Detta recept på helstekt oxfilé kan du använda som grundrecept när du vill tillaga en hel bit oxfilé i ugnen. Till fyra personer blir resultatet bäst med en jämntjock bit ur mittbiten av oxfilén. Om du vill dubblera receptet och laga till många är alternativet att köpa en hel filé. Skär den då i tre större bitar och stek varje del för sig.
Oxfilé i ugn på låg temperatur
Oxfilé kan tillagas på en mängd olika vis; grillas, stekas, ugnslagas eller varför inte i sous vide? Oavsett vilket sätt man väljer är detta en exklusiv stycksningsdetalj som passar utmärkt till fest och när man vill servera något lyxigt. Oxfilé blir allra bäst när den får tillagas på en lägre temperatur i ugnen. 125 grader är en optimal ugnstemperatur så det inte stressas och blir torrt. När köttet har en innertemperatur på 55–60°C har det fått stekgraden medium, vilket gör köttet rosa och saftigt. Använd en stektermometer så är du säker på när köttet är klart.
Bästa sättet att tillaga oxfilé i ugnen
Genom att först bryna köttet, innan man lägger det i ugnen, ger man köttet en välsmakande yta. Det är detta som kallas för maillardreaktion. Salta köttet innan stekningen och dra över nymalen peppar innan köttet läggs in i ugnen. På så vis riskerar man inte att bränna pepparn vilket kan ge en bitter smak.
Några av de klassiska tillbehören att servera till helstekt oxfilé är pommes frites, klyftpotatis eller potatisgratäng. Såser som bearnaisesås eller rödvinssås är läckert att servera till. Vill man göra det extra flott kan man servera båda såserna. Lättkokta grönsaker eller en grönsallad lyfter rätten och adderar en fräsch och krispig textur.
Här kan du lära dig mer om hur du tillagar oxfilé på olika vis och få tips på tillbehör. Och du, glöm inte att alltid välja svensk oxfilé när du handlar i matbutiken.