Grillad picanha med potatissallad

Grillad picanha med potatissallad

Hur gott är det inte med grillat på sommaren? Både doften och smaken av nygrillat kött kan lätt få det att vattnas i munnen. Picanha, som också kallas för rostlock med kappa eller rostbiffslock, är en lite annorlunda detalj från nöt.

Tack vare den tjocka fettkappan, som får sitta kvar och smälta ner under tillagningen, blir köttet både saftigt och smakrikt. Dock får man vara på sin vakt så att det inte tar eld när fettet börjar droppa.

Här serveras en grillad picanha med potatissallad. Potatissalladen kan man med fördel göra i förväg och förvara i kylen. Tänk på att alltid välja svenskt kött. Om du bara kan få tag i en stor bit picanha, halvera den och frys in den andra halvan till senare.

Ingredienser

4 personer

Picklade senapsfrön:
2 msk gula senapsfrön
1 msk äppelcidervinäger

Potatissallad:
1 kg färskpotatis
5 dl crème fraiche
1/2 rödlök
1 knippe gräslök
salt, svartpeppar

Grillad picanha:
800g rostlock med kappa/picanha
2 vitlöksklyftor
1 kvist timjan
1 msk rapsolja
salt, svartpeppar

Tillbehör:
sallad
bbq-sås

Gör så här

Lägg senapsfrön i en skål med äppelcidervinäger. Låt stå ett dygn tills fröna mjuknat. Häll av vinägern.

Skala och koka färskpotatisen i saltat vatten. Halvera potatisarna och kvarta dem om de är stora. Blanda picklade senapsfrön, crème fraiche, hackad rödlök, salt och peppar i en skål. Blanda ner potatisen.

Skär ett kryssmönster i köttets fettkappa. Pressa vitlök och hacka timjan. Smörj in köttet med olja. Klappa in vitlöken och strö över timjan och salt.

Tänd grillen. Grillar du med kol, ved eller bricketer, lägg dessa i ena änden av grillen så du får en varmare och en svalare zon. Invänta bra glöd. Lägg köttet på grillen och grilla det först på lite högre temperatur så det får yta. Dra ner grillvärmen, alternativt flytta köttet till den svalare delen så det får indirekt värme. Vänd köttet med jämna mellanrum och grilla tills det kommit upp i en innertemperatur på 54°C. Lägg gärna på locket när du grillar, men håll ett öga så att fettet som droppar ner inte tar eld. Mal över svartpeppar på slutet.

Låt köttet vila i 15 minuter, skär det sedan i centimetertjocka skivor. Salta och peppra snittytan.

Servera köttet med potatissalladen, sallad och bbq-sås.

Tips! Spara senapsfröna som blivit kvar från inlagd smörgåsgurka i en burk i kylen. Dessa går bra att byta ut de picklade senapsfröna mot i potatissalladen. Svinnsmart!

Profilbild

Receptet är skapat av Madeleine Landley

Madeleine Landley är receptkreatör, fotograf och kokboksförfattare. Hon driver också en av Sveriges största matbloggar Landleys kök.

Visste du att vi behöver fler betande djur för att rädda den biologiska mångfalden?

Hagmarker där betesdjur vistats länge och som inte plöjts under en längre tid, så kallade naturbetesmarker, har en stor artrikedom och kan ha över 40 arter på en kvadratmeter. Naturbetesmarker kan vara lika artrika som regnskogen och är livsmiljön för många utrotningshotade arter. Beteshagen är ett hem för många växtarter men också mängder av fjärilar, skalbaggar, bin och fåglar. För att bevara biologisk mångfald och ett bördigt landskap behövs ungefär ett nötdjur per hektar.

Om dessa betesmarker inte vårdas av betande djur försvinner den floran och faunan. Enligt Naturvårdsverket behövs fler betande djur för att klara Sveriges miljömål om biologisk mångfald.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt nötkött

FLER RECEPT

Rulla till toppen