Cuban sandwich, eller cubano, är en klassisk grillad ost- och skinkmacka från Florida. I denna Cuban sandwich med fläskkarré, tomat och ost har skinkan blivit uppgraderad med grillad fläskkarré. Perfekt en varm sommarkväll, när du kan servera kalla mojitos till. Eller varför inte ha som picknick i skidbacken – utan mojiton, förstås. Observera att receptet är för två personer.
Cuban sandwich med fläskkarré, tomat och ost
Ingredienser
2 personer
2 skivor fläskkarré
2 tsk neutral rapsolja
1 tsk salt
½ krm malen svartpeppar
BBQ-marinad:
1 dl pressad apelsinsaft
2 tsk pressad limesaft
2 msk olivolja
½ dl farinsocker
1 msk malen kummin
1 msk vitlökspulver
½ msk torkad oregano
1 krm salt
½ krm malen svartpeppar
Till servering:
4 skivor vitt surdegsbröd
2 msk stark senap
2 skivor rökt skinka
2 skivor cheddar
10 skivor inlagd gurka
2 tomater, skivade
salt och malen svartpeppar
Gör så här
Gnid köttet med salt, olja och peppar. Blanda samman apelsinjuice, limesaft, olja, farinsocker, kummin, vitlökspulver, oregano, salt och peppar till BBQ-marinaden. Stek eller grilla köttet i het stekpanna eller grillpanna så att de får en ordentlig stekyta. Det ska fräsa när köttet läggs i pannan. Sänk värmen, stek i 12–15 minuter och pensla kotletterna flera gånger med marinaden, tills de blir glaserade.
Bre senap på brödskivorna. Lägg på skinka, ost, tomat och gurka på två av brödskivorna. Skär köttet i tunna skivor och lägg på mackan. Krydda med salt och peppar. Lägg på de resterande brödskivorna och tyck till.
Servering: Stek mackan i smör på båda sidor i en varm grill- eller stekpanna, gärna med lite tryck så att den inte faller isär. Servera genast.
Receptet är skapat av William Milsted.
Receptet är skapat av William Milsted
William Milsted utbildades till kock på Claus Meyer 2010 och har redan arbetat på restauranger över hela världen. Han har undervisat i kreativt tänkande inom gastronomi och lagar alltid mat utifrån devisen att god mat kan vara mer än bara råvaror, tekniker och snygga anrättningar.
Varför ska man välja svenskt griskött?
Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.
Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.