Stekta och bakade jordärtskockor med jordärtskockbuljong och bacon

Denna rätt bestående av stekta och bakade jordärtskockor med jordärtskockbuljong och bacon är en mustig och trevlig förrättsbuljong som passar att laga de flesta tider på året. Bacon finns alltid, och den svenska säsongen för jordärtskockor sträcker sig från sensommaren till vårvintern. Ta med i planeringen att oljan ska rinna av i 2 timmar och att citronerna ska saltas in i 1 timme.

Ingredienser

4 personer (förrätt)

Salviaolja:
50 g salvia
20 g babyspenat
1 dl neutral rapsolja
½ krm salt

Saltad citron:
1 citron
2 msk salt

Jordärtskockbuljong:
10 jordärtskockor
½ tsk olivolja
4 dl kycklingbuljong
½ tsk vitvinsvinäger
1 timjankvist
½ tsk salt
½ tsk nymalen vitpeppar

Bakade och friterade jordärtskockor och friterad salvia:
8 jordärtskockor
1 tsk olivolja
1 tsk salt
8 salviablad
1–2 dl neutral rapsolja
1 tsk grovt salt

Till servering:
8 tunna baconskivor

Gör så här

Salviaolja: Kör salvia, spenat, rapsolja och salt i en blender tills du får en fin, grön olja. Sila blandningen genom en fin sil eller ett kaffefilter ca 2 timmar.

Saltad citron: Skär citronen i tunna skivor och lägg dem på en skärbräda. Salta på båda sidor. Låt citronskivorna ligga i rumstemperatur i ca 1 timme.

Jordärtskockbuljong: Skala jordärtskockorna och skiva dem tunt. Bryn dem i olivolja i en gryta. Häll på kycklingbuljongen och tillsätt timjan. Låt buljongen koka ner till hälften. Häll den genom en fin sil och kassera jordärtskockorna. Krydda buljongen med vinäger, salt och peppar.

Bakade och friterade jordärtskockor och friterad salvia: Värm ugnen till 225°. Lägg jordärtskockorna i en ugnssäker form och fördela olja och salt över. Baka skockorna i ugnen 30 minuter. Sänk värmen till 150° och baka ytterligare 1 timme. Vänd jordärtskockorna ett par gånger under tillagningen.

Hetta upp oljan till 170°. Fritera jordärtskockorna tills de blir gyllenbruna. Lägg dem sedan att rinna av på hushållspapper och salta. Fritera salviabladen för sig i ca 30 sekunder tills de blir spröda. Låt salviabladen rinna av på hushållspapper papper och salta. Stek baconskivorna.

Servering: Häll ½ dl jordärtskocksbuljong per portion i en serveringsskål. Lägg ner jordärtskockorna och täck med saltad citron och bacon. Dekorera med salviabladen och droppa över salviaolja.

Receptet är skapat av Frida Nilsson.

Frida Nilsson

Receptet är skapat av Frida Nilsson

Frida Nilsson har varit kökschef på MJ’s i Malmö sedan 2017 och 2019 vann hon White Guides Rising Star-pris. Hon har alltid grönsaker i fokus när hon utvecklar nya recept och hon älskar att använda sig av kål i alla dess former. Först därefter väljer hon det kött som hon tycker passar bäst för smakerna i rätten.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen