Citronlag: Skär loss det gula skalet från citronen med en potatisskalare. Pressa ut citronsaften. Lägg citronsaft, citronskal, socker och vatten i en kastrull. Koka upp, ta av från värmen och låt svalna.
Syrligt selleriskal och bakad rotselleri: Skrubba rotsellerin noga så att all jord försvinner. Skär loss skalet med hjälp av en potatisskalare. Skär ca ¼ av skalet i långa, tunna strimlor. Lägg selleriskalet i citronlagen och låt det stå framme på köksbänken i minst en timme. Skär toppen och bottnen av rotsellerin och ställ dem i en ugnssäker form. Ställ in formen i kall ugn och värm ugnen till 240°. Baka sellerin i ca 1 timme tills den är mjuk rakt igenom. Låt den bakade sellerin svalna i 5 minuter efter att de har tagits ut ur ugnen.
Krassemajonnäs: Blanda samman krasse, spenat och rapsolja i en blender tills oljan är helt grön och slät. Vispa samman äggulor, salt, peppar, dijonsenap och vinäger med stavmixer. När massan tjocknat, droppa ner krasseoljan under konstant vispning. Smaka av och justera eventuellt kryddningen med mer salt, peppar och vinäger.
Löskokt ägg: Koka upp 1 ¼ cm vatten i en gryta med lock. Låt det koka på medelhög värme så det bildas ånga i hela grytan. Lägg försiktigt äggen i grytan. Lägg på lock och fortsätt ångkokningen 6 ½ minuter. Ta grytan av värmen och häll kallt vatten över äggen.
Lägg baconet i kall panna, hetta upp och stek baconet krispigt. Lägg det att rinna av på hushållspapper. Skär den bakade sellerin i kvartar. Riv skalet på citronen. Smält smöret i en stekpanna och stek sellerin gyllenbrun. Krydda med citronskalet och grovt salt. Ta upp sellerin och spara det brynta smöret i pannan.
Servering: Skala äggen, dela dem och strö över lite salt. Lägg en ordentlig sked krassemajonnäs i mitten på en serveringstallrik. Lägg 2 selleriklyftor per portion och fördela den syrliga sellerin jämnt runt om. Placera ägghalvorna ovanpå. Droppa det brynta smöret över den bakade sellerin. Strö över hasselnötterna och klipp över krassen. Toppa med de spröda baconskivorna.