Bacon och ägg med bakad rotselleri och krassemajonnäs

Vem har sagt att bacon bara passar till frukost. Varför inte prova bacon och ägg med bakad rotselleri och krassemajonnäs till middag? Selleri och bacon är väldigt goda kamrater och tillsamman med krämigt, löskokt ägg blir det här en smakrik och läcker rätt. Ta med i planeringen att selleriskalen ska dra en timme. OM du serverar denna rätt under sommaren, när det är säsong för blomsterkrasse, är det väldigt vackert att dekorera den här rätten med den.

Ingredienser

4 personer

Citronlag:
1 citron, tvättad
2 msk socker
½ dl vatten

Syrligt selleriskal och bakad rotselleri:
2 rotselleri, ca 900 g
50 g smör
1 citron
1 ½ tsk grovt salt

Krassemajonnäs:
70 g vattenkrasse, ca 4 krukor/paket
20 g bladspenat
4 dl neutral rapsolja
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
½ tsk salt

Löskokt ägg:
4 ägg , storlek L/XL
¼ tsk salt

Till servering:
12 skivor bacon
1 paket smörgåskrasse
1 dl rostade hasselnötter, hackade

Gör så här

Citronlag: Skär loss det gula skalet från citronen med en potatisskalare. Pressa ut citronsaften. Lägg citronsaft, citronskal, socker och vatten i en kastrull. Koka upp, ta av från värmen och låt svalna.

Syrligt selleriskal och bakad rotselleri: Skrubba rotsellerin noga så att all jord försvinner. Skär loss skalet med hjälp av en potatisskalare. Skär ca ¼ av skalet i långa, tunna strimlor. Lägg selleriskalet i citronlagen och låt det stå framme på köksbänken i minst en timme. Skär toppen och bottnen av rotsellerin och ställ dem i en ugnssäker form. Ställ in formen i kall ugn och värm ugnen till 240°. Baka sellerin i ca 1 timme tills den är mjuk rakt igenom. Låt den bakade sellerin svalna i 5 minuter efter att de har tagits ut ur ugnen.

Krassemajonnäs: Blanda samman krasse, spenat och rapsolja i en blender tills oljan är helt grön och slät. Vispa samman äggulor, salt, peppar, dijonsenap och vinäger med stavmixer. När massan tjocknat, droppa ner krasseoljan under konstant vispning. Smaka av och justera eventuellt kryddningen med mer salt, peppar och vinäger.

Löskokt ägg: Koka upp 1 ¼ cm vatten i en gryta med lock. Låt det koka på medelhög värme så det bildas ånga i hela grytan. Lägg försiktigt äggen i grytan. Lägg på lock och fortsätt ångkokningen 6 ½ minuter. Ta grytan av värmen och häll kallt vatten över äggen.

Lägg baconet i kall panna, hetta upp och stek baconet krispigt. Lägg det att rinna av på hushållspapper. Skär den bakade sellerin i kvartar. Riv skalet på citronen. Smält smöret i en stekpanna och stek sellerin gyllenbrun. Krydda med citronskalet och grovt salt. Ta upp sellerin och spara det brynta smöret i pannan.

Servering: Skala äggen, dela dem och strö över lite salt. Lägg en ordentlig sked krassemajonnäs i mitten på en serveringstallrik. Lägg 2 selleriklyftor per portion och fördela den syrliga sellerin jämnt runt om. Placera ägghalvorna ovanpå. Droppa det brynta smöret över den bakade sellerin. Strö över hasselnötterna och klipp över krassen. Toppa med de spröda baconskivorna.

Receptet är skapat av Frida Nilsson.

Frida Nilsson

Receptet är skapat av Frida Nilsson

Frida Nilsson har varit kökschef på MJ’s i Malmö sedan 2017 och 2019 vann hon White Guides Rising Star-pris. Hon har alltid grönsaker i fokus när hon utvecklar nya recept och hon älskar att använda sig av kål i alla dess former. Först därefter väljer hon det kött som hon tycker passar bäst för smakerna i rätten.

FLER RECEPT

Rulla till toppen