Hjärtat är en otroligt underskattad del av grisen. Här marineras köttet i olja, vitlök och rosmarin för att sedan stekas i en grillpanna. Det hela serveras med saltade svarta vinbär och sallad med en tahinidressing. Här hittar du det spännande receptet på sallad med grillat grishjärta och svarta vinbär.
Sallad med grillat grishjärta och svarta vinbär
Ingredienser
4 personer
1 grishjärta
1 vitlöksklyfta, hackad
3 rosmarinkvistar, plockade blad
2 msk olivolja
Saltade svarta vinbär:
100 g färska svarta vinbär
½ tsk salt
1 ½ msk olivolja
Tahini och honungsdressing:
2 msk tahini
1 citron, finrivet skal och saft
3 msk olivolja
1 tsk akaciahonung
Sallad:
1 endive
1 raddichio
½ frisésallad
Till servering:
2 msk rostade bovetekärnor eller andra kärnor
Gör så här
Dela grishjärtat på mitten och skölj noga i kallt vatten så att du får ut allt blod. Skär bort blodkärl och hinnor och lägg hjärtat i en skål. Lägg vitlök och rosmarin i en skål. Häll över 2 msk olivolja, blanda samman och låt det marinera i 15–20 minuter.
Saltade svarta vinbär: Värm ugnen till 100°. Lägg svarta vinbären i en ugnssäker form och strö över saltet. Baka i ugnen i 10 minuter så att bären sjunker ihop lite och saften från vinbären blandas med saltet. Ta ut vinbären ur ugnen, häll över olivoljan och låt stå och dra i minst 15–20 minuter.
Tahini och honungsdressing: Blanda samman tahini, honung, finrivet skal och saft från citron, salt och nymald peppar. Tillsätt olivolja lite i taget medan du rör om ordentligt för att få en homogen tjock dressing.
Sallad: Dela upp salladerna i hela blad, skölj dem i kallt vatten och låt rinna av ordentligt. Blanda samman salladsbladen med dressingen.
Värm en grillpanna så den blir ordentligt varm. Grilla hjärtat i 2 minuter på varje sida så att det får ett fint grillmönster och fortfarande är saftigt i mitten. Krydda med salt och peppar. Ta hjärtat från grillpannan och låt det stå i 2 minuter, skär sedan i tunna skivor.
Servering: Lägg upp salladen på serveringstallrikar eller på fat, lägg skivor av grishjärta ovanpå och droppa över vinbären. Toppa med de krispiga fröna.
För variation: Använd grönkål eller svartkål i stället för endive och raddichio.
Receptet är skapat av danske kocken Mikkel Karstad.
Receptet är skapat av Mikkel Karstad
Mikkel Karstad fokuserar sin matlagning på upplevelser för alla sinnen som baseras på hans nyfikenhet för natur och de grönsaker som är i säsong. säsongsgrönsaker. Han har ett förflutet på Michelin-restauranger och är författare till kokboken Evergreen, där matglädje och estetik är mycket viktig. Uppdraget är att inspirera till att äta grönare och använda grönsaker under alla säsonger.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Frasiga grissvansar med dipp på svarta bönor
Grekisk sallad med grillat lamm och halloumi
Stekt grishjärta med kryddiga kikärtor, mynta och stekt kål
Sandwich med grillat sidfläsk, kimchi och sesammajonnäs
Stekt grishjärta på rödvinskokta grönsaker
Grillat tortillabröd med fläskkotlett, sparris och svamp