Prova dessa underbart kryddade köttbullar på fläskfärs med zucchiniröra och stekt ägg. Detta är en god och spännande vardagsrätt som passar fint att förbereda. Rör ihop färsen till köttbullarna och förvara i kylen. Zucchiniröran kan också med fördel göras i förväg.
Köttbullar på fläskfärs med zucchiniröra och stekt ägg
Ingredienser
4 personer
Köttbullar:
500 g fläskfärs
10 korianderfrön
10 spiskumminfrön
1 gul lök, riven
1 äpple, rivet
½ tsk salt
½ krm malen vitpeppar
2 färska timjankvistar, plockade blad
1 färsk myntakvist, hackad
Zucchiniröra:
4 zucchini, sköljda
½ spansk peppar, hackad
½ tsk salt
½ krm malen vitpeppar
½ kruka färsk basilika, pockade blad
1 dl olivolja
1 ½ msk rökt paprikapulver
1 citron, saft och finrivet skal
20 g mandlar, grovhackade
Till servering:
4 ägg
neutral rapsolja till stekning
salt och malen vitpeppar
10 g mandlar eller solrosfrön
½ kruka färsk basilika, pockade blad
Gör så här
Köttbullar: Smula ner färsen i en bunke. Värm en panna på låg värme och rosta koriander och spiskummin tills de börjar poppa och dofta. Krossa fröna i en mortel och lägg ner i färsen. Vänd ner lök, äpple, salt och peppar och blanda väl så att köttfärsen blir lite seg och sammanhängande. Blanda ner timjan och mynta i köttfärsen och ställ den kallt minst 15 minuter.
Grönsaksröra: Värm ugnen till 230°. Lägg zucchinin på en plåt med bakplåtspapper. Strö över chili, salt, peppar, basilika och några droppar av olivoljan. Baka i ugnen i 35 minuter så att de får en fin ”bränd” yta, blir mjuka och faller ihop. Ta ut plåten ur ugnen och låt zucchinin svalna lite. Häll eventuellt bort lite vätska. Lägg zucchinin i skålen till en mixer med resen av olivoljan, mandlarna, den rökta paprikan samt skal och saft från citronen. Tillsätt salt och peppar och mixa till en mjuk röra.
Forma färsen till köttbullar med en sked. Hetta upp oljan i en panna och stek köttbullarna krispiga och gyllenbruna, totalt 7–8 minuter. Torka av pannan och tillsätt lite ny olja. Stek äggen i 2–3 minuter så att äggvitorna sätter sig och äggulan fortfarande är lös. Krydda med salt och peppar.
Servering: Lägg zuchiniröran på tallrikar och köttbullarna ovanpå. Lägg på stekt ägg och toppa slutligen med hackade mandlar eller solrosfrön och basilika.
Receptet är skapat av Mikkel Karstad.
Receptet är skapat av Mikkel Karstad
Mikkel Karstad fokuserar sin matlagning på upplevelser för alla sinnen som baseras på hans nyfikenhet för natur och de grönsaker som är i säsong. säsongsgrönsaker. Han har ett förflutet på Michelin-restauranger och är författare till kokboken Evergreen, där matglädje och estetik är mycket viktig. Uppdraget är att inspirera till att äta grönare och använda grönsaker under alla säsonger.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Köttbullar på fläskfärs med chili, lime och curry
Parisare med köttfärs, stekt ägg, kapris och inlagda rödbetor
Filippinsk adobo med blomkål, solrosfrön och stekt ägg
Påskschnitzel på gris med stekt ägg, sardeller och brynt kaprissmör.
Köttbullar med gräddsås och lingon
Thailändsk sallad med risnudlar, wokad fläskfärs och kål