Danska frikadeller med gräddsås, rotselleri och potatis | Svenskt Kött

Danska frikadeller med gräddsås, rotselleri och potatis

Dessa danska frikadeller med gräddsås, rotselleri och potatis är en god husmansrätt att servera som vardagsmiddag. De saftiga frikadellerna ligger i en gräddig sås och serveras med kokt potatis eller ris. Den klassiska varianten är att använda hälften kalvfärs till frikadellerna, men för enkelhetens skull använder vi här bara fläskfärs eller blandfärs.

Ingredienser

4 portioner

1 liter vatten
2 msk salt/liter vatten
2 citronskivor
650 g rotselleri, i stavar

Frikadeller:
500 g fläskfärs eller blandfärs
½ dl ströbröd
½ dl mjölk
½ gul lök, finhackad
1 litet ägg
½ tsk salt
1 krm malen vitpeppar

Sås:
4 dl spad från sellerikoket
2 msk smör
3 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
1 äggula
1 tsk citronsaft, pressad

Till servering:
kokt potatis
hackad persilja

Gör så här

Koka upp vatten med salt och citronskivor. Koka selleristavarna nätt och jämnt mjuka. Låt dem rinna av och spara kokspadet.

Frikadeller:
Blanda samman ströbröd och mjölk. Rör ner färs, lök, ägg och kryddor och forma till bullar. Koka upp kokspadet från sellerin och sjud bullarna 3−4 minuter eller tills de flyter upp. Skär igenom en bulle och kontrollera att den är genomkokt. Ta upp bullarna med hålslev och sila spadet väl.

Sås:
Mät upp 4 dl av kokspadet och häll i en kastrull. Knåda ihop smör och mjöl till en kula. Vispa ner i det sjudande spadet tillsammans med grädde. Koka upp, sänk värmen och sjud såsen 2−3 minuter. Rör ut äggulan med 2−3 matskedar av såsen och vispa sedan ner den i den färdiga såsen. Tillsätt citronsaft och blanda i selleristavar och frikadeller.

Servera med kokt potatis eller ris och garnera med hackad dill eller persilja.

FLER RECEPT

Rulla till toppen