Stekt grishjärta med kryddiga kikärtor, mynta och stekt kål

Utmana dig själv med en lite styckningsdetalj, grishjärta. Traditionellt brukar man servera grishjärta i gräddsås, men här kommer ett förslag på en annan tillagning – stekt grishjärta med kryddiga kikärtor, mynta och stekt kål. En bädd av stekt vitkål följt av klickar med kardemummayoghurt, krispiga kikärter och toppat med grishjärta skapar en fantastisk kombination av smaker.

Ingredienser

4 personer

300 g putsat grishjärta, 1–2 st
1 dl olivolja
1 tsk salt
1 krm malen vitpeppar

Kardemummayoghurt:
4 dl naturell matyoghurt
1 citron, finrivet skal och saft
1 tsk finmalen kardemumma
10 färska myntakvistar, plockade
½ tsk salt
1 krm malen vitpeppar

Stekt vitkål:
600 g vitkål, strimlad
2 tsk neutral rapsolja

Kryddiga kikärtor:
100 g kokta kikärtor
½ tsk salt
½ dl olivolja
1 tsk korianderfrön
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk kumminfrön

Gör så här

Dela grishjärtat och skär bort blodkärl och hinnor. Skölj köttet i kallt vatten, badda noggrant med hushållspapper och lägg över i en skål. Krydda med salt och peppar och droppa över olja. Ställ åt sidan att vila en stund.

Kardemummayoghurt: Häll yoghurten i en skål. Tillsätt citronskal, citronsaft, kardemumma, salt och peppar. Rör om och låt såsen stå och dra till servering.

Stekt vitkål: Värm en stekpanna, tillsätt olja och stek kålen på hög värme i cirka 2–3 minuter. Kålen ska ramla isär något och få en fin gyllene färg samtidigt som den fortfarande har sin konsistens kvar. Krydda med salt och peppar. Lägg kålen i en skål och håll den varm.

Kryddiga kikärtor: Lägg kikärtorna i en skål, salta och häll över olivolja. Hetta upp en stekpanna, lägg över kikärtorna i pannan och stek dem på hög värme i 3–4 minuter tills de är gyllene och krispiga. Strö koriander, fänkål och kummin över kikärtorna. Låt steka i ytterligare 30 sekunder. Ta upp kikärtorna ur pannan och lägg upp i en skål.

Torka ur pannan med hushållspapper, värm pannan igen och lägg i köttet. Stek 2–3 minuter på varje sida så att köttet får en fin yta och samtidigt är något rosa i mitten. Ta upp köttet ur pannan och låt det vila i 1 minut innan du skär upp i tunna skivor.

Servering: Lägga stekt kål på tallriken som en botten, klicka sedan över kardemummayoghurten, strö över kikärtorna och toppa sist med myntablad och de tunna skivorna av grishjärta.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top