Helstekt oxfilé i ugn

Detta recept på helstekt oxfilé kan du använda som grundrecept när du vill tillaga en hel bit oxfilé i ugnen. Till fyra personer blir resultatet bäst med en jämntjock bit ur mittbiten av oxfilén. Om du vill dubblera receptet och laga till många är alternativet att köpa en hel filé. Skär den då i tre större bitar och stek varje del för sig.

Oxfilé i ugn på låg temperatur

Oxfilé kan tillagas på en mängd olika vis; grillas, stekas, ugnslagas eller varför inte i sous vide? Oavsett vilket sätt man väljer är detta en exklusiv stycksningsdetalj som passar utmärkt till fest och när man vill servera något lyxigt. Oxfilé blir allra bäst när den får tillagas på en lägre temperatur i ugnen. 125 grader är en optimal ugnstemperatur så det inte stressas och blir torrt. När köttet har en innertemperatur på 55–60°C har det fått stekgraden medium, vilket gör köttet rosa och saftigt. Använd en stektermometer så är du säker på när köttet är klart.

Bästa sättet att tillaga oxfilé i ugnen

Genom att först bryna köttet, innan man lägger det i ugnen, ger man köttet en välsmakande yta. Det är detta som kallas för maillardreaktion. Salta köttet innan stekningen och dra över nymalen peppar innan köttet läggs in i ugnen. På så vis riskerar man inte att bränna pepparn vilket kan ge en bitter smak.

Några av de klassiska tillbehören att servera till helstekt oxfilé är pommes frites, klyftpotatis eller potatisgratäng. Såser som bearnaisesås eller rödvinssås är läckert att servera till. Vill man göra det extra flott kan man servera båda såserna. Lättkokta grönsaker eller en grönsallad lyfter rätten och adderar en fräsch och krispig textur.

Här kan du lära dig mer om hur du tillagar oxfilé på olika vis och få tips på tillbehör. Och du, glöm inte att alltid välja svensk oxfilé när du handlar i matbutiken.

Ingredienser

4 portioner

500g oxfilé i bit
salt
1 msk smör

malen svartpeppar

Till servering:
pommes frites, klyftpotatis eller potatisgratäng
bearnaisesås eller rödvinssås
lättkokta grönsaker eller grönsallad

Gör så här

Ta fram köttet så det hinner bli rumstempererat. Värm ugnen till 125°. Förbered också det du tänkt servera till köttet, eftersom det är godast nystekt.

Torka av köttet. En torr yta ger jämn, fin stekyta. Salta köttet runt om. Hetta upp pannan och klicka i smör. Lägg i köttet då stekfettet tystnat, och bryn det runt om.

Lägg över köttet i en ugnssäker form mal över peppar runt om. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet. Stek i ugn till innertemperatur 55–60°. Det tar ca 30 minuter beroende på temperatur och tjocklek.

Låt köttet vila i 15 minuter före servering. Skär sedan upp köttet i skivor och servera med tillbehör, se förslag i ingredienslistan.

Varför ska man välja svensk oxfilé?

Oxfilén, som enligt många anses vara den bästa styckningsdetaljen från nötdjuret, är också en av de dyraste bitarna i köttdisken. Kanske är det då inte så konstigt att man gärna sneglar en extra gång på den importerade oxfilén som ligger bredvid, och som kostar lite mindre. Men har man verkligen råd att köpa importerad oxfilé?

Det är vanligt med importerad oxfilén från Brasilien där markerna djuren betar på marker ofta tidigare varit regnskog vilket är dåligt för den biologiska mångfalden. I Sverige är läget annorlunda då de betande djuren går på marker som är lika artrika som regnskogen och behövs för att stärka den biologiska mångfalden.
Nötkött från Brasilien ger dessutom extra höga klimatutsläpp och har i genomsnitt en klimatpåverkan som är drygt 70 procent mer jämfört med svenskt nötkött.

Läs mer här om varför man ska välja svensk oxfilé

FLER RECEPT

Rulla till toppen