Grillad upp och ner-kaka med karamelliserad frukt och grillad grädde

Grillad upp och ner-kaka med karamelliserad frukt och grillad grädde är en jättegod grillad kaka som passar till dessert efter grillmåltiden. Receptet är ett av sju grillrecept som tagits fram av Martin Moses, vinnare av Årets Kock 2019. Eftervärmen på grillen använder han för att baka kakan och kolet till att grilla grädden. Det går fint att använda även annan frukt till kakan, till exempel päron eller persika. 

Jag har bara valt sommarråvaror, näst intill bara svenska råvaror som man får tag på under grillsäsongen. Det är kul att grilla lite ovanliga styckdetaljer som man får jobba lite med. Dessertkakan är en liten favorit hemma som tillagar sig själv på eftervärmen på familjens weber när vi grillar. 

– Martin Moses, Årets Kock 2019

Ingredienser

Karamelliserad frukt:
2 dl strösocker
50 g smör
4 äpplen 

Sockerkaka:
160 g smör 
1 dl mjölk
¾ dl strösocker (250 g)
3 ägg 
3 dl vetemjöl (180 g)
1 ½ tsk bakpulver (7 g)
1 vaniljstång, delad och urskrapad
1 nypa havssalt 

Du behöver också:
1 engångs aluminiumform
hushållstermometer 

Grillad grädde:
2 ½ dl grädde
3 bitar glödande grillkol
½ dl florsocker 

Du behöver också:
aluminiumfolie
finmaskig sil 

Gör så här

Karamelliserad frukt: Skär äpplena i 5 mm tunna skivor. Häll sockret i en engångs folieform och ställ den direkt på grillgallret. Bryn sockret under omrörning. Lägg ner i smöret och rör ner det. När det smält, lägg ut äppelskivorna över hela bottnen.  

Sockerkaka: Lägg smöret i en kastrull och hetta upp tills det doftar nöt och karamell, 170°. Ta av från värmen och rör ner mjölken. Vispa ägg och socker fluffigt. Sikta ner mjöl och bakpulver i en bunke och vispa ner i äggsmeten. Tillsätt den ljummmjölken. Avsluta med salt och vanilj. Häll kaksmeten i folieformen över den karamelliserade frukten. Baka kakan på grillen under lock på indirekt eftervärme, ca 100–125°, tills kakan är klar, ca 20–25 min.  

Grillad grädde: Häll grädden i en skål, lägg ner de glödande kolbitarna och kväv med folie. Låt stå 15 min. Sila därefter bort kolet genom finmaskig sil. Vispa grädden fluffig tillsammans med florsockret. 

Servering: Vänd kakan upp och ner på en tallrik och servera med vispad grillad grädde. 

Martin Moses

Receptet är skapat av Martin Moses

Martin Moses kommer från Växjö och är till vardags kökschef på SK Mat & Människor i Göteborg. 2018 knep han silvret i Årets Kock och vann alltså hela tävlingen förra året. Hans filosofi är att god mat är gott – och att hårt jobb lönar sig.

FLER RECEPT

Rulla till toppen