris
1 msk finhackad gräslök
1 msk smörgåskrasse
En handfull pommes pinnes
20 g riven Almnäs tegel eller Wrångebäcksost
50 g Kalix löjrom
2 dl dragonmajonnäs, i sprits
Friterad jordärtskocka
Picklad jordärtskocka
Picklad rödbeta
Picklad schalottenlök
Picklade senapsfrön
Färsk körvel till garnering

Dragonmajonnäs:
1 ägg (gula och vita)
1 msk dijonsenap
1 msk vinäger
2 krm salt
0,5 kruka färsk dragon, hackad
3 dl neutral matolja
Vitpeppar efter smak

Friterad jordärtskocka:
3 jordärtskockor
2 dl neutral matolja

Picklad jordärtskocka, rödbeta och schalottenlök:
3 jordärtskockor, skalade och tärnade
1 rödbeta, skalad och tärnad
1 schalottenlök, skivad
2 dl vitvinsvinäger
2 dl vatten
0,5 dl socker
1 tsk salt

Picklade senapsfrön:
100 g senapsfrön (gärna gula och bruna tillsammans)
4 dl äppelcidervinäger
4 dl vatten
1 dl socker (gärna farinsocker)
1 tsk salt
Eventuellt 2 msk calvados eller konjak

Gör så här

Frys oxfilén i ett dygn. Låt den tina i kylskåp och när den har mjuknat något, skiva den tunt och skär/hacka den fint. Blanda med olivolja, salt och peppar och några droppar vatten.

Dragonmajonnäs: Lägg alla ingredienser utom vitpeppar i ett mixerglas. Se till att allt har ungefär samma temperatur, låt det annars jämna ut sig 5 minuter. Sätt ner en stavmixer i botten och börja mixa. Dra sakta uppåt medan du mixar så bildas majonnäsen nerifrån. Se till att mixa in alla små rester av olja så att majonnäsen blir hård. Krydda med vitpeppar och smaka av så att dragonen verkligen känns.

Friterad jordärtskocka: Skala och hyvla jordärtskockorna tunt på en mandolin. Torka av skivorna och fritera i oljan på ca 130°. Jordärtskockan ska inte bli för mörkt brun, då blir den bränd. Låt rinna av på papper.

Picklad jordärtskocka, rödbeta och schalottenlök: Blanda alla ingredienser till lagen och koka upp den. Koka jordärtskockan 5 minuter, ta upp den med hålslev, skeda över hälften av lagen och kyl. När den är kall, lägg i schalottenlöken. Koka sedan rödbetan i återstående lag i 5 minuter, kyl sedan.

Picklade senapsfrön: Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt sjuda under lock på låg värme i 1 timme. Späd med lite vatten om det blir för torrt. Häll upp på ren burk och förvara i kylen.

Stek brödet frasigt gyllenbrunt i smöret. Arrangera tartaren på 4 tallrikar med alla tillbehören, servera genast med brödet till.

Tips!

Vill du vara säker på att oxfilén är svensk ska du titta efter märket Kött från Sverige, det visar att köttet kommer från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige och att produkten är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Sigrid Bárány

Receptet är skapat av Sigrid Bárány

Sigrid Bárány är kock och kokboksförfattare. Hon är också vinnaren av Årets Mästerkock 2012. Kolla in alla Sigrid Baranys recept här!

FLER RECEPT

Rulla till toppen