Grön curry har sitt ursprung i Thailand och är ofta kryddig och god. I det här recept på Grön curry med fläskkött, rotfrukter, spenat och röda linser är curryn gjord på grytbitar av fläskkött. Den innehåller också purjolök och morötter.
Grön curry med fläskkött, rotfrukter, spenat och röda linser
Ingredienser
4 personer
600 g grytbitar av fläsk
2 tsk färsk ingefära, riven
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 stjälk citrongräs, hackad
½ tsk stjärnanis, stött
3 msk grön currypasta
1 msk neutral rapsolja
Grönsaker:
3 dl torkade röda linser
4 morötter, i stora tärningar
2 purjolökar, strimlade
200 g babyspenat, sköljd
Woksås:
1 ½ dl kokosmjölk
1 lime, finrivet skal och saft
1 msk honung
1 msk asiatisk fisksås eller ostronsås
1 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
Till servering:
½ knippa färsk mynta, grovhackad
Gör så här
Lägg ingefära, vitlök och citrongräs i en skål. Tillsätt stjärnanis och currypasta och blanda samman. Vänd ner grytbitarna. Koka linserna enligt anvisning på förpackningen.
Hetta upp hälften av oljan i en wok eller en stekgryta. Lägg i hälften av grytbitarna och bryn på alla sidor i totalt 2 minuter. Ta upp köttet, värm resten av oljan och bryn resten av köttet i totalt 2 minuter. Ta upp köttet.
Lägg ner morötterna och purjon i woken och rör om hastigt. Tillsätt kött och kokosmjölk, koka upp och låt det sjuda i ca 5 minuter. Tillsätt linserna och spenaten och blanda ordentligt. Krydda med limeskal, limesaft, honung, fisksås, salt och peppar. Toppa med mynta före servering.
Varför ska man välja svenskt griskött?
Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.
Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.