Grillad högrev med grillad potatissallad

Om du aldrig har grillat högrev bör du testa det här receptet på grillad högrev med grillad potatissallad. Högreven görs med en så kallad reverse sear, vilket innebär att köttet först tillagas långsamt på låg värme och sedan snabbt får yta på en het grill precis innan servering. Resultatet blir en högrev som liknar en grillad entrecote! Till det serveras en ljummen grillad potatissallad med kapris, äpple och knipplök.

Kan man få till en lite segare detalj som högrev att nästan bli som entrecote?
Ja med reverse sear, alltså en tillagningsmetod där köttet först tillagas långsamt i ugnen på låg temperatur tills innertemperaturen når önskat resultat och mörhet. Sedan avslutas tillagningen genom att köttet snabbt steks på hög värme för att få en fin yta. Metoden kallas ibland för “fattigmans sousvide”.

Ingredienser

1 kg svensk högrev (hel bit)
Salt och svartpeppar efter smak

Grillsås:
3 matskedar japansk soja
2 matskedar tomatpuré
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 matsked honung
1 matsked riven färsk ingefära
1 matsked äppelcidervinäger
1 tesked sesamolja
1 tesked god chilisås (valfritt, för extra hetta)

Grillad potatissallad:
1 kg kokt färskpotatis
1 äpple, tärnat
100 g purjolök eller knipplök, strimlad
4 matskedar kapris
2 matskedar äppelcidervinäger
4 matskedar olivolja
1 matsked dijonsenap
1 matsked honung
1 påse späd salladsmix

Färsk citronsaft (från 1/2 citron)
Salt och svartpeppar efter smak
Färsk persilja, hackad (för garnering)

Du behöver också:
smörpapper
köttermometer för ugn

Gör så här

Förvärm ugnen till 80°C (över och undervärme).
Krydda högreven generöst med salt och svartpeppar på alla sidor.
Linda in högreven i smörpapper och placera det på ett ugnsgaller eller i en ugnsfast form och sätt in det i ugnen.
Tillaga köttet i ugnen i cirka 6-8 timmar, eller tills innertemperaturen når önskat resultat. Vi rekommenderar en innertemperatur på 52°C. Använd en köttermometer för att övervaka temperaturen. Om det går för fort, sänk temperaturen på ugnen. Det är värmen över tid som gör köttet mört.

Ta ut högreven från ugnen när det nått rätt innertemperatur och låt det vila i minst 10-15 minuter innan du skivar upp det.
Medan köttet vilar förbereder du grillsåsen.

Grillsås: Blanda japansk soja, tomatpuré, finhackad vitlök, honung, riven färsk ingefära, risvinäger, sesamolja och chilisås i en skål. Rör om väl till en enhetlig sås.

Köttet kan grillas direkt från rumstemperatur och går att förbereda i förväg.

Skiva upp högreven i cirka 1 cm tjocka skivor. Pensla varje skiva med den grillsåsen. Förbered grillen och värm den till hög värme.
När grillen är ordentligt varm, grilla varje skiva i cirka 30 sekunder till 2 minuter på varje sida, beroende på önskad innertemperatur och vilken stekgrad du vill ha på köttet samt för att få en härlig yta och karamellisering.

Pensla köttet med mer grillsås under grillningen för extra smak. Ta bort köttet från grillen när du uppnåt önskad stekgrad.

Grillad potatissallad: Tvätta färskpotatisen väl och koka den i saltat vatten tills den är nästan helt mjuk. Ta inte bort skalet.
Ta upp potatisen ur vattnet när den är nästan klar och låt den svalna något.
Förbered grillen för att grilla potatisarna. Lägg potatisen med lite olivolja i en bunke och krydda med salt och svartpeppar. Vänd potatisen så att oljan sprids över hela potatisen.

Grilla potatisen i förväg på medelhög värme tills den får fina grillmärken, cirka 10-15 minuter. Vänd dem regelbundet för att säkerställa jämn tillagning. Ta bort potatisen från grillen och låt den svalna något.

Krossa den grillade potatisen lätt med en gaffel och lägg i en stor skål. Tillsätt tärnat äpple, strimlad lök och kapris till skålen med potatisen.
Blanda äppelcidervinäger, olivolja, dijonsenap, honung och färsk citronsaft i en separat skål. Smaka av med salt och malen svartpeppar.
Häll dressingen över potatisen, äpplet, löken och kaprisen. Lägg i salladsmixen och blanda försiktigt tills dressingen är jämnt fördelad över salladen.Strö över färsk hackad persilja som garnering före servering.

Servera skivor av grillad högrev tillsammans med ljummen potatissallad.

Mikael Göransson

Receptet är skapat av Mikael Göransson

Mikael Göransson är som en schweizisk armékniv när det kommer till mat. Han är mångårig kock och sommelier och jobbar framförallt som receptkreatör, matfotograf, matstylist, gastronomisk konsult och matredaktör. Kolla in alla Mikael Göranssons recept här. Du kan se mer av Mickes recept på TikTok, Instagram, Facebook, Pinterest och på Youtubekanalen Alltid hungrig eller på alltidhungrig.se.

Varför ska man välja svenskt nötkött?

Visste du att vi behöver fler betande djur för att rädda den biologiska mångfalden? Hagmarker där betesdjur vistats länge och som inte plöjts under en längre tid, så kallade naturbetesmarker, har en stor artrikedom och kan ha över 40 arter på en kvadratmeter. Naturbetesmarker kan vara lika artrika som regnskogen och är livsmiljön för många utrotningshotade arter. Beteshagen är ett hem för många växtarter men också mängder av fjärilar, skalbaggar, bin och fåglar. För att bevara biologisk mångfald och ett bördigt landskap behövs ungefär ett nötdjur per hektar.

Om dessa betesmarker inte vårdas av betande djur försvinner den floran och faunan. Enligt Naturvårdsverket behövs fler betande djur för att klara Sveriges miljömål om biologisk mångfald.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt nötkött här

FLER RECEPT

Rulla till toppen