Denna tomatpaj med kryddig fläskfilé, mynta och basilika är en superenkel tomatpaj tillagad av färdig smördeg toppad med kryddig fläskfilé. Utgå från hela kryddfrön och krossa dem i mortel för bästa smak.
Tomatpaj med kryddig fläskfilé, mynta och basilika
Ingredienser
4 personer
300 g fläskfilé, i skivor
1 tsk korianderfrön
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk kumminfrön
1 krm chiliflakes
½ tsk salt
1 krm malen vitpeppar
neutral rapsolja till stekning
Tomatpaj:
1 rulle smördeg, ca 25 x 25 cm
1 msk vetemjöl
3 salladslökar, strimlade
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olivolja
2 msk äppelcidervinäger
800 g tomater i olika färger, skivade
2 färska myntakvistar, plockade blad
10 färska timjankvistar, hackade blad
½ tsk salt
1 krm malen vitpeppar
1 msk olivolja
Tillbehör:
1 kruka färsk basilika, plockade blad
100 g blandade salladsblad
Gör så här
Häll korianderfrön, fänkålsfrön och kumminfrön i en mortel tillsammans med chiliflakes, och krossa dem till ett grovt pulver. Vänd köttskivorna i kryddblandningen och strö över salt och peppar. Låt köttet torrmarinera i 15–20 minuter.
Tomatpaj: Värm ugnen till 220°. Rulla ut smördegen på mjölat underlag och kavla ut den lite. Flytta sedan över smördegen till en ugnsplåt med bakplåtspapper. Blanda samman salladslöken och vitlöken med hälften olivoljan, äppelcidervinäger, salt och peppar. Strö lök- och vitlöksblandningen över smördegen. Lägg på tomatskivorna så att de bildar ett vackert mönster. Strö över myntablad och timjan, salt och peppar. Droppa över olivolja. Ställ in pajen i en ugn och grädda i 20–25 minuter. Ta ut pajen ur ugnen och låt den vila lite innan den skärs upp.
Servering: Hetta upp en stekpanna med olja och stek fläskfiléskivorna på hög värme i 1–2 minuter så att de får en fin stekyta, men fortsatt är saftiga i mitten. Lägg fläskfilén ovanpå pajen och strö över basilikabladen. Servera tillsammans med grönsalladen.