Sallad med grillat grishjärta och svarta vinbär

Hjärtat är en otroligt underskattad del av grisen. Här marineras köttet i olja, vitlök och rosmarin för att sedan stekas i en grillpanna. Det hela serveras med saltade svarta vinbär och sallad med en tahinidressing. Här hittar du det spännande receptet på sallad med grillat grishjärta och svarta vinbär.

Ingredienser

4 personer

1 grishjärta
1 vitlöksklyfta, hackad
3 rosmarinkvistar, plockade blad
2 msk olivolja

Saltade svarta vinbär:
100 g färska svarta vinbär
½ tsk salt
1 ½ msk olivolja

Tahini och honungsdressing:
2 msk tahini
1 citron, finrivet skal och saft
3 msk olivolja
1 tsk akaciahonung

Sallad:
1 endive
1 raddichio
½ frisésallad

Till servering:
2 msk rostade bovetekärnor eller andra kärnor

Gör så här

Dela grishjärtat på mitten och skölj noga i kallt vatten så att du får ut allt blod. Skär bort blodkärl och hinnor och lägg hjärtat i en skål. Lägg vitlök och rosmarin i en skål. Häll över 2 msk olivolja, blanda samman och låt det marinera i 15–20 minuter.

Saltade svarta vinbär: Värm ugnen till 100°.  Lägg svarta vinbären i en ugnssäker form och strö över saltet. Baka i ugnen i 10 minuter så att bären sjunker ihop lite och saften från vinbären blandas med saltet. Ta ut vinbären ur ugnen, häll över olivoljan och låt stå och dra i minst 15–20 minuter.

Tahini och honungsdressing: Blanda samman tahini, honung, finrivet skal och saft från citron, salt och nymald peppar. Tillsätt olivolja lite i taget medan du rör om ordentligt för att få en homogen tjock dressing.

Sallad: Dela upp salladerna i hela blad, skölj dem i kallt vatten och låt rinna av ordentligt. Blanda samman salladsbladen med dressingen.

Värm en grillpanna så den blir ordentligt varm. Grilla hjärtat i 2 minuter på varje sida så att det får ett fint grillmönster och fortfarande är saftigt i mitten. Krydda med salt och peppar. Ta hjärtat från grillpannan och låt det stå i 2 minuter, skär sedan i tunna skivor.

Servering: Lägg upp salladen på serveringstallrikar eller på fat, lägg skivor av grishjärta ovanpå och droppa över vinbären. Toppa med de krispiga fröna.

För variation: Använd grönkål eller svartkål i stället för endive och raddichio.
Receptet är skapat av danske kocken Mikkel Karstad.

Mikkel Karstad

Receptet är skapat av Mikkel Karstad

Mikkel Karstad fokuserar sin matlagning på upplevelser för alla sinnen som baseras på hans nyfikenhet för natur och de grönsaker som är i säsong. säsongsgrönsaker. Han har ett förflutet på Michelin-restauranger och är författare till kokboken Evergreen, där matglädje och estetik är mycket viktig. Uppdraget är att inspirera till att äta grönare och använda grönsaker under alla säsonger.

FLER RECEPT

Rulla till toppen