Frikadeller i currysås med korngryn och mynta

Frikadeller är större kokta köttbullar, vanligen av nöt- eller kalvfärs, men i det här receptet använder vi fläskfärs. Till skillnad från köttbullar kokas frikadeller i soppa eller buljong. Till frikadellerna serverar vi en sås med massor av god curry. Dessa frikadeller i currysås med korngryn och mynta är en riktigt härlig och smakrik rätt att laga till vardagsmiddagen.

Ingredienser

4 personer

2 skivor dagsgammalt vitt bröd
1 ½ dl mjölk
500 g fläskfärs
½ tsk salt
1 krm malen vitpeppar
2 ägg
5 lagerblad

Currysås:
2 tsk smör
2 gula lökar, finhackade
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 äpplen, i tärningar
3–4 msk curry
1 tsk malen ingefära
1 tsk hackad färsk eller torkad chili
2 msk vetemjöl
1 liter av kokvattnet
1 citron, skal och saft
½ dl grädde
ev lite honung

Till servering:
kokta korngryn eller mathavre
½ knippa mynta, plockade blad

Gör så här

Skär brödet i små tärningar. Lägg det i en skål med mjölk och låt dra i 10–15 minuter. Lägg färsen i en skål med salt, peppar, ägg, det uppblötta brödet och mjölk. Rör till en stadig färs. Justera eventuellt konsistensen med lite mjöl.

Koka upp en gryta med vatten, salt och lagerblad. Sänk till låg värme när vattnet kokar. Forma bullar av färsen med en matsked och sjud dem i ca 12 minuter, tills de är genomkokta. Ta upp frikadellerna och håll dem varma till servering.  Spara 1 liter av kokvattnet till såsen.

Currysås: Värm smör i en gryta tills det börjar fräsa. Fräs lök och vitlök i 1–2 minuter. Tillsätt hälften av äpplena, curry, ingefära, chili och mjöl och låt allt fräsa 1–2 minuter. Tillsätt kokvattnet och koka upp. Sänk värmen till medel och sjud i 10 minuter tills att löken och äpplena är mjuka. Tillsätt grädde och koka upp. Låt såsen sjuda ytterligare 2 minuter. Ta grytan från värmen och mixa till en slät och jämn sås med hjälp av en stavmixer.

Häll tillbaka såsen i grytan och krydda med finrivet citronskal och -saft, salt, peppar och eventuellt lite honung, beroende på hur mycket sötma det är i äpplena. Lägg i frikadellerna i såsen och värm upp dem helt och hållet.  Tillsätt äppeltärningarna efter en liten stund. Servera frikadellerna i såsen med kokta korngryn och mynta.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top