Att grilla fläskkarré är sannerligen en konst. En perfekt grillad skiva karré är bland det godaste du kan äta, men grillningen kräver lite omsorg, så att köttet blir mört och fettet smälter ut. Använd gärna en grilltermometer, så att du kan kontrollera temperaturen där skivorna är som tjockast.
Grillad fläskkarré med potatissallad
Ingredienser
4 portioner
4 skivor fläskkarré
2 tsk grillkrydda
Till servering:
potatissallad
Gör så här
Tänd på kol eller briketter i grillen. Bulta ut skivorna av fläskkarré på en skärbräda och krydda köttet på båda sidor.
När du fått en fin, grå glödbädd är det dags att börja grilla. Lägg på gallret så att det blir ordentligt upphettat och placera det på lagom avstånd från kolet. Lägg på fläskkarrén på gallret.
Vänd skivorna efter ca 2 minuter och grilla andra sidan. Skivorna kan vändas flera gånger, eftersom de ska ligga på grillen sammanlagt ungefär 4 minuter per sida, alltså 8 minuter sammanlagt.
Om köttet börjar få för mörk färg, höj grillgallret ett snäpp. Fläskkarré ska absolut inte serveras det minsta rosa, så var inte rädd att grilla för länge. Temperaturen i köttet ska vara minst 80° när det är klart.
Servera köttet nygrillat med potatissallad.
Varför ska man välja svenskt griskött?
Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.
Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.