Rostlock kallas för picanha på portugisiska. I Portugal, liksom i övriga Sydamerika, grillar man gärna den här smakrika styckningsdetaljen på utegrill och serverar den med chumichurri, en het grillsås.
Grillat rostlock (picanha) med chimichurri
Ingredienser
4 portioner
4 skivor rostlock med kappa (picanha)
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 limefrukter, rivet skal och saft
1 tsk chiliflakes
salt och malen svartpeppar
Chimichurri:
½ kruka färsk koriander, finhackad
½ knippa bladpersilja, finhackad
1 msk oregano, torkad
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 schalottenlökar, finhackade
1 grön paprika, finhackad
1 röd chilifrukt, finhackad
2 tomater, urkärnade, finhackade
1 dl olivolja
1 limefrukt, rivet skal och saft
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 tsk honung
Du behöver också:
plastfolie
Gör så här
Blanda samman vitlök, citronsaft och skal, salt och kryddor och klappa in det i köttet. Lägg det på en tallrik, täck med plastfolie och låt det stå framme tills det är rumsvarmt.
Chimichurri:
Blanda ingredienserna, häll upp dem i en skål och låt stå i kylen tills det är dags att servera.
Torka av ytan och grilla köttet över grå glödbädd på utegrill eller i grillpanna ca 5 min på varje sida. Då blir köttet medium eller ao ponto på portugisiska. Vänd flera gånger under grillningen.
Tips:
Chimichurrin blir mer smakrik om den görs en dag i förväg.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Flankstek chimichurri med Moses kryddsmör och läckra grönsaker
Entrecote reversed sear med chimichurri och friterad krossad potatis
Grillad picanha med potatissallad
Chimichurrimarinerad grillad picanha med rökt paprika- och chilismör
Sallad med grillat grishjärta och svarta vinbär
Sandwich med grillat sidfläsk, kimchi och sesammajonnäs