I södra Sverige innehåller köttbullarna ofta fläskfärs. Ju längre norr ut man kommer, desto mer nötfärs är det i köttbullarna. De här gör du på hälften fläskfärs, hälften nötfärs. Det här receptet är helt glutenfritt.

I södra Sverige innehåller köttbullarna ofta fläskfärs. Ju längre norr ut man kommer, desto mer nötfärs är det i köttbullarna. De här gör du på hälften fläskfärs, hälften nötfärs. Det här receptet är helt glutenfritt.
4 portioner
350 g nötfärs
250 g fläskfärs
½ gul lök, riven
½ gul lök, hackad
1 ägg
1 dl kaffegrädde
1 tsk salt
½ tsk vitpeppar
1 krm malen kryddpeppar
1 krm malen ingefära
smör
Gräddsås:
3 dl kraftig köttbuljong
2 dl grädde
salt och malen vitpeppar
Till servering:
kokt potatis eller potatismos
rårörda lingon
Fräs den hackade löken i smör. Blanda färs, lök, ägg, grädde, salt, peppar och ingefära.
Rulla lagom stora bullar (ca 50 st) med vattensköljda händer. Lägg dem på ett vattensköljt fat och ställ i kylen för att vila 15−20 minuter.
Gräddsås:
Häll grädden och buljongen i en kastrull. Koka upp, sänk värmen och sjud utan lock tills såsen börjar tjockna, ca 30 minuter. Krydda såsen med salt och peppar. Smaka av noga så att såsen inte blir för salt. Ställ åt sidan.
Steka i panna:
Stek köttbullarna i omgångar i smör ca 5 minuter tills de får en jämn fin brun färg. Skaka pannan då och då.
Steka i ugn:
Spritsa ut köttbullsmeten på bakplåtspapper på en plåt. Baka i 250° ugn i ca 5 minuter. Skaka om och stek ytterligare 5 minuter.
Servering:
Servera köttbullarna nystekta med såsen, kokt potatis eller potatismos samt rårörda lingon. Koka upp såsen före servering.
Tips:
Blev det köttbullar över? Gör en macka!
»Köttbullemacka