Rostlock kallas för picanha på portugisiska. I Portugal, liksom i övriga Sydamerika, grillar man gärna den här smakrika styckningsdetaljen på utegrill och serverar den med chumichurri, en het grillsås.

Rostlock kallas för picanha på portugisiska. I Portugal, liksom i övriga Sydamerika, grillar man gärna den här smakrika styckningsdetaljen på utegrill och serverar den med chumichurri, en het grillsås.
4 portioner
4 skivor rostlock med kappa (picanha)
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 limefrukter, rivet skal och saft
1 tsk chiliflakes
salt och malen svartpeppar
Chimichurri:
½ kruka färsk koriander, finhackad
½ knippa bladpersilja, finhackad
1 msk oregano, torkad
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 schalottenlökar, finhackade
1 grön paprika, finhackad
1 röd chilifrukt, finhackad
2 tomater, urkärnade, finhackade
1 dl olivolja
1 limefrukt, rivet skal och saft
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 tsk honung
Du behöver också:
plastfolie
Blanda samman vitlök, citronsaft och skal, salt och kryddor och klappa in det i köttet. Lägg det på en tallrik, täck med plastfolie och låt det stå framme tills det är rumsvarmt.
Chimichurri:
Blanda ingredienserna, häll upp dem i en skål och låt stå i kylen tills det är dags att servera.
Torka av ytan och grilla köttet över grå glödbädd på utegrill eller i grillpanna ca 5 min på varje sida. Då blir köttet medium eller ao ponto på portugisiska. Vänd flera gånger under grillningen.
Tips:
Chimichurrin blir mer smakrik om den görs en dag i förväg.