Grillat rostlock (picanha) med chimichurri

Rostlock kallas för picanha på portugisiska. I Portugal, liksom i övriga Sydamerika, grillar man gärna den här smakrika styckningsdetaljen på utegrill och serverar den med chumichurri, en het grillsås. 

Ingredienser

4 portioner

4 skivor rostlock med kappa (picanha)
2 vitlöksklyftor, finhackade

2 limefrukter, rivet skal och saft

1 tsk chiliflakes

salt och malen svartpeppar

Chimichurri:
½ kruka färsk koriander, finhackad

½ knippa bladpersilja, finhackad

1 msk oregano, torkad

3 vitlöksklyftor, finhackade

2 schalottenlökar, finhackade

1 grön paprika, finhackad

1 röd chilifrukt, finhackad

2 tomater, urkärnade, finhackade

1 dl olivolja

1 limefrukt, rivet skal och saft

1 msk vitvinsvinäger

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

2 tsk honung

Du behöver också:
plastfolie

Gör så här

Blanda samman vitlök, citronsaft och skal, salt och kryddor och klappa in det i köttet. Lägg det på en tallrik, täck med plastfolie och låt det stå framme tills det är rumsvarmt.

Chimichurri:
Blanda ingredienserna, häll upp dem i en skål och låt stå i kylen tills det är dags att servera. 

Torka av ytan och grilla köttet över grå glödbädd på utegrill eller i grillpanna ca 5 min på varje sida. Då blir köttet medium eller ao ponto på portugisiska. Vänd flera gånger under grillningen.

Tips:
Chimichurrin blir mer smakrik om den görs en dag i förväg.

FLER RECEPT

Rulla till toppen