Skär brödet i små tärningar. Lägg det i en skål med mjölk och låt dra i 10–15 minuter. Lägg färsen i en skål med salt, peppar, ägg, det uppblötta brödet och mjölk. Rör till en stadig färs. Justera eventuellt konsistensen med lite mjöl.
Koka upp en gryta med vatten, salt och lagerblad. Sänk till låg värme när vattnet kokar. Forma bullar av färsen med en matsked och sjud dem i ca 12 minuter, tills de är genomkokta. Ta upp frikadellerna och håll dem varma till servering. Spara 1 liter av kokvattnet till såsen.
Currysås: Värm smör i en gryta tills det börjar fräsa. Fräs lök och vitlök i 1–2 minuter. Tillsätt hälften av äpplena, curry, ingefära, chili och mjöl och låt allt fräsa 1–2 minuter. Tillsätt kokvattnet och koka upp. Sänk värmen till medel och sjud i 10 minuter tills att löken och äpplena är mjuka. Tillsätt grädde och koka upp. Låt såsen sjuda ytterligare 2 minuter. Ta grytan från värmen och mixa till en slät och jämn sås med hjälp av en stavmixer.
Häll tillbaka såsen i grytan och krydda med finrivet citronskal och -saft, salt, peppar och eventuellt lite honung, beroende på hur mycket sötma det är i äpplena. Lägg i frikadellerna i såsen och värm upp dem helt och hållet. Tillsätt äppeltärningarna efter en liten stund. Servera frikadellerna i såsen med kokta korngryn och mynta.