Fläskkarré

Karrén är något för dem som gillar tufft och tåligt kött med mycket smak och saftighet. Riktiga barbeque-fantaster väljer ofta fläskkarré för sina långgrillningar under lock. Och med sin höga fetthalt på cirka 11 procent tål den just sådana långa och långsamma tillagningar, på grillen eller i ugnen.

Tillagning

Fettkappa och annat fett får gärna vara kvar på karrén under tillagningen för att tillföra saftighet och smak. Hel bit, med eller utan ben, kan bräseras eller stekas i ugn. Den passar även utmärkt att tillaga på låg temperatur i gryta, lergryta, slow cooker och tryckkokare. Innertemperaturen bör vara 85°C så får man ett saftigt kött som nästan faller sönder när man sätter kniven i det.

En fantastisk svensk klassiker är plommonspäckad fläskkarré, där det lite friska fläskköttet får fyllighet och sötma av katrinplommonen. Också otaliga marineringar och såser från USA arbetar med sötma som komplement till grisköttet.

Fläskkarré i bit benfri av Gris
Benfri fläskkarré i bit
Fläskkarré skivad med ben av Gris
Skivad fläskkarré med ben
Fläskkarré skivad benfri av Gris
Skivad benfri fläskkarré

Hel stek av karré serveras lämpligen med en sås gjord av stekskyn som samlas i bottnen av ugnsformen. Praktiskt är även att lägga lök och rotfrukter i samma form som karrén när man steker den i ugnen och slå på lite buljong. Till steken passar även kokta grönsaker, kokt råris eller potatis.

Stekta eller grillade skivor av karré kan serveras med tillbehör liknande de som passar till filé. Till grillad karré passar kalla såser med tomat eller chili. Skivad karré – med ben eller utan – kan stekas i panna på samma vis som fläskkotlett. Det är dock inte riktigt lika mört och får gärna bankas lite i förväg. Ännu bättre passar de att grillas eftersom de har bra marmorering. En skiva på cirka 2 cm bör stekas eller grillas cirka 3–4 minuter per sida.

I butiken

Karré säljs som bit eller skivad som karrékotletter. Beräkna 175 gram karré med ben och 125 gram utan per person.

Så här benar man ur kött

Alla styckningsdetaljer av gris

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat