Köttbullar är en riktig klassiker som kan varieras på en mängd olika vis med olika typer av färs och kryddning. Här kommer de i en annorlunda tappning med thailändska smaker – köttbullar på fläskfärs med chili, lime och curry.
Köttbullar på fläskfärs med chili, lime och curry
Ingredienser
4 personer
500 g fläskfärs
1 gul lök, finhackad
1 liten spansk peppar, finhackad
½ tsk salt
1 tsk neutral rapsolja
1 dl vatten
Sås:
6 limeblad eller 2 lime
2 gula lökar, grovhackade
2 msk stark currypasta, eller 2 msk malen curryblandning
4 dl kokosmjölk
½ tsk salt
1 krm malen vitpeppar
Tillbehör:
kokt ris
sallad
Gör så här
Köttbullar: Lägg färsen i en bunke och tillsätt lök, chili, salt och olja. Rör ner vatten tills det kommer ihop till en smet. Forma köttet till 12 stora köttbullar. Värm olja på hög värme i en stekpanna. Bryn köttbullarna, sänk sedan värmen till medelvärme och stek dem ca 6 minuter tills de är genomstekta. Ta upp dem ur pannan.
Sås: Rulla ihop limebladen och skär dem i väldigt tunna strimlor (eller pressa saften från 1 lime). Lägg löken och curryn i stekpannan där du stekte köttbullarna. Häll på kokosmjölken och tillsätt limebladen. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud ca 5 minuter. Smaksätt såsen pressad limesaft om du inte använt limeblad. Smaka av och justera kryddningen med salt och peppar.
Servering: Lägg upp salladen på tallrikar, fördela köttbullarna och såsen på, och servera med ris.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Thaisoppa med innanlår av skinka, lime, ingefära och kokosmjölk
Köttbullar på fläskfärs med zucchiniröra och stekt ägg
Thailändsk sallad med risnudlar, wokad fläskfärs och kål
Fläskkarré i massaman curry med vildris
Curry med röda linser, fläskkött, kokos och jordärtskocka
Köttbullar med gräddsås och lingon