Grillad T-benstek med aromsmör

Det här är ett grundrecept på grillad T-benstek med förslag på ett gott aromsmör som passar till. När man grillar kött som sitter kvar på benen ger det väldigt mycket smak och saftighet i sig och därför kan en sås till kännas överflödig. Grillad T-benstek ger rejält mycket mat, en skiva är lagom till två portioner.

Ingredienser

4 portioner

2 T-benstekar, à 300−400 g
2 tsk rapsolja
2 vitlöksklyftor
salt och malen svartpeppar

Aromsmör:
200 g rumsvarmt smör
1 riven vitlöksklyfta
1/2 dl hackad persilja
1/2 msk torkad dragon
1 msk fransk senap
1 krm kajennpeppar
1 tsk worcestersås
1 msk tomatpuré
1/2 tsk salt

Du behöver också:
elvisp

Till servering:
grönsaker
klyftpotatis

Gör så här

Aromsmör:
Rör ihop alla ingredienser med elvisp. Forma till en rulle och förvara i kyl eller frys.

Skär några snitt i den feta kanten på köttbitarna. Pressa vitlöksklyftorna i oljan och blanda ihop. Pensla på vitlöksoljan på köttet och krydda med salt, peppar. Grilla över grå glödbädd, 3−5 minuter per sida beroende på hur välstekt köttet ska vara. Vänd flera gånger under tiden. Innertemperaturen ska vara 53°.

Servering:
Servera köttet med aromsmör, grönsaker och klyftpotatis.

Tips:

För att vara säker på att fläskkotletterna är svenska kan du titta efter märket Kött från Sverige när du handlar.

Vad är T-benstek?

En T-benstek är både biff och filé på samma ben. Biffen och oxfilén sitter på vardera sida om benet som ser ut som ett T. Det som skiljer en T-benstek från en porterhouse steak är storleken på filén. En Porterhouse är lyxigare då den är utstyckad där filén är tjockare. I videon nedan kan ni se Johan Åkerberg reda ut begreppen kring amerikanska namn på olika varianter av biff, entrecôte och filé.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top