Köttbullar med gräddsås och lingon | Svenskt Kött

Köttbullar med gräddsås och lingon

Köttbullar med gräddsås och lingon är en klassisk husmansrätt som älskas av både stor och liten. I södra Sverige innehåller köttbullarna ofta fläskfärs. Ju längre norrut man kommer, desto mer nötfärs är det i köttbullarna. De här gör du på hälften fläskfärs, hälften nötfärs. Det här receptet är helt glutenfritt.

Ingredienser

4 portioner

350 g nötfärs
250 g fläskfärs
½ gul lök, riven
½ gul lök, hackad
1 ägg
1 dl kaffegrädde
1 tsk salt
½ tsk vitpeppar
1 krm malen kryddpeppar
1 krm malen ingefära
smör

Gräddsås:
3 dl kraftig köttbuljong
2 dl grädde
salt och malen vitpeppar

Till servering:
kokt potatis eller potatismos
rårörda lingon

 

Gör så här

Fräs den hackade löken i smör. Blanda färs, lök, ägg, grädde, salt, peppar och ingefära.

Rulla lagom stora bullar (ca 50 st) med vattensköljda händer. Lägg dem på ett vattensköljt fat och ställ i kylen för att vila 15−20 minuter.

Gräddsås:
Häll grädden och buljongen i en kastrull. Koka upp, sänk värmen och sjud utan lock tills såsen börjar tjockna, ca 30 minuter. Krydda såsen med salt och peppar. Smaka av noga så att såsen inte blir för salt. Ställ åt sidan.

Steka i panna:
Stek köttbullarna i omgångar i smör ca 5 minuter tills de får en jämn fin brun färg. Skaka pannan då och då.

Steka i ugn:
Spritsa ut köttbullsmeten på bakplåtspapper på en plåt. Baka i 250° ugn i ca 5 minuter. Skaka om och stek ytterligare 5 minuter.

Servering:
Servera köttbullarna nystekta med såsen, kokt potatis eller potatismos samt rårörda lingon. Koka upp såsen före servering.

Tips! Om du vill servera köttbullarna med potatismos hittar du ett gott recept till våra wallenbergare, där hittar du också ett bra recept på rårörda lingon.

Blev det köttbullar över? Gör en macka!
»Köttbullemacka

Varför ska man välja svenskt nötkött?

Visste du att vi behöver fler betande djur för att rädda den biologiska mångfalden? Hagmarker där betesdjur vistats länge och som inte plöjts under en längre tid, så kallade naturbetesmarker, har en stor artrikedom och kan ha över 40 arter på en kvadratmeter. Naturbetesmarker kan vara lika artrika som regnskogen och är livsmiljön för många utrotningshotade arter. Beteshagen är ett hem för många växtarter men också mängder av fjärilar, skalbaggar, bin och fåglar. För att bevara biologisk mångfald och ett bördigt landskap behövs ungefär ett nötdjur per hektar.

Om dessa betesmarker inte vårdas av betande djur försvinner den floran och faunan. Enligt Naturvårdsverket behövs fler betande djur för att klara Sveriges miljömål om biologisk mångfald.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt nötkött här

FLER RECEPT

Rulla till toppen