Jerkkryddad fläskkarré i romansalladsblad | Svenskt Kött

Jerkkryddad fläskkarré i salladsblad med grönsaker och ost

Jerkkryddad fläskkarré i salladsblad med grönsaker och ost består avsSkivad fläskkarré som är jerkkryddad och grillas i skivor. Dessa skärs sedan i ytterligare mindre, tunna skivor och läggs i blad av romansallad med marinerade grönsaker som grön sparris och blomkål samt en emulsion på lagrad svensk ost och kapris och serveras med grilltomat. Använd en lagrad ost, till exempel prästost. Detta goda recept är ett av sju grillrecept som tagits fram av Martin Moses som vann Årets Kock 2019.

Jag har bara valt sommarråvaror, näst intill bara svenska råvaror som man får tag på under grillsäsongen. Det är kul att grilla lite ovanliga styckdetaljer som man får jobba lite med. 

– Martin Moses, Årets Kock 2019

Ingredienser

4 portioner 

400 g skivad fläskkarré 

Jerkkrydda:
5 cm riven färsk ingefära
2 salladslökar, i mindre bitar
2 tsk korianderfrö
1 tsk svartpeppar
1 tsk kryddpeppar
1 tsk torkad timjan
1 tsk rökt paprikapulver
1 msk rörsocker
1 tsk malen kanel
2 tsk salt 

Marinerad grön sparris och blomkål:
6 gröna sparrisar
150 g blomkål, i buketter
25 g riven lagrad ost 
2 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
salt och malen svartpeppar 

Grilltomat:
4 tomater
2 tsk strösocker
1 tsk salt
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor 
Salt 

Emulsion på lagrad ost och kapris:
2 äggulor
2 dl rapsolja
75 g lagrad ost, riven
2 msk kapris
salt 
vitvinsvinäger 

Till servering:
1–2 romansalladshuvuden, plockade
riven ost 

Du behöver också:
kannmixer
grilltermometer 

Gör så här

Lägg ingefära, salladslök och alla torra kryddor till jerkkryddan i en kannmixer, och mixa till en slät pasta. Gnid in köttet med blandningen och låt stå minst 30 min.  

Marinerad grön sparris och blomkål: Skär sparrisen och blomkålen i ½ cm tjocka skivor som får plats i romansalladsbladen. Blanda samman ost, olja, vinäger, salt och peppar.  

Grilltomat: Halvera tomaterna, blanda ihop socker och salt och grava tomaterna 30 min före grillning. Finhacka vitlöken och blanda i oljan.  

Emulsion på lagrad ost och kaprisKör äggulor, kapris, 1msk vatten och lite salt i matberedare eller med stavmixer. Montera i oljan i jämn stråle. Avsluta med att blanda i den rivna osten. Smaka av. 

Grillning: Grilla köttet på hög värme till fin färg och innertemperatur 65°. Gnid in tomaterna med vitlöksoljan och grilla tomaterna på hög värme till fin yta. 

Servering: Skär i tunna skivor vid servering. Lägg ett par klickar ostdressing i bottnen på salladsbladen. Lägg sedan på de marinerade grönsakerna och ett par skivor kött. Toppa med riven ost. 

Martin Moses Årets Kock

Receptet är skapat av Martin Moses

Martin Moses kommer från Växjö och är till vardags kökschef på SK Mat & Människor i Göteborg. 2018 knep han silvret i Årets Kock och vann alltså hela tävlingen förra året. Hans filosofi är att god mat är gott – och att hårt jobb lönar sig.

FLER RECEPT

Rulla till toppen