Grillad upp och ner-kaka med karamelliserad frukt och grillad grädde är en jättegod grillad kaka som passar till dessert efter grillmåltiden. Receptet är ett av sju grillrecept som tagits fram av Martin Moses, vinnare av Årets Kock 2019. Eftervärmen på grillen använder han för att baka kakan och kolet till att grilla grädden. Det går fint att använda även annan frukt till kakan, till exempel päron eller persika.
Jag har bara valt sommarråvaror, näst intill bara svenska råvaror som man får tag på under grillsäsongen. Det är kul att grilla lite ovanliga styckdetaljer som man får jobba lite med. Dessertkakan är en liten favorit hemma som tillagar sig själv på eftervärmen på familjens weber när vi grillar.
– Martin Moses, Årets Kock 2019
Kolla gärna in några av Martins andra grillrecept: Långbakad äppelglaserad högre, Grillad lammrostbiff med svart vitlöksglaze och grillad knipplök, Jerkkryddad fläskkarré i romansalladsblad med grönsaker och ost. Har du över fläskkarré eller nötkött från din senaste grillning kan du göra Martins Grillade focaccia med gulärtshummus och fyllning av grillrester.