Helstekt oxfilé

Det här receptet på helstekt oxfilé kan du använda som grundrecept när du vill steka en hel bit oxfilé i ugnen. För 4 personer blir resultatet bäst med en jämntjock bit ur mittbiten. Om du vill dubblera receptet och laga till många är alternativet att köpa en hel filé. Skär den då i tre bitar och stek varje del för sig. Här kan du läsa mer om styckningsdetaljen oxfilé.

Ingredienser

4 portioner

500g oxfilé i bit
salt och malen vitpeppar
1 msk smör

Till servering:
pommes frites, klyftpotatis eller potatisgratäng
bearnaisesås eller rödvinssås
lättkokta grönsaker eller grönsallad

Gör så här

Ta fram köttet så det hinner bli rumstempererat. Värm ugnen till 125°. Förbered också det du tänkt servera till köttet, eftersom det är godast nystekt.

Torka av köttet. En torr yta ger jämn, fin stekyta. Krydda köttet med salt och peppar. Hetta upp pannan och klicka i smör. Lägg i köttet då stekfettet tystnat, och bryn det runt om.

Lägg över i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet. Stek i ugn till innertemperatur 55–60°. Det tar ca 30 minuter beroende på temperatur och tjocklek.

Låt köttet vila i 15 minuter före servering. Skär sedan upp köttet i skivor och servera med tillbehör, se förslag i ingredienslistan.

Varför ska man välja svensk oxfilé?

Oxfilén, som enligt många anses vara den bästa styckningsdetaljen från nötdjuret, är också en av de dyraste bitarna i köttdisken. Kanske är det då inte så konstigt att man gärna sneglar en extra gång på den importerade oxfilén som ligger bredvid, och som kostar lite mindre. Men har man verkligen råd att köpa importerad oxfilé?

Det är vanligt med importerad oxfilén från Brasilien där markerna djuren betar på marker ofta tidigare varit regnskog vilket är dåligt för den biologiska mångfalden. I Sverige är läget annorlunda då de betande djuren går på marker som är lika artrika som regnskogen och behövs för att stärka den biologiska mångfalden.
Nötkött från Brasilien ger dessutom extra höga klimatutsläpp och har i genomsnitt en klimatpåverkan som är drygt 70 procent mer jämfört med svenskt nötkött.

Läs mer här om varför man ska välja svensk oxfilé

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top