Grillad focaccia på grillrester med tomat, zucchini, koriander och riven ost samt syrad kål och gulärtshummus. De gula ärterna till hummus ska blötläggas över natten. Brödet räcker till mer än 4 portioner. Det går utmärkt att frysa.
Receptet är ett av sju grillrecept som tagits fram av Martin Moses, vinnare av Årets Kock 2019.
När jag tog fram recepten har jag försökt tänka på vad jag själv gillar att grilla. Jag vill gärna grilla annat än bara en köttbit. Grilla grönsaker. Tänka ett steg längre. Alla recepten är ju kompletta rätter där mycket tillagas på grillen. Jag har tagit med mig restaurangtänket och ser alla rätter som en helhet.
Jag har bara valt sommarråvaror, näst intill bara svenska råvaror som man får tag på under grillsäsongen. Det är kul att grilla lite ovanliga styckdetaljer som man får jobba lite med. Dessertkakan är en liten favorit hemma som tillagar sig själv på eftervärmen på familjens weber när vi grillar.
– Martin Moses, Årets Kock 2019
Kolla gärna in några av Martins andra grillrecept: Flankstek chimichurri med Moses kryddsmör och läckra grönsaker, Grillad lammrostbiff med svart vitlöksglaze och grillad knipplök, Grillrökt lammkorv med getostkräm, grillad broccoli och endive.
För att nyttja den sista glödbädden passar denna dessert: Grillad upp och ner-kaka med karamelliserad frukt och grillad grädde.