Glazad fläskkarré med matig korngrynssallad | Svenskt Kött

Glazad fläskkarré med matig korngrynssallad

Glazad fläskkarré med matig korngrynssallad

Sugen på något gott att grilla? Glazad fläskkarré med matig korngrynssallad är en sommarrätt som passar fint till grillen. Korngrynssalladen, myntasåsen och glazen kan man göra i förväg och förvara i kylen. Låt köttet få ta sin tid på grillen så får fettet smälta ner och smaksätta och göra köttet saftigt.

Grilla först på lite högre temperatur och låt sedan köttet gå klart på lägre. Då blir köttet som bäst. Glazen vill man pensla på mot slutet av grillningen, ungefär från när köttet kommit upp i en innertemperatur på 25–30°C. Använd alltid en stektermometer så blir köttet perfekt. Har du bråttom kan du skiva karrén och istället grilla det i skivor.

Ingredienser

4 personer

Myntasås:
15 blad mynta
2 dl crème fraiche
salt

Kornsgrynssallad:
2 dl korngryn
2 morötter
1/2 rödlök
65g småbladssallad
2 msk rapsolja
salt, svartpeppar

Glaze:
3 msk flytande honung
2 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
2 msk bbq-sås
1 msk tomatpuré
1/2 röd chilifrukt
1 msk rapsolja
0,5 tsk salt
700g fläskkarré
svartpeppar

Gör så här

Myntasås: Hacka myntan och blanda med crème fraichen. Smaka av med en nypa salt. Ställ såsen kallt.

Kornsgrynssallad: Koka korngrynen enligt förpackningen, men med 1 extra dl vatten. Skala och tärna moroten. Lägg i moroten när det är 4 minuter kvar av koktiden på korngrynen. Slå av eventuellt överflödigt vatten eller låt det ånga bort. Skär ett snitt in mot roten i lökhalvan och skiva den i kvartsskivor. Blanda lök och sallad med kongrynen och morötterna. Smaka av med olja, salt och peppar.

Glaze: Blanda flytande honung med pressad vitlök, riven ingefära, bbq-sås, tomatpuré, finhackad chili, olja och en nypa salt.

Grillad karré: Ansa karrén från eventuella hinnor. Grillar du med kol, ved eller bricketer, lägg dessa i ena änden av grillen så du får en varmare och en svalare zon. Lägg köttet på grillen och pensla det runt om med en tunt lager av glazen. Håll grillen på cirka 150°C. Vänd köttet med jämna mellanrum och grilla tills det fått yta. Dra ner grillvärmen till cirka 100°C, alternativt flytta köttet till den svalare delen så det får indirekt värme. Pensla med glazen i omgångar och fortsätt vända köttet då och då. Grilla köttet till en innertemperatur på 72–75°C. Salta och peppra på slutet. Ta av köttet från grillen och låt det vila i 10 minuter. Skiva upp köttet i centimetertjocka skivor. Salta och peppra på snittytan.

Tips: Kan du inte få tag i korngryn kan du byta mot samma mängd bulgur.

Receptet är skapat av Madeleine Landley

Madeleine Landley är receptkreatör, fotograf och kokboksförfattare. Hon driver också en av Sveriges största matbloggar Landleys kök.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen