Fläskkarré i massaman curry med vildris | Svenskt Kött

Fläskkarré i massaman curry med vildris

Denna fläskkarré i massaman curry med vildris bjuder på smaker och inspiration hämtade från det thailändska köket. Det här är riktig cross cooking med smaker från södra Thailand på gränsen till Malaysia, det indiska köket och svensk gris. Citrongräset tillsätts endast för att ge mycket smak, därför måste den tas bort före servering. För att få ut mesta möjliga smak från citrongräset bör den krossas; det gör man enklast genom att exempelvis banka den med en kavel.

Ingredienser

4 personer

300 g fläskkarré, tärnad i 3 x 3 cm-bitar
olja till stekning

Marinad:
3 msk röd eller grön currypasta
2 msk ljus thailändsk soja
1 msk ostronsås
2 tsk salt
1 msk strösocker

Grönsaker:
2 gula lökar, grovhackade
3 morötter, i tärningar
2 bakpotatisar, i tärningar
3 sötpotatisar, i tärningar
3 kaffirlimeblad
1 kycklingbuljongtärning
1 dl vatten
4 dl kokosmjölk
1 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
1 stjälk citrongräs

Topping:
1 lime, skalad
2 dl jordnötter, grovhackade
1 kruka färsk koriander, plockade blad

Till servering:
kokt vildris

Gör så här

Rör ihop currypasta, soja, ostronsås, salt och socker. Lägg köttet i marinaden och låt stå i minst 30 minuter.

Värm en gryta med olja och stek köttet på hög värme. Tillsätt lök, morot, bakpotatis och sötpotatis. Lägg ner kaffirlimeblad, buljongtärningen, vatten och kokosmjölk. Krydda med salt och peppar. Banka på den tjocka änden av citrongräset med en kavel och lägg ner i grytan. Låt rätten koka upp, sänk värmen till låg och låt sjuda i 20 minuter. Ta upp citrongräset före servering.

Skär limen i skivor. Gör en blandning av lime, jordnötter och koriander. Servera grytan med toppingen och vildris.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen